StoryEditor

Ozbrojený odpor Iračanov pretrváva

27.06.2003, 00:00

Hlavný predstaviteľ amerických okupačných úradov v Iraku Paul Bremer oznámil plán na vytvorenie všeirackých bezpečnostných síl, ktoré by strážili hospodárske zariadenia kľúčového významu -- vrátane rafinérií a ropovodov -- a znemožňovali tak ničenie infraštruktúry krajiny v dôsledku sabotáží. Regrutovať sa budú z bývalých vojakov.
Škody na systémoch rozvodu vody a plynu, ktoré trápia Bagdad, sú dielom baasistických sabotérov, vyhlásil ďalej Bremer. Uviedol takisto, že tieto bezpečnostné sily budú zamestnávať "tisíce" ľudí. Ak by však mali byť pod ochranou všetky významné zariadenia, potrebných by bolo až stotisíc mužov, povedal Datar al-Kašab, riaditeľ najväčšej bagdadskej ropnej rafinérie. Americký vojenský hovorca však toto číslo nebol schopný potvrdiť.
Ochrana ropných zariadení, elektrárenských kapacít a vodární je pre americké úrady prioritou. Mesiace sabotáží na zariadeniach po celej krajine zanechali svoje stopy a dosiaľ bránia dosiahnutiu väčších úspechov pri obnove funkčnosti základných služieb i ropnej produkcie. Bremer označil sabotáž za hlavnom ropovode medzi mestami Bají a Bagdad za dielo "zločinných baasistických elementov", ktoré podľa jeho názoru "vedú kampaň nie proti koalícii, ale proti irackému ľudu".
Jeho rozhodnutie prichádza len dva dni po tom, čo vyhlásil vytvorenie novej irackej armády.
Pentagón v reakcii na posledný vývoj oznámil, že spoločnosti Vinell zaplatí sumu 48,1 mil. dolárov, ktoré budú určené na vybudovanie jadra budúcej novej irackej armády. Začiatok výcviku je stanovený na 1. júla. Na základe ročnej zmluvy firmy Vinell a Fairfax pripravia deväť tisícčlenných mobilných zborov, ktoré budú chrániť hranice, cestné konvoje a priemyselné zariadenia. Budú tiež zabezpečovať "právo a poriadok" vôbec. Vinnel už trénuje národnú gardu Saudskej Arábie.
Výcvik má zahŕňať samostatné kurzy pre dôstojníkov a prepustených vojakov, pričom jeho súčasťou majú byť napr. aj základy poľnej hygieny, práve tak ako výchova k národnostnej tolerancii a rešpektu voči ľudským právam. Z novej irackej armády -- tento pojem používa Pentagón -- budú vylúčení vyššie postavení členovia strany Baas, príslušníci republikánskych jednotiek, tajnej polície a iných síl, zviazaných s predchádzajúcim režimom. Takisto z nej budú vylúčení bývalí dôstojníci s hodnosťou vyššou ako poručík.
V dôsledku útoku na strategický ropovod, ktorý spája severné a južné ťažobné polia, klesol aj iracký export ropy. Súčasne sa znížili dodávky surovín i pre domáce rafinérie a elektrárne. Najväčším problémom sú však sústavné výpadky v dodávkach elektrického prúdu kvôli sabotážam na vedení vysokého napätia.
Bremer uviedol, že nové bezpečnostné sily budú zložené z Iračanov so skúsenosťami v armáde, ako aj v energetickom a ropnom sektore. "Zámer si však vyžiada čas a zamestná tisíce ľudí," dodal. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:29