Reuters
StoryEditor

V Londýne horí bytový dom, hlásia 12 mŕtvych a desiatky zranených

14.06.2017, 18:55
Autor:
ČTKČTK
Výškový bytový dom v londýnskej štvrti White City v noci na dnes zachvátil rozsiahly požiar.

Počet obetí požiaru výškového obytného domu na západe Londýna vzrástol na 12. Na podvečernej tlačovej konferencii to dnes uviedli zástupcovia polície. Ďalší ľudia sú stále nezvestní a úrady očakávajú, že počet mŕtvych ešte stúpne.

"Bohužiaľ nepredpokladám, že by boli vo vnútri ešte nejakí živí ľudia," povedal novinárom Stuart Cundy z londýnskej polície, podľa ktorého budú v stále horiacom dome nájdení skôr ľudia, ktorých oheň zahubil. Počet nezvestných sa teraz nedá presne stanoviť, dodal Cundy.

​Londýnske záchranné zložky informovali, že bolo do šiestich nemocníc v britskej metropole prevezených celkovo 68 ľudí, z ktorých 18 je teraz v kritickom stave. Hasiči predpokladajú, že budú s ohňom bojovať celú noc. O možnej príčine požiaru domu s viac ako 20 poschodiami, ktorý vypukol v noci na dnes, nechceli zástupcovia úradov špekulovať s tým, že bude predmetom podrobnejšieho vyšetrovania.

V súčasnosti je podľa polície hlavnou starosťou lokalizovať všetkých nezvestných a prehľadať celý dom, v ktorom sa podľa médií mohlo nachádzať vyše 500 ľudí. "Bude to dlhá akcia ... Nielen pre dnešok alebo pre nadchádzajúce noc," poznamenal Cundy.

Byty pre sociálne slabších

​Požiar podľa britských médií prepukol vo štvrtom poschodí budovy na Latimer Road neďaleko štvrti Notting Hill a počas 15 minút sa rozšíril do ostatných častí objektu.

V budove, ktorá má 24 poschodí, sa nachádzalo 125 bytov. Podľa britských médií v nich žilo približne 500 predovšetkým sociálne slabších občanov.

Okolie budovy polícia uzavrela a obyvateľov okolitých domov vyzvala na evakuáciu. Nebezpečenstvo predstavujú okrem iného trosky padajúce z horiaceho objektu. Navyše panujú obavy, že by sa celá stavba mohla zrútiť.

Budova Grenfell Tower postavená v roku 1974 nedávno prešla rozsiahlou rekonštrukciou.

Ľudia uviazli v pasci

Bulvárny denník Daily Mail na svojom webe napísal, že ľudia z okien volali o pomoc a že niektorí obyvatelia sa snažili z bytov dostať s pomocou improvizovaných lán spletených z prestieradiel.

Podľa očitých svedkov niektorí ľudia uviazli v bytoch ako v pasci a boli totiž vidieť pri oknách. Očití svedkovia tiež zahliadli v hornej časti budovy svetlá, zrejme z mobilných telefónov či bateriek, uviedla stanica BBC na svojom webe a pripomenula skoršie vyhlásenie polície, že evakuácia obyvateľov doteraz pokračuje.

"Bolo žalostné, keď som videl blikať baterku hore (v horiacej budove), odkiaľ sa zjavne nemôžu dostať von," povedal v rozhlasovom vstupe televízny moderátor George Clare.

​Jody Martin vykreslil, že utekal k domu v snahe pomôcť a že kričal na ľudí, aby vyšli von, ale zvnútra sa ozývalo volanie, že uviazli v chodbách plných dymu. "Počul som ľudí kričať o pomoc," poznamenal ďalší svedok. "Vyzerá to veľmi zle, veľmi veľmi zle. Nikdy som nič také nevidel," vykreslil Tim Downie.

"Videli sme padať trosky z budovy, počuli explózie, počuli zvuky rozbíjajúceho sa skla," uviedol spravodajca BBC s tým, že polícia sa snaží držať ľudí mimo okolia požiaru, pretože sa obáva zrútenia budovy. Požiar bol v noci podľa médií viditeľný zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

"Je to veľmi rozsiahly a veľmi vážny incident," uviedli hasiči s tým, že na miesto povolali veľký počet záchranárov. Evakuácia je komplikovaná, hasiči pracujú v mimoriadne ťažkých podmienkach a musia nosiť dýchacie prístroje. Horieť začalo zhruba hodinu po polnoci miestneho času (02:00 SELČ).

Podpis dohody o vláde sa odkladá

Kvôli tragickému požiaru výškového obytného domu v Londýne sa dnes neočakáva podpis dohody o podpore britskej menšinovej vlády. BBC to oznámili zdroje zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá rokuje s Konzervatívnou stranou premiérky Theresa Mayovej o podpore jej menšinového kabinetu.

Pôvodne sa očakávalo, že severoírski unionisti by mohli s konzervatívcami dohodu podpísať práve dnes.

Obe strany sú blízko kompromisu, ale kvôli londýnskemu požiaru by dnes bolo podľa zdrojov BBC oznámenie dohody "nevhodné". Podľa nich by mohla byť odložená až do budúceho týždňa.

Podľa informácií BBC teraz obe strany dokončujú podmienky dohody po utorkovom stretnutí premiérky Mayovej s predsedníčkou DUP Arlene Fosterovou.

Zdroje z Downing Street dnes podľa BBC len uviedli, že informácie o odklade nepochádzajú o nich.

01 - Modified: 2024-04-30 14:14:06 - Feat.: - Title: Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zahynul trinásťročný chlapec 02 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov 03 - Modified: 2024-04-29 13:04:06 - Feat.: - Title: Šesť ľudí dostalo tresty za požiare pri Aténach, v roku 2018 zabili vyše sto osôb 04 - Modified: 2024-04-28 16:50:07 - Feat.: - Title: V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny 05 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 09:41