StoryEditor

Najväčšej utečeneckej kríze na svete nečelí EÚ či Turecko, ale africká Uganda

23.06.2017, 07:00
V roku 2015 sa do Európskej únie dostalo podľa Eurostatu približne 1,3 milióna migrantov. Približne toľko isto sa ich dnes nachádza aj vo východoafrickej krajine pri Viktóriinom jazere - v Ugande. Európska únia jej prisľúbila pomoc.

Európska komisia včera v tlačovej správe uviedla, že Európska únia vyčlení 85 miliónov eur pre Ugandu, ktorá čelí nebývalému počtu prichádzajúcich utečencov zo susedného Južného Sudánu.

Podľa správy Európskej komisie Uganda v súčasnosti čelí najrýchlejšie rastúcej utečeneckej kríze na svete. V krajine sa dnes nachádza viac ako 1,27 milióna utečencov a žiadateľov o azyl, z nich väčšinu tvoria ľudia, ktorí utiekli zo susedného Južného Sudánu. Počet ľudí bez domova v tejto tropickej krajine pritom každým dňom narastá.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis počas návštevy krajiny uviedol, že snahou EÚ je pomôcť Ugande riešiť túto bezprecedentnú situáciu a zároveň podporiť najzraniteľnejšie kategórie ľudí spomedzi utečencov.

"Žiadna krajina sa s takým vysokým počtom utečencov nemôže vyrovnať osamote," skonštatoval eurokomisár.  A to aj napriek tomu, že je Uganda známa svojim proaktívnym a otvoreným prístupom k riešeniu situácie utečencov, keď ani v takejto zložitej situácii neuzatvára pred ľuďmi svoje hranice a tým, ktorí sa v krajine usadia, napríklad umožňuje legálne pracovať, usadiť sa v mestách, či farmárčiť na vidieku.

Väčšia časť z vyčlenenej sumy - 65 miliónov - je podľa správy Komisie určená na riešenie najakútnejších humanitárnych potrieb - a teda na humanitárnu pomoc. Na distribúciu jedla, ochranu, prístrešky, zabezpečenie vody a základnú hygienickú infraštruktúru či vzdelávanie.

Zvyšných 20 miliónov Komisia vyčlenila na dlhodobejšiu rozvojovú spoluprácu realizovanú z prostriedkov Núdzového trustového fondu pre Afriku, ktorý EÚ spustila len v roku 2015 ako reakciu na zvyšujúcu sa migráciu z afrického kontinentu. Tieto zdroje by mali byť použité na podporu socioekonomického rozvoja severnej časti krajiny, ktorá je príchodu utečencov najviac vystavená. Cieľom je v ešte vyššej miere zaistiť integráciu utečencov do miestnej ekonomiky.

Utečenci z Južného Sudánu hľadajú útočisko pred násilím, ktoré sprevádza tamojší občiansky konflikt. Momentálne sa ich v Ugande nachádza viac než 950-tisíc. Ďalších viac než 220-tisíc utečencov pochádza z Konga, 37-tisíc z Burundy a ďalšie tisíce z okolitých krajín v regióne.

www.ontheworldmap.com

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 03 - Modified: 2024-04-10 18:07:32 - Feat.: - Title: Na pokraji hladomoru. Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-10 04:54:52 - Feat.: - Title: Izrael blokuje oveľa viac potravinovej než inej pomoci v Pásme Gazy, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:32