StoryEditor

Európa podporí súkromné investície v Afrike. Chce motivovať ľudí, aby odtiaľ neodchádzali

10.07.2017, 07:00
Autor:
TASRTASR

Poslanci Európskeho parlamentu schválili plán Európskej únie, ktorý by mal do Afriky a regiónov susediacich s Úniou prilákať súkromné investície v celkovej výške 44 miliárd eur.

Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD, European Fund for Sustainable Development), ktorý je súčasťou Európskeho vonkajšieho investičného plánu, by mal podnietiť súkromné investície v hospodársky či politicky nestabilných štátoch až za 44 miliárd eur. Docieliť by sa to malo prostredníctvom kombinácie grantov, pôžičiek a finančných záruk v hodnote 3,3 miliardy eur zameraných na podporu rastu, zamestnanosti a stability. Európska únia sa aj týmto prístupom snaží viac investovať do riešenia základných príčin migrácie.

Spravodajcom Európskeho parlamentu pre EFSD bol za zahraničnopolitický výbor slovenský poslanec Eduard Kukan, podľa ktorého je  tento rok míľnikom v prístupe Európskej únie k rozvojovej a migračnej politike.

"Máme pred sebou dôležitý finančný a zahraničnopolitický nástroj, ktorý má napomôcť v udržateľnom rozvoji a raste krajín, ktoré sú často hlavnými pôvodcami migrácie. Fond by sa mal zamerať na dlhodobé socioekonomické problémy, ktoré zasahujú krajiny v našom susedstve," uviedol Kukan.

Podľa neho je tento nástroj signálom pre partnerov Európy v Afrike a v jej susedstve, že to Únia s udržateľným rastom a riešením príčin migrácie myslí vážne. Fond pre trvalo udržateľný rozvoj, ktorý má mobilizovať investície, zlepšiť prístup k investíciám a stimulovať súkromný sektor, vrátane malých a stredných podnikov, v nestabilných oblastiach pri hraniciach EÚ pomôže pri vytváraní lepších životných podmienok v partnerských krajinách.

Vyjednávačom europarlamentu sa v rámci rokovaní s ministrami členských krajín EÚ podarilo presadiť, aby investičný plán obsahoval niekoľko dôležitých bodov. Chcú, aby sa EFSD prioritne zameral na odstraňovanie chudoby,  vytváranie pracovných miest a zmierňovaním dopadov zmeny klímy. Europarlament požaduje, aby minimálne 28 percent investícií išlo na opatrenia, ktoré pomôžu pri implementácii parížskej klimatickej dohody.  

Podľa zámeru europoslancov príjemcovia investícií musia rešpektovať ľudské práva, normy Medzinárodnej organizácie práce (ILO) a medzinárodné pravidlá v oblasti zodpovedného investovania, pričom miestni obyvatelia musia mať možnosť podávať sťažností. Vyjednávači tiež presadili návrh, že spoločnosti z jurisdikcií, ktoré nespolupracujú s EÚ v oblasti daní a prania špinavých peňazí, nebudú mať prístup k investičným stimulom.      

Parlament bude mať štatút pozorovateľa v Strategickej rade EFSD a Európska komisia bude poslancov informovať pred prijatím akéhokoľvek dôležitého investičného rozhodnutia. EFSD bude pozostávať z dvoch regionálnych platforiem: prvá bude orientovaná na Afriku, druhá na južné a východné susedstvo EÚ.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:50