StoryEditor

Svetovo uznávaný fyzioterapeut: Telo je zrkadlo stresu, príznaky vidíte na koži, očiach, nohách aj dýchaní

Prečítajte si rozhovor publikovaný v aktuálnom čísle magazínu Téma, ktorý vyšiel 10. decembra.

Vaša kniha o posilňovaní stresom sa dobre predáva. Je to dané tak trochu aj dobou?

Určite. Teraz je čas, keď je trochu krízy, aj keď podmienky nášho života sú najlepšie, aké kedy boli, a vlastne na ňu nemáme nárok. Ale kríza je akoby v duševnej oblasti. To bol jeden z motívov, prečo som sa do knihy pustil. Ľudia nemajú v živote oporu, hľadajú jeho zmysel. Život je spojený s tým, že si človek musí veľa vecí odriekať, prekonávať svoju pohodlnosť, a na to potrebujete nejakú motiváciu. Tá sa dnes rozpúšťa alebo ju hľadáme v rôznych umelých schémach a kľúčové oporné body nám dosť unikajú.

Prečo ste si zvolili práve tému stres? To je skôr parketa pre psychiatrov, nie?

Téma

​Stres je záťaž vo všetkých smeroch, tak psychická, ako aj telesná. A vzájomne sa prelínajú. Možno som mohol zvoliť trochu iný názov, pretože na stres sa stále pozeráme s obavou ako na niečo nebezpečné, ale na druhej strane stres na život potrebujeme. Je to niečo, čo nás posilňuje, otužuje. Potrebujeme na život duševný stres a rovnako aj telesný, aby sme

sa vedeli adaptovať na stresory (príčiny stresu, pozn. red.) okolo nás. Na to, aby sme sa im prispôsobili a mohli im odolávať, sa s nimi potrebujeme stretávať. Rovnaké je to s vírusmi alebo baktériami, bez toho adaptácia na ne nie je možná.

(Mnoho lekárov dnes hovorí, že vinou zatvorených škôl, lockdownov a nosenia respirátorov, hoci sú kvôli pandémii nutné, sa všeobecne oslabila imunita detí, pretože nie je trénovaná pri styku s „bežnými“ vírusmi a baktériami. Je to podobné ako s alergiami, aj tých v „západnej“ civilizácii, na rozdiel napríklad od chudobných častí Afriky, pribúda, pretože naše deti vyrastajú v niekedy až úzkostne sterilnom prostredí. Druhou vecou vraj je, že sa teraz častejšie vracia napríklad rakovina u vyliečených onkologických pacientov, ktorí prekonali covid – ich imunita totiž sústredila všetky sily na boj s koronavírusom, pozn. red.) Keď žijeme v bubline a nepripustíme k sebe stresory, sme ohromne zraniteľní. A je veľmi dôležité vedieť, kde je tá správna miera. Kedy je stres ešte pozitívny a kedy nás už stres poškodzuje.

A nehľadajú ľudia hlavne návod, ako sa vyrovnať so všeobecným stresom?

Každý z nás má inú typológiu organizmu, sme rôzne odolní a máme trochu iné adaptačné mechanizmy – tak geneticky, ako aj výchovou. Tie nožnice medzi nami sú také roztvorené a individuálne, že nemožno vytvoriť nejakú generálnu príručku, ako sa voči stresu správať, eventuálne ako stres vpúšťať do nášho života. Keď sa pozriete na ľudí v neskoršom veku, potom niektorý šesťdesiatnik sotva vyjde po schodoch, zatiaľ čo iný človek ešte v osemdesiatich beží Veľkú kunratickú. Robiť nejaké životné poučenie ani nebol zámer knihy. Má skôr ukazovať na všeobecné princípy. A až z nich potom vyplýva konkrétny smer správania.

Je dnešná generácia voči stresu menej odolná ako predchádzajúce generácie?

Sme oveľa zraniteľnejší. Je to preto, že už odmala sme vychovávaní akoby v bubline, a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-25 13:40:38 - Feat.: 0 - Title: Je jedinou cestou z covidovej krízy povinné očkovanie? Toto hovoria lekári a vedci 02 - Modified: 2021-12-01 14:00:05 - Feat.: 0 - Title: Mrazivé slová: Ľudia tvrdili, že si vymýšľame hlúposti a skladali si dolu kyslíkové masky, hovorí primár 03 - Modified: 2021-12-04 09:59:48 - Feat.: 0 - Title: Šéfka zdravotníctva na severe Slovenska pre HN: Triáž? Lekár nie je rozhodca nad životom a smrťou
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 12:09