StoryEditor

Ako sa z človeka z úradu práce stal historicky najlepší slovenský biatlonista?

02.05.2018, 17:28
V samostatnej histórii Slovenska len dvaja športovci narodení na Slovensku získali medailu na zimných olympijských hrách. Radoslav Židek a Pavol Hurajt. Všetky ostatné cenné kovy vybojovala fenomenálna Nasťa Kuzminová narodená v Rusku.

PAVOL HURAJT (40) je rodený Tatranec, bol stálicou medzi biatlonistami, má bronz z Vancouveru 2010. Ako sa z človeka z úradu práce stal historicky najlepší slovenský biatlonista? Aký bol jeho prvý výstrel z pušky v živote? Prečo dnes roznáša jedlo?

Pôvodne ste boli bežec na lyžiach, boli ste aj v juniorskej reprezentácii, ale potom ste sa stali biatlonistom. Prečo?
Odmalička som bol bežec na lyžiach. Na Štrbskom Plese som bol v ŠKP (Športový klub polície, pozn. red.), hneď po maturite som tam absolvoval aj základnú vojenskú službu a po nej som dostal profesionálnu zmluvu ako bežec na lyžiach. Lenže jedného dňa prišiel príkaz z ministerstva vnútra, pod ktoré ŠKP patrí, že treba znižovať stavy. Bol rok 1998 a nás mladých, ktorí sme ešte nemali medzinárodné výsledky, prepustili.

Skončili ste na úrade práce?
Áno. Mal som dvadsať a nevedel som, čo ďalej, či sa zamestnám v niektorom z tatranských hotelov alebo z Tatier odídem, alebo či mám ešte nejako skúšať športovať. Naozaj to bolo tak, že som sedel doma a rozmýšľal, čo so sebou. Čo teraz? Bolo vo mne napätie, dovtedy som 24 hodín denne myslel len na šport, bol som profesionálny športovec, ale zo dňa na deň ostalo prázdno a ja som si mal chodiť po podporu.

Vtedy ste sa rozhodli pre biatlon?
Behaniu na lyžiach je najpríbuznejší šport biatlon. Tak som išiel do Banskej Bystrice za vtedajším prezidentom biatlonového zväzu Benjamínom Leitnerom, či by som si nemohol biatlon vyskúšať. Bol máj, začínala sa letná sezóna. Pán Leinter hovoril, aby som vyskúšal strieľať a uvidí sa, či mi to pôjde. Problém bol, že vtedy bolo asi sedem platených profesionálnych biatlonistov, čiže miesta boli obsadené. Navyše v pretekoch Svetového pohára malo Slovensko len dve miesta. Takže mňa mohli zamestnať ako profesionálneho biatlonistu jedine vtedy, ak by som sa prepracoval do reprezentácie.

Napriek tomu ste to vyskúšali?
Áno, nebol som prvý bežec na lyžiach, ktorý sa preorientoval na biatlon. Soňa Mihoková, ktorá bola štvrtá na olympijských hrách, bola tiež dlho bežkyňa na lyžiach, až neskôr prestúpila, takisto Tatiana Kutlíková. Ale je pravda, že pri mužoch som bol prvý ja, kto začal s biatlonom až v dospelosti. Od biatlonistov som teda dostal pušku, aby som si vyskúšal streľbu, a v Osrblí v biatlonovom areáli mi poskytli izbu.

Pamätáte si na svoju prvú strelu z pušky?
Nikdy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 10:46