StoryEditor

Zabudnuté útoky na Ameriku. Ako to nepriatelia skúšali ponorkami, lietadlom aj balónmi

12.05.2018, 00:00
Svetové médiá pred časom prinášali správy o severokórejských vyhrážkach raketovým útokom proti USA a slovných prestrelkách medzi Donaldom Trumpom a Kim Čong-unom. Ambície KĽDR zničiť Ameriku síce vyznievali ako utópia, no na kontinentálne územie Spojených štátov už raz v histórii nepriateľské bomby padali.

Japonské výpady proti americkým dŕžavám v Tichomorí sú pomerne známe. K opomínaným epizódam druhej svetovej vojny však patria útoky na kontinentálne územie USA. Cisárstvo vychádzajúceho slnka použilo pre tieto náročné operácie ponorky, lietadlo či dokonca vodíkom plnené balóny.

Téma

​Japonské akcie nemohli ovplyvniť priebeh vojny ani spôsobiť Spojeným štátom zásadnejšie hospodárske škody. Ich úlohou však bolo nalomiť morálku nepriateľa, v jednom prípade dokonca zomierali civilisti.

Prvý nečakaný incident sa udial viac než dva mesiace po japonskom útoku na základňu Pearl Harbor. Ponorka I-17, ktorá už mala na konte potopenie amerického tankera Emidio, sa 23. februára 1942, pol hodinu po západe slnka, vynorila pri kalifornskom pobreží južne od Santa Barbary. Z palubného dela vypálila 13 striel, cieľom boli prečerpávacie zariadenia ropných produktov v meste Goleta.

Túžba po odvete

Vzniknuté škody na stĺpoch a žeriave dobová tlač vyčíslila na nanajvýš 500 dolárov. Strely zasiahli aj pozemky dvoch rančov v okolí čerpačky, no zanechali len krátery v zemi. Napriek prenasledovaniu americkými lietadlami sa ponorke podarilo uniknúť. Japonskému plavidlu velil fregatný kapitán Nišino Kozo, ktorý koncom tridsiatych rokov navštívil Goletu ešte ako kapitán tankeru. Medzi miestnymi obyvateľmi sa povrávalo, že sa vtedy počas slávnosti pošmykol a spadol medzi kaktusy, čo vyvolalo smiech zamestnancov prečerpávacej stanice. Zahanbený vraj vtedy prisahal pomstu, ktorú aj po vypuknutí vojny zrealizoval. Ťažko povedať, nakoľko je to pravda, istotou zostáva, že nečakaný útok spôsobil u mnohých Američanov strach z nepriateľskej invázie. Kompetentní pristúpili k posilneniu pobrežnej stráže. Zaujímavosťou je, že I-17 mala ostreľovať americké pobrežie už na Vianoce roku 1941, ale z dôvodu hustých leteckých i námorných nepriateľských hliadok bola akcia preložená. Útoky japonských ponoriek proti cieľom na severoamerickej pevnine atakom proti Golete neskončili, najmä keď v apríli 1942 vyštartovali z americkej lietadlovej lode USS Hornet bombardéry typu B-25 Mitchell a zhodili bomby na Tokio, Osaku, Nagoju a Kóbe. Túžba obyvateľov krajiny vychádzajúceho slnka po odvete na vlastnom území USA bola ešte väčšia.

Ostreľovanie základne

Ponorka I-26 pod velením fregatného kapitána Yokotu Minora 20. júna 1942 ostreľovala maják a stanovište rádiového vysielača v Estevan Point na ostrove Vancouver v kanadskej Britskej Kolumbii. Odpoveďou na útok bolo dočasné vypnutie viacerých majákov rozmiestnených pozdĺž západného pobrežia Severnej Ameriky, čím došlo k obmedzeniu lodnej dopravy. Muži z japonského plavidla mali za úlohu tiež stíhať a zneškodňovať americké lode smerujúce na Aljašku. V noci z 21. na 22. júna 1942 sa udialo posledné ostreľovanie amerického kontinentu japonskými ponorkami. Plavidlo I-25 s veliteľom fregatným kapitánom Meidžim Tagamim vypálilo približne deväťkrát na oregonskú vojenskú základňu Fort Stevens v ústí rieky Columbi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 02 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 03 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 23:00