Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
20.05.2018, 00:00

Zmysly nás klamú. So zapchatým nosom nerozoznáme horčicu od jogurtu

Čo všetko ovplyvňuje naše vnímanie chutí?

Zmysly nás klamú. So zapchatým nosom nerozoznáme horčicu od jogurtu
Zdroj: Dreamstime

Vlastne všetkých päť zmyslov a k tomu hodne aj naša psychika. Prečo nám červený nápoj automaticky pripadá sladší? A prečo sa niektorí z nás vyhýbajú horkým potravinám? „Veľa toho o chuti a čuchu ešte nevieme, sú to najmenej prebádané zmysly,“ tvrdí ZDEŇKA PANOVSKÁ (62), docentka Vysokej školy chemickotechnologickej v Prahe, kde študentov učí senzorickú (zmyslovú) analýzu a venuje sa testovaniu potravín.

Existuje niečo ako národná chuť?
Určite sa chute líšia, výrobcovia potravín majú napríklad spoločný základ pre polievky, ale pre Maďarsko ju urobia ostrejšiu, pretože tam majú radi pálivú papriku, a pre Poliakov ju zase vyrobia do sladšieho tónu, pretože tamojšia kuchyňa je založená na červenej repe...

Globálne firmy zvyčajne odlišnými národnými chuťami vysvetľujú rozdiely v receptúre výrobkov pre jednotlivé krajiny. Takže nechcú klamať zákazníkov, ale naozaj im ide o naše trochu iné chute?
Môže to tak byť. Po roku 1990 malo naše senzorické laboratórium najviac práce, pretože firmy nás oslovovali s rôznymi testami chutí detí. Nórska firma u nás chcela preraziť s rybacou a špargľovou polievkou, čo sa jej veľmi nepodarilo, vyplatila sa jej až stávka na cesnačku. Dnes to vidieť napríklad na káve.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík GOLD alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.