Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
03.06.2018, 00:00

Med, olivový olej aj bryndza. Ako sa falšujú potraviny?

Pripomína to boj zlodejov a žandárov alebo nečestných športovcov s dopingovými komisármi.

Bryndza má veľa probiotík a mliečnych kultúr.
Zdroj: pixabay.com

Tí prví sa snažia byť vždy o krok vpred. Tak je to aj s podvodníkmi, ktorí falšujú potraviny, a na krk im dýchajú kontrolóri. Nejde však o nič nové. Ľudstvo údajne klamalo pri potravinách ešte skôr, než objavilo písmo. Ako sa táto „disciplína“ zmenila za posledných sto rokov? „Pančuje sa od nepamäti a napospol rovnaké potraviny. Len metódy sú oveľa sofistikovanejšie,“ hovorí prof. Ing. JANA HAJŠLOVÁ, CSc., (64), vedúca Ústavu analýzy potravín a výživy Fakulty potravinárskej a biochemickej technológie na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe (VŠCHT).

Najčastejšie falšovanou potravinou bývalo maslo. To kvalitné vraj poznáme jednoduchým trikom: zabodnutím a vytiahnutím noža. Mal by zostať čistý...
Dnes sa už maslo takmer nefalšuje. Podľa súčasných legislatívnych predpisov je maslo výrobok obsahujúci 80 až 90 percent mliečneho tuku. Tieto parametre, ako dokazujú rôzne laboratórne testy, výrobcovia vo všeobecnosti dodržiavajú. Tlak na kvalitu základných potravín, nielen zo strany dozorných orgánov, ale aj médií, je taký veľký, že si každý rozmyslí nejako to falšovať. Ostatne, na nedodržanie obsahu tuku by sa ľahko prišlo. Problémy môžu nastať, ak ide o označenie výrobku ako „čerstvé maslo“. To platí pre produkt vyrobený najviac pred 20 dňami. V laboratóriách VŠCHT sme riešili kauzu, keď sme sa na základe rôznych ukazovateľov mohli domnievať, že ide o maslo z potravinových rezerv EÚ, ktoré je niekde rok skladované a potom sa predáva ako „čerstvé“, správne však ide o maslo „stolové“. Takéto falšovanie je zložitejšie dokázať.

Ako ste na to prišli?
Robili sme senzorickú analýzu (test chuti, pozn. red.) toho masla. Posudzovateľom príliš nechutilo, nemalo typickú arómu a bolo také kyslasté. Dovozcovia sa hájili tým, že bola použitá iná výrobná technológia, než sa používa u nás. My však vieme, že tuky, hlavná zložka masla, sú v dlhodobom horizonte nestabilné a môžu zhorknúť aj pri skladovaní v chlade.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík GOLD alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.