StoryEditor

Prečo nám niekto vonia, aj keď je spotený? Čuch ovplyvňuje náš život viac, ako si myslíme

03.07.2018, 00:00
Vône a pachy nás sprevádzajú od narodenia, bez toho, aby sme si to mnohokrát uvedomovali.

Každý z nás je vlastníkom svojej individuálnej pachovej stopy, ktorá pôsobí aj ako určitý druh komunikácie medzi ľuďmi. A aj keď je nám daná geneticky, môžeme ju ovplyvniť svojím životným štýlom. Podľa pachu si podvedome vyberáme partnera, podľa pachu či vône, ak chcete, sme schopní spoznať vlastné dieťa, identifikujeme podľa neho chorého človeka i hroziace nebezpečenstvo. A vône máme spojené s radom spomienok.

​Prečo nám niekto vonia, aj keď je spotený, a iný nám páchne, aj keď sa umýva dvakrát denne? Každý jedinec má svoj vlastný pachový podpis, ktorý je rovnako individuálny ako odtlačky prstov. Je nám daný geneticky. Ovplyvňuje ho však aj strava, choroba, hormonálne zmeny alebo užívanie liekov, alkoholu, drog a fajčenie.

Prečo sami seba necítime?

Teoreticky možno podľa pachu rozpoznať aj pohlavie jedinca, teda aspoň u dospelých. Všeobecne platí, že silnejší a menej príjemný pach je často priraďovaný mužom, jemnejší a menej intenzívnejší ženám. U detí a prekvapivo aj u starých ľudí však môže na základe pachu dochádzať k zámenám. Zaujímavé je, že schopnosť identifikácie pachu cudzích jedincov opačného pohlavia sa znižuje v období zamilovanosti, zrejme aj vďaka hormonálnym vplyvom.

Na druhej strane – vlastný pachový podpis nemusíme poznať ani my sami. Potvrdila to aj štúdia, ktorú viedol docent Havlíček z Prírodovedeckej fakulty UK. Pri výbere z troch „použitých“ tričiek svoj vlastný pach správne identifikovali tri štvrtiny testovaných dospelých, ale pri výbere z desiatich tričiek už len tretina. A aj keď sa tvrdí, že je človeku jeho vlastný pach príjemný, potvrdila to len štvrtina respondentov a z toho viac ženy. Vlastnú pachovú stopu môžeme, samozrejme, ovplyvniť aj osobnou hygienou. Ale pozor: dezodorant alebo parfum nemusia našu telesnú vôňu prekryť úplne. Len sa s ňou zmiešajú. Preto tiež ľudia, ktorí používajú rovnakú značku parfumu, nevoňajú rovnako. A tí, ktorí pravidelnej hygiene veľmi neholdujú a od ktorých si ľudia v autobuse odsadávajú, majú paradoxne jednu výhodu: sami seba často vôbec necítia. Na akýkoľvek pach, a teda aj na náš vlastný, si totiž dokážeme veľmi rýchlo zvyknúť. Ak je intenzita pachu príliš silná, naše čuchové bunky sa nasýtia. Proces adaptácie je otázkou niekoľkých málo minút. Preto človek po chvíli konkrétnu vôňu alebo zápach už nevníma. Iba ak ide o celkom odlišný pach. To vysve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-17 15:26:54 - Feat.: - Title: Aziatom Európania veľmi páchnu, hovorí expert na čuch. Prečo sa ľudia nechajú tak ľahko „vodiť za nos“? 02 - Modified: 2022-12-29 12:30:44 - Feat.: - Title: Ženy to proste vedia. Štúdia potvrdila, že slobodné slečny vedia vyčuchať nezadaných mužov 03 - Modified: 2022-07-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Podľa čoho si vyberáte priateľov? Nová štúdia totiž tvrdí, že najčastejšie sa rozhodujeme podľa čuchu 04 - Modified: 2022-05-05 14:40:21 - Feat.: - Title: „Smrdím si ako zdochlina". Ľudí po prekonaní covidu trápi deformácia čuchu a chuti 05 - Modified: 2022-04-12 11:48:16 - Feat.: - Title: Strata čuchu pri covide súvisí s poškodením mozgu, zistila štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
11. apríl 2024 14:03