Sledujte nás na Instagrame

@tyzdennik_temaFacebook
01.08.2018, 17:51

Každá repka, ktorú vidíme, je postriekaná. Viete, čo jete?

Väčšinu potravy si zháňame v obchodoch, ale vieme, v akom stave je tam čerstvá zelenina, čerstvé ovocie a či neboli príliš postriekané?

Každá repka, ktorú vidíme, je postriekaná. Viete, čo jete?
Zdroj: Dreamstime

Odborníčka na agrofarmaká Ing. Janka Hässlerová (54) hovorí, že produktov z Európy sa báť nemusíme a slovenských už vôbec nie. Čo by sa stalo, keby farmári neošetrovali rastliny? Naozaj je lepšie kupovať zeleninu na trhu?

Kupujeme si v obchodoch prechemizované veci? Príliš postriekanú zeleninu, ovocie a ďalšie produkty?
Na Slovensku určite nie. Slovenskí farmári sú veľmi vzdelaní, používajú prípravky na ochranu rastlín v súlade s ich registráciou, poznajú škodlivé činitele a veľmi striktne počítajú vstupné náklady. V západnej Európe sú na to firmy, ktoré robia pre farmárov kompletné poradenstvo. Rakúsky farmár napríklad príde s nejakým chrobákom do „lagerhausu“ (sklad s prípravkami na ochranu rastlín, hnojív, komodít) a dostane prípravok, ktorý majú na sklade. Slovenský farmár si toho chrobáka identifikuje sám.

Slovenskí farmári sú iní?
Určite áno. Minimálne 80 percent slovenských agronómov je vysokoškolsky vzdelaných v oblasti poľnohospodárstva. Slovenský farmár pozná buriny, choroby aj škodcov, vie aké zníženie úrody a kvality spôsobujú. Urobí si analýzu, vyberie si konkrétny prípravok a vie, kedy a za akých podmienok ho môže použiť. Naši farmári počítajú, kalkulujú, poznajú ceny vstupov, komodít a neaplikujú viac prípravkov na ochranu rastlín, ako je skutočne nutné. Aj preto zastávam názor, že slovenské polia nie sú prechemizované.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík GOLD alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.