StoryEditor

Spoznajú rakovinu aj blížiaci sa epileptický záchvat. Ako psi vycítia naše choroby?

09.09.2018, 00:00
O superschopnostiach svojho psa hovorí takmer každý druhý majiteľ.

Dokážu vraj predvídať, kedy sa pán vráti domov, či pôjdu na prechádzku alebo či vodcovi svorky nehrozí nejaké nebezpečenstvo. Dokonca cítia aj zmeny v tele, blížiaci sa epileptický záchvat či niektoré druhy rakoviny. Týždenník TÉMA sa s kynologičkou JANOU HOUSKOVOU rozprával o tajomstve psej „intuície“, dokonalosti psieho čuchu aj seriálovej „masáži“ komisárom Rexom.

Majú psy šiesty zmysel?
Minimálne šiesty. Sú oveľa vnímavejší než človek, ktorý je vinou civilizácie zjemnený a otupený.

Napriek tomu, nenamýšľame si niektoré psie schopnosti len pod vplyvom nesmiernej lásky k svojmu zvieraciemu miláčikovi? Alebo psy vážne majú určité superschopnosti?
Povedala by som, že z každého trochu. Psy naozaj dokážu vycítiť u svojho pána blížiaci sa epileptický záchvat alebo hroziacu diabetickú kómu (život ohrozujúci stav pri extrémne nízkej alebo, naopak, vysokej hladine krvného cukru, pozn. red.). To je fakt a tieto schopnosti psom uprieť nemôžeme.

Pes vraj tiež vie, keď pán ide domov.
Kedysi sa robili pokusy, ktoré mali tieto schopnosti potvrdiť alebo vyvrátiť, ale žiadne prekvapivé závery z toho nevzišli. Niekedy to pes spoznal, inokedy nie. Nechcem tým nejako znižovať ich schopnosti, ale kým sa pán objaví vo dverách, predchádza tomu viacero situácií a signálov, ktoré pes vie „čítať“. A bez toho, aby sme si to uvedomili, dostáva od nás veľa informácií. Často sa vraciame v rovnakom čase, než vyrazíme na cestu, zavoláme partnerovi alebo partnerke na telefón. A nezabudnime, že pes má mnohonásobne bystrejšie zmysly ako my. Keď vystúpite na dvesto alebo tristo metrov vzdialenej autobusovej zastávke, pes vás cíti. Počuje, že sa autobus blíži, podľa zvuku motora spozná vaše auto. Za ideálnych podmienok až na vzdialenosť dvoch kilometrov.

Psy vedia upozorniť na blížiace sa zemetrasenie alebo inú prírodnú katastrofu. Aj za tým sú ich bystré zmysly?
Áno, ale to vedia prakticky všetky zvieratá. Keď sa k Thajsku blížila vlna cunami, utekali slony z pobrežia do lesa, ďalej do vnútrozemia. Keby ľudia vtedy zvieratá nasledovali, zachránilo by sa ich podstatne viac. Lenže ľudia čakajú, čo povie starosta, politici...

Nakoľko dokonalý sluch vlastne majú psy?
Nie je to presne odmerané, ale uvádza sa, že počujú až osemkrát lepšie ako človek. Predovšetkým však rozoznajú oveľa širšie spektrum zvukov vrátane ultrazvuku a infrazvuku (do infrazvuku sa radia predovšetkým otrasy a záchvevy pôdy vyvolané napríklad zemetrasením, pozn. red.). Ak si uvedomíte, že zemetrasenie a následne aj prípadná vlna cunami má nejakú prípravnú fázu, ktorú pes dokáže vnímať, nie je až také prekvapujúce, že blížiacu sa hrozbu pes vycíti dávno pred tým, než ju zaznamenajú ľudia.

A ako je to s čuchom?
Keď sa v púšti, na hraniciach USA a Mexika, cvičili psy na vyhľadávanie drog, boli schopné nájsť pašeráka vo vzdialenosti 800 až 900 metrov. Samozrejme, záleží na teréne a smere vetra. Ale vo vzdialenosti 500 metrov ucíti cvičený pes človeka celkom ľahko a spoľahlivo.

Psy údajne vycítia aj niektoré druhy rakoviny. Je to skutočne možné?
Áno, naozaj to vedia. Akákoľvek choroba v tele vyvoláva chemické procesy, ktoré sú pre ňu typické. Aj rakovinový nádor produkuje chemické látky, vďaka ktorým môžu lekári toto ochorenie diagnostikovať napríklad z krvi. Pes ich teda vníma tiež. Čuchom. A dokonca nie je problém ho k tomu cielene vycvičiť. Môžete to naučiť aj iné druhy zvierat. Napríklad v Afrike sa vycibrený čuch krysy obrovskej využíva na rozpoznanie osôb infikovaných tuberkulózou.

Dokážem pochopiť, že pes vyčuchá drogu, výbušninu alebo z dychu človeka rozpozná blížiace sa problémy u diabetika, ale tá rakovina znie až neuveriteľne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-01 07:19:16 - Feat.: - Title: Prelomový výskum o zvieracej ríši. Vedci konečne povedali, či je dingo vlk, alebo skôr pes 02 - Modified: 2022-04-21 14:22:03 - Feat.: - Title: Pánko, prines! Ako nás krotia domáci miláčikovia 03 - Modified: 2022-02-17 15:20:01 - Feat.: - Title: Za problémové správanie psov môžu často majitelia, tvrdí zakladateľka najväčšej psej školy na Slovensku 04 - Modified: 2022-01-06 10:06:34 - Feat.: - Title: Striedavá starostlivosť či alimenty. Psy a mačky v Španielsku sa tešia väčším právam 05 - Modified: 2022-01-05 07:26:01 - Feat.: - Title: Konečne vakcína, na ktorú sa bude tešiť každý. Vedci chcú navždy skoncovať s alergiou na psov
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
14. apríl 2024 04:49