StoryEditor

Zvučné meno, ktoré priťahuje pozornosť aj vo svete. Lúčnica má renomé, hovorí tanečnica

01.03.2019, 23:00
Snáď ani neexistuje zvučnejšie meno v spojení so slovenským folklórom, ako je Lúčnica.

Odkedy tancujete?
Tancujem od mojich šiestich rokov. Začínala som na Základnej umeleckej škole a po troch rokoch som konkurzom prešla do folklórneho súboru Zemplínček, pokračovala v Zemplíniku a chvíľu pôsobila aj vo veľkom súbore Zemplín. Popritom som chodila na hudobný odbor – hru na keyboard (klávesový nástroj), ale po čase vyhral folklórny súbor a pri tanci som zostala dodnes.

Vy tanec aj učíte v umeleckej škole. Pri tancovaní platí ako napríklad v gymnastike, že keď sa niečo dieťa nenaučí do určitého veku, tak sa to už nenaučí nikdy?
Keď dieťa odmalička tancuje, vidieť odlišné držanie tela, a ak niektoré dieťa chodí napríklad na gymnastiku, tak hneď na prvý pohľad vidíte rozdiel v porovnaní s inými. Telo je pružnejšie, správa sa úplne inak. Ak má také dieťa v sebe aj tanečnosť, dá sa s ním dobre pracovať. Ale nemyslím si, že by sa nedalo niečo dobehnúť, ak by začalo tancovať aj neskôr.

Môže sa stať špičkovým tanečníkom aj dieťa, ktoré začne napríklad až v pätnástich?
Na tanečníkoch vidieť, či sa tancu venujú už od detstva alebo nie, ale ak sú šikovní a pohybovo nadaní, tak určite áno. Mám žiačku, ktorá s ľudovým tancom začala ako 14-ročná, folklórny tanec ju nadchol, venuje sa mu vášnivo, je „makač“. Ak bude pokračovať aj naďalej, určite má šancu stať sa šikovnou a univerzálnou tanečníčkou.

Je Lúčnica méta pre deti, ktoré sa venujú folklórnemu tancu? Snívajú, že by sa raz do nej chceli dostať?
Pre mňa bola Lúčnica veľká méta a je veľkou motiváciou aj pre súčasné deti, ktorým sa venujem. Keď robíme tábory pre mladých tanečníkov, tak väčšina z nich hovorí, že by raz chceli byť v Lúčnici, vnímajú ju ako vrchol.

Zaujímavé je, že sú aj iné profesionálne tanečné súbory, ale méta je skôr Lúčnica, ktorá je poloprofesionálna.
Lebo Lúčnica má renomé, má zvuk, je to značka kvalitného umeleckého spracovania tradičného slovenského folklóru.

Možno je tam aj určitá viacvrstvová reklama, veľa sa o nej písalo, často sa hovorilo o choreografovi Štefanovi Nosáľovi, jedna z najznámejších slovenských pesničiek je Tanečnice z Lúčnice od Elánu... Dostať sa do Lúčnice je ťažké?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-11 06:51:18 - Feat.: - Title: Vodcovi najnovšie vadí aj disko: Úrady zatkli na rozkaz Kim Čong-una mladú učiteľku tanca 02 - Modified: 2020-12-17 13:52:33 - Feat.: - Title: Prežil španielsku chrípku a bol pri zrode Lúčnice. Jozef Kubánka porozprával o ťažkých začiatkoch 03 - Modified: 2019-09-06 14:16:37 - Feat.: - Title: Previnila sa tým, že chcela byť slobodná. Životný príbeh tanečnice Mata Hari chytá za srdce 04 - Modified: 2019-08-06 12:11:18 - Feat.: - Title: Slovenka žiari v Amerike. Talentovaná Sylvia tancovala na koncerte známej hviezdy 05 - Modified: 2019-07-15 13:53:17 - Feat.: - Title: Viete kto oblieka tanečnice z Lúčnice? Jeden kroj môže vážiť aj tri kilogramy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 20:48