StoryEditor

Život bez michelinskej hviezdy. Čo prežíva známy šéfkuchár po strate ocenenia?

22.04.2019, 00:00
Už niekoľko rokov patrí medzi najlepších kuchárov a v roku 2012 dokonca doviedol pražskú hotelovú reštauráciu Alcron prvýkrát k michelinskej hviezde.

Koncom marca býva termín, keď michelinský sprievodca vyhlasuje reštaurácie ohodnotené jednou až tromi hviezdičkami. Vy ste vlani o tú svoju jednu hviezdu prišli. Mali ste ten dátum vyznačený v diári červeným?
Ten dátum presne nepoznám. Nesledoval som to ani predtým, ani teraz.

To vám úplne neverím...
Tých jedenásť rokov, ktoré som tu v hoteli Alcron, stále vnímam ako veľmi úspešné a vzrušujúce obdobie mojej kariéry. Pred siedmimi rokmi sme získali ocenenie, ktoré vtedy v Česku nikto nemal. Bolo tu predtým Allegro s cudzím šéfkuchárom (reštaurácia v hoteli Four Seasons, ktorú viedol taliansky šéfkuchár Andrea Accordi, získala hviezdu v roku 1998 a potom ešte opakovane, pozn. red.) – a o krátko čas táto reštaurácia zanikla. Bol tu Gordon Ramsey, čo bol totálny prepadák zo všetkých stránok. Kým dostali hviezdu, tak zbankrotovali (reštaurácia Maze slávneho britského šéfkuchára v pražskom hoteli Hilton skončila pre finančné problémy Ramseyho celosvetovej siete, pozn. red.). Zo dňa na deň sa všetci zbalili a odleteli preč. A zrazu my, ako hotelová reštaurácia, a La Degustation, samostatne fungujúca reštaurácia patriaca pod reťazec Ambiente, sme dostali hviezdičky.

Práve vtedy sa vám narodila dcéra, takže rok snov?
Dcéra sa narodila týždeň pred udelením cien, o týždeň neskôr mi umrela babička. To je život... Potom sme hviezdu päťkrát obhájili. Máme byť na čo hrdí. Už predtým som tu bol tri roky. Bolo to veľmi tvrdo odpracované. Ani potom sme nič neflákali. No evidentne sme urobili pár chýb, ktoré viedli k tomu, že sme hviezdu neobhájili.

Ako ste sa dozvedeli, že ste hviezdu získali, respektíve stratili?
Z michelinského sprievodcu. Buď ju tam máte, alebo nie (usmieva sa).

Vybavíte si deň, keď ste sa dozvedeli, že ste o ňu prišli?
Bol som v práci. Keď sme skončili, dozvedel som sa to... Predtým, než som prišiel do Alcronu, mal som za sebou už pätnásťročnú kariéru, zažíval som ohromné dobrodružstvá po svete, pracoval som aj na lodi, predtým v Hiltone. Vďaka tomu moja kariéra stojí na pevných základoch. Takže keď sme o tú hviezdu prišli, nijako dramaticky to mnou neotriaslo. Bol som síce smutný, ale po pár dňoch som sa otrepal.

Ako dlho po strate hviezdy ste sa vrátili do kuchyne reštaurácie Alcron? Bol to pre vás problém?
Sú horšie veci..., ale zabolelo to. Nikto však nezomrel, reštaurácia Alcron je tu ďalej a podľa mňa je stále výborná.

Chápete, že niekto z kuchárov po strate hviezdy spácha samovraždu?
Ľudia páchajú samovraždy v rôznych profesiách. V roku 2003 spáchal samovraždu kuchár Bernard Loiseau pre správu, že jeho reštaurácia stratí jednu z troch hviezd. Nakoniec si tie tri hviezdy udržala a má ich doteraz. Vidíte, keby nedal na náznaky, tak je tu dodnes. Dokážem však ten krok pochopiť, pretože človeku to vlezie pod kožu, berie to za svoje. Tým skôr, keď to vybudoval. Samozrejme, že aj mňa to zasiahlo. No našťastie som bol pripravený aj na neúspech. Keby som mal dvadsaťpäť rokov, bolo by to pre mňa určite ťažšie. Mladý človek tomu podľahne ľahšie. Pre mňa je to skúsenosť, z ktorej som si vzal ponaučenie.

Sú kuchári krehké duše?
Poznám tvrďasov aj mäkkýšov.

A vy ste kde?
Niekde uprostred (smeje sa).

Keby o hviezdu prišiel Zd...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 03:08