StoryEditor

Keď chuť víťazí nad hladom. Na aké potraviny si dať pri chudnutí pozor?

30.04.2019, 11:54
Nadváha je dnes problém pre veľkú časť populácie.

Neskúšali ste sa zamerať na potraviny, ktoré by boli vhodné na chudnutie a nešlo by len o módne potravinové doplnky?
S Výskumným ústavom potravinárskym sme vyvíjali zdravé potraviny, ale všetko sa skončilo na tom, že je problém ich predať. Aj keď vyzerajú pekne, tak ak je tam menej tuku, tak už nemajú takú rozmanitú chuť. Zatiaľ čo pokrmy, ktoré ľuďom prisladíme, zjedia ľahšie, na sladké sú totiž naučení už z detstva. Každá tzv. zdravá potravina je technologicky náročnejšia a tiež o niečo drahšia, čo znamená menej predajná. Obzvlášť v tomto regióne, kde sme všetci zameraní na cenu. Preto takýto druh potravín nie je pre výrobcov veľmi atraktívny. A tak sa kupujú lacnejšie potraviny, kde sú kvalitné suroviny nahradené tukom, soľou a cukrom.

Môžu byť plnohodnotnou náhradou potraviny s umelo zvýšeným obsahom vitamínu a ďalších zdraviu prospešných prvkov?
Potravinári sa, samozrejme, snažia akýmkoľvek spôsobom chváliť tým, že majú zdravšie a obohatené potraviny, ale... Kľúčom k chudnutiu je však stále hlavne celková energetická bilancia. Keď sa totiž človek nehýbe a nevydáva energiu, tak dokáže aj zdravú bielkovinu premeniť na tuk a uložiť ho do zásoby. Preto je omnoho jednoduchšie, než propagovať nejaké zdravé potraviny, vysvetľovať ľuďom výhody pohybu. Keď sa budú ľudia hýbať a mať väčší celkový energetický výdaj (ten sa skladá z troch zložiek – z metabolizmu, z energie spotrebovanej na trávenie, vstrebávanie živín a na ďalšie funkcie tela a z bežnej pohybovej aktivity a športu, pozn. red.), tak pri znižovaní hmotnosti ani „nezdravé“ potraviny neprekážajú.

Môžu potraviny výrazne ovplyvniť zdravotný stav človeka?
Samozrejme. Napríklad ak budete jesť veľa potravín s obsahom purínov, čo môžu byť strukoviny, čokoláda a hlavne mäso, tak sa môže stať, že vám stúpnu hodnoty kyseliny močovej, čo môže viesť k záchvatom (puríny sa rozkladajú na kyselinu močovú, ktorej kryštáliky môžu spôsobiť záchvat dny, pozn. red.). Kto trpí na vysoký tlak a má problémy so srdcom, tak niekedy negatívne reaguje na zvýšené množstvo soli atď. Veľa rôznych pridružených ochorení je spojených aj so zvýšenou hladinou tukov. Ale tú môžeme ovplyvniť jedlom len z 20 percent, zvyšok je daný geneticky.

Na aké potraviny by si mali dávať pozor ľudia, ktorých trápi nadváha?
Na všetky, ktoré obsahujú tuk a alkohol. Typický nakladaný hermelín a k tomu víno – to je vyložene energetická bomba.

O koľko percent by mal človek na začiatku chudnutia ideálne znížiť príjem energie?
Zníženie energetickej hodnoty tak o 10 percent v porovnaní s aktuálnym stavom je úplne bez problémov zvládnuteľné. Na začiatku je takmer jedno, kde tých desať percent človek nájde. Každá aplikácia na chudnutie vám však ukáže, že omnoho jednoduchšie je ubrať napríklad jedno pivo, ktoré má 600 – 800 kilojoulov, než prísť o iné chute. Typickým príkladom je, keď chcete skonzumovať 100 gramov slaniny, čo je zhruba 1 400 kilojoulov. Ak si však na tanier dáte namiesto toho len 50 gramov slaniny a 50 gramov zdravej morčacej šunky, tak máte pred sebou tiež 100 gramov mäsa, ale „ušetríte“ 500 až 600 kilojoulov. A nič vám to neuberie na chuti a radosti zo slaniny. Žiadnu potravinu nezakazujeme, len sa človek musí naučiť hospodáriť s prijímanou energiou.

Takže odporúčate aj údeniny?
Neodporúčam, v údeninách je nepochybne veľa soli a ďalších nezdravých vecí, ale keď ich odstránim z jedálnička človeka, ktorý je zvyknutý konzumovať ich štyrikrát týždenne, tak sa jeho mozog dostane do stresu. Skôr ide o to, znížiť počet klobás. Napríklad na jednu týždenne, aby si pacient zachoval chuť a nemal nič zakazované. Rovnak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. apríl 2024 04:44