StoryEditor

Spevák Karpiny prezradil, prečo je najväčšou dierou Prievidza: Boli miesta, kde sme nemohli roky hrať

11.01.2020, 23:00
Karpina je jedna z najkontroverznejších kapiel, aké sa kedy na Slovensku vyskytli, skalní fanúšikovia ju však milujú.

Je najväčšia diera Prievidza?
Text, v ktorom spievame, že Prievidza je najväčšia diera, nevznikol žiadnym osobným zážitkom. Hudba pochádza od skupiny Rammstein, z hitu America, a my sme vlastne urobili cover verziu so slovenským textom. Slovo Prievidza zapadlo do hudby takisto ako ďalšie nasledujúce zvučné názvy miest. Viac-menej nezáležalo na tom, ktoré mesto bude to titulné, podľa ktorého sa bude pesnička volať, ale záležalo na tom, ktoré bude najlepšie vychádzať do melódie spevu.

Pesnička sa však stala symbolom, pre mnohých aj hymnou...
Našťastie ju začalo hrávať rádio Anténa rock, lebo predtým sme sa roky do rádií dostať nemohli. Kedysi v deväťdesiatych rokoch sa to ešte dalo, ale potom sa sprísnili pravidlá a nastali kruté podmienky, za akých rádiá budú pesničky hrať. Začala sa veľká rivalita hudobných vydavateľstiev, ktoré sa v rádiách pretláčali o to, ktorých interpretov rádiá pustia.

Napriek tomu sa Prievidza dostala do povedomia tak, že ju poznajú skoro všetci. Ako to?
V roku 2004 – 2005 už malo dosť ľudí internet a nejaký zvukár nahral Prievidzu na našom koncerte. Pesničku zavesil na internet a zrazu sa masovo rozšírila. Mohli by sme ju vtedy nazvať ako internetový hit.

Keby zapadlo do hudobného podkladu slovo Bratislava, tak by ste spievali, že najväčšia diera je Bratislava, a nie Prievidza?
To zasa nie. Po rozdelení ČSFR sa všetka nenávisť Slovákov, ktorú predtým cielili na pragocentralizmus, namierila na Bratislavu. Začala byť hustá atmosféra, veď Bratislava aj dodnes úplne inak volí. Vždy bol veľký rozdiel v mentalite obyvateľstva, prejavovalo sa to za mečiarizmu, ficizmu a ani Kotleba nemal a nemá šancu v Bratislave ľudí osloviť. A do toho ešte urobili Horkýže Slíže pesničku Brďokoky, kde si uťahujú z Bratislavčanov. Tak sme sa ako bratislavská kapela mali chuť ku všetkému vyjadriť.

Ako reakciu?
Áno, ale tá nenávisť voči „blavákom“ je pre mňa až smiešna, lebo skutočných pôvodných Bratislavčanov je veľmi málo. Po 2. svetovej vojne začali v Bratislave vznikať veľké sídliská ako Petržalka a podobné, do ktorých sa sťahovali východniari, Stredoslováci, takže ak Mimobratislavčania nadávajú, tak v podstate nadávajú na vlastných, lebo oni vytvorili nových „Bratislavčanov“. To nie sú tí starí Prešporáci typu Julo Satinský. Z toho dôvodu sme ako bratislavská kapela urobili pesničku, v ktorej spievame, že najväčšia diera je Prievidza a mnohé ďalšie mestá, ktoré sa v piesni spomínajú. Bola to naša recesistická odpoveď na antibratislavské nálady na celom Slovensku. Mimochodom, nikde som sa nestretol s takou obrovskou nenávisťou nár...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. apríl 2024 07:31