StoryEditor

Keď ide hlava vybuchnúť. Na dosah je prevratná liečba migrény

01.02.2020, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Je to oveľa viac než len bolesť hlavy, je to pocit, akoby pulzoval celý mozog, pritom samotný mozog nebolí.

Ako to teda funguje konkrétne pri migréne?
Patofyziológia migrény je doteraz objasnená len čiastočne, je to veľmi zložité, lebo sa všetko odohráva na biochemickej úrovni. Vieme, že migréna vzniká v „migrénovom centre“ v mozgovom kmeni, ktorý majú migrenici vzrušivejší – hyperexcitabilný. Dôjde k jeho podráždeniu, potom sa uvoľnia neuromediátory – neuropeptidy –, je ich niekoľko a stále sa objavujú nové, no najdôležitejšiu úlohu majú sérotonínové, ktoré odštartujú ďalší proces. A výsledkom je ovplyvnenie krvného prietoku. Dôvodom bolesti je vazokonstrikcia a vazodilatácia ciev, teda ich sťahovanie a rozťahovanie, a vznik takzvaného sterilného neurogénneho zápalu. A to všetko je mozgom vyhodnotené ako bolesť.

Cievy môžu bolieť?
Stiahnutím a rozšírením cievy sa podráždia nervy, ktoré ich riadia, a tie vedú vzruchy do centra bolesti a tento akt je vnímaný bolestivo, podobne ako pri svaloch.

Dalo by sa to operovať?
Nie, lebo všetko prebieha na biochemickej a cievnej úrovni a je do toho zapojený celý mozog. Bolesť nie je lokalizovaná a nie je spôsobená niečím, čo by sa operatívne dalo odstrániť.

Mohli by sme teda povedať, že mozog vtedy pulzuje?
Pocit pulzovania spôsobuje vlna bolesti, ktorá sa začína v záhlavnom, teda okcipitálnom laloku, odkiaľ sa šíri postupne do čelovej oblasti, do oblasti tváre a postupne do celej hlavy.

Vie pacient vycítiť, že sa blíži záchvat?
Väčšina migrenikov máva bolesť hlavy bez takzvanej aury a prvým príznakom je samotná bolesť, u niektorých sa však vyskytuje migréna s aurou. Je to predzvesť záchvatu, ktorá sa prejavuje rôznymi neurologickými prechodnými príznakmi, najčastejšie zrakovými. Môže ísť o rôzne svetelné záblesky, iskriace obrazy, ale aj precitlivenosť na pachy a dotyk, zníženú citlivosť či reč...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-18 09:30:00 - Feat.: - Title: Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 20:15