StoryEditor

Ako sa mení slovenská rodina? V tisíckach domácností deti vychovávajú homosexuálne páry

28.02.2020, 23:00
Na Slovensku sa dnes rodí 40 percent detí v alternatívnych rodinách.

Čo je tradičná rodina? Je na to nejaká definícia alebo to, čo považujeme za tradičnú rodinu, je platné iba v kresťanskej časti Európy?
Za tradičnú rodinu každý prirodzene najčastejšie označí zosobášeného muža so ženou, ktorí vychovávajú deti, optimálne dve – chlapca a dievča. A keď ešte k tomu majú mačku alebo psa, tak dostaneme klasický stereotyp tradičnej rodiny.

Keby sme išli pár tisíc kilometrov juhovýchodne, tak tam môže byť tradičná rodina úplne niečo iné? Tak isto niekde v pralese pri pôvodných kmeňoch?
Áno, ale rozdielov je viac – u nás je dôraz na takzvanú nukleárnu rodinu, kým vo východných kultúrach sú tradičné viacgeneračné rodiny s väčším počtom detí.

Alebo so šejkom, ktorý má štyri ženy?
To už nebýva časté, lebo ide o to, koľko žien vie uživiť, bežný muž si tam nemôže dovoliť tento typ rodiny. U nás stále prevažuje pocit, že dôležitá je tradičná rodina, lenže podiel ľudí, ktorí žijú v kohabitácii, čiže spolužití muža a ženy bez sobáša, neustále stúpa. Je jasné, že ľudia už zväčša dávno nečakajú s intímnym životom do svadby, okrem intímneho zblíženia často začnú spolu aj žiť ako keby na skúšku a mnohí z nich v takom spolužití aj ostanú. Druhá skupina sú ľudia, ktorí aj boli zosobášení, manželstvo im skrachovalo a už nie sú ochotní podstúpiť nanovo ďalšie. Tak radšej idú do kohabitácie, v nej sa cítia bezpečnejšie.

Prečo bezpečnejšie?
Sú slobodnejší, majetok nie je v bezpodielovom spoluvlastníctve. Už sa popálili, nechcú znova vytvárať spoločné majetky, naopak, chcú mať istotu, že ak nastane problém a rozídu sa, vystúpia zo vzťahu s tým, s čím doň vstupovali. Iné je to pri kohabitácii ľudí, ktorí nikdy predtým zosobášení neboli, dlhodobo žijú spolu a majú deti – tam hrozí, že ak sa rozídu, jeden z partnerov môže zostať bez majetku a dostatku peňazí.

Ktorý z partnerov zostáva po rozchode bez majetku častejšie?
Často je to žena, ktorá sa stará o deti. Muž stúpa po spoločenskom rebríčku nahor, zarába, kupuje auto, elektroniku, zariadenia do domácnosti, no po rozchode si všetko so sebou zoberie. Žena sa nemá ako brániť, môže nanajvýš žiadať o príspevok na výživu, úhradu niektorých nákladov a otec má tiež vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu.

Dlhodobý vzťah bez sobáša asi nespĺňa predstavu časti Slovákov o tradičnej rodine, alebo áno?
Hlavne to nespĺňa predstavu cirkvi o tom, ako má rodina fungovať, keďže manželstvo je pre ňu posvätné, kým nemanželské spolužitie považuje za hriešne. Výskumy však ukazujú, že väčšina spoločnosti začína byť k tomuto javu veľmi tolerantná. Dokonca aj na vidieku.

A keď prichádzajú deti?
Aj v tomto prípade sa tlak na vstup do manželstva postupne znižuje, a keď si pozrieme štatistiky, tak vidíme, že 40 percent detí sa dnes rodí v mimomanželskom vzťahu.

Takže ak sa každý rok narodí okolo 60-tisíc detí, takmer 25-tisíc z nich je z nemanželského vzťahu?
Zhruba tak to vychádza. Nevieme, samozrejme, koľkí rodi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 10:46:10 - Feat.: - Title: Pohreb zosnulého Laufera má prísne pravidlá. Dvom blízkym už dala rodina zákaz! 02 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 03 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 04 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 05 - Modified: 2024-02-24 16:40:24 - Feat.: - Title: Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 05:25