StoryEditor

O bolesti chrbta, kĺbov a liečbe bez tabletiek. Čo sa dá poznať z držania tela?

23.05.2020, 00:00
Čo je to gameboyový chrbát, tabletové rameno či esemeskový krk alebo palec? Akú úlohu zohráva pri rehabilitácii psychika?

Spoznáte podľa príznakov už na diaľku, či má pacient problémy s kolenom, bedrom alebo s nejakým svalom?
Fyzioterapeut pracuje sa skúsenosťami s pohybovým systémom. Problémy s kolenom, s bedrovým kĺbom, zlá funkcia sedacích svalov, ktoré majú stabilizovať panvu, zhoršený stabilizačný systém chrbtice, nedostatočná funkcia brušných svalov, ploché nohy... To všetko môže nejakým spôsobom zmeniť chôdzu a dá sa to často určiť už na prvý pohľad. Je to vec skúseností a toho, s akými klientmi sú fyzioterapeuti zvyknutí pracovať.

Téma

Môže prípadné pohybové problémy signalizovať už spôsob sedenia?
Všetko, čo sa týka bolesti a pozícií tela, dáva fyzioterapeutovi informáciu, ktorú musí spracovať. Celkové držanie tela je pre to určite podstatné. Keď príde pacient s tým, že ho bolí chrbát, a vidím, že zle sedí a navyše zle dýcha, už môžem odhadnúť, či jeho problémy s tým súvisia, alebo je tam zásadnejší problém. Rovnako dôležité je sledovať držanie hlavy. Keď ju má človek predsunutú, potom sa dá povedať, že skôr či neskôr bude mať problémy s krčnou chrbticou. A ak to bude trvať dlho, môže dôjsť k degeneratívnym zmenám chrbtice, k dráždeniu nervov horných končatín, alebo dokonca k vyskočeniu platničky. (Medzistavcová platnička je elastické tkanivo spájajúce jednotlivé stavce chrbtice. Skladá sa z vonkajšieho väzivového prstenca a rôsolovitého jadra. K hernii platničky dochádza vo chvíli, keď praskne väzivový prstenec a rôsolovité jadro alebo jeho časť sú vytlačené do okolitého priestoru. To môže viesť napr. k zúženiu miechového kanála alebo dráždeniu a utláčaniu nervových koreňov, pozn. red.)

V poslednom čase sa objavili nové diagnózy, napríklad gameboyový chrbát, tabletové rameno či esemeskový krk alebo palec. Je to problém modernej doby?
Ide o vynútené, dlhodobé pozície pri monitore, čo je vždy problém. Gameboyový chrbát? Hráči počítačových hier sú dlho v jednej polohe, herné situácie vyžadujú napríklad hodinové sústredenie, a pritom sú ešte aj v strese. To pre pohybový systém nie je dobré. Rovnako k nám chodia deti so zápalmi šliach od preťaženia prstov, pretože denne trávia napríklad štyri hodiny na mobile. Dlho majú sklopené hlavy, sú v ohnutých pozíciách, a to znamená aj veľké preťaženie chrbta. Nezriedka preto majú už v mladom veku vyskočené platničky. Je to rovnaké ako u ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie.

Je sedavý spôsob života základom väčšiny bolestí chrbta?
Je to súčasť celého problému. Teória, ktorá sa dnes snaží vysvetliť boľavý chrbát, je tá, že sa nám znížila pohybová pestrosť. Trpíme hypomobilitou (znížená pohyblivosť kĺbov, pozn. red.), pretože trávime veľké množstvo času vo vynútených pozíciách, či už je to v škole alebo doma. Keď som bol mladý ja, nebolo sa na čo pozerať v televízii, po vyučovaní sme šli loziť po stromoch alebo sme behali za loptou. Dnes deti trávia veľké množstvo času sedením a telo na to reaguje.

Čo najviac zaberá proti bolestiam chrbta?
Záleží na tom, či ide o funkčné hľadisko. Napríklad o ojedinelé preťaženie po športe. Potom niekedy stačí len uvoľniť svaly a odblokovať chrbticu, prípadne súvisiace segmenty. Ak je to však chronický dlhod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Presvedčí vaše svaly, že cvičia. Tabletka má simulovať účinky telesnej aktivity 04 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 05 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 12:55