StoryEditor

Bratislava ako betónová džungľa. Odborníčka však poukazuje na výnimočnú zeleň v hlavnom meste

06.06.2020, 15:30
Bratislava, napriek tomu, že o nej stále niektorí hovoria ako o betónovom meste, má, úplne naopak, výnimočne mnoho zelených plôch.

Pred časom jedna holandská cestovná kancelária zverejnila rebríček najzelenších metropol sveta a Bratislava sa umiestnila na treťom mieste. Naozaj je Bratislava taká zelená?
Áno. Ja som sa aj vo vedeckej práci venovala vegetácii v urbanizovanom prostredí, v roku 2006 nám vyšla monografia, v ktorej bol hodnotený podiel zelených plôch na území Bratislavy v porovnaní s inými európskymi mestami. Bratislava z porovnania vyšla ako veľmi zelené mesto, jedna tretina rozlohy mesta sú lesy.

Bratislavčania, ktorí mesto dobre poznajú, o tom vedia, ale pre zvyšok Slovenska je to často betónová džungľa. Prečo je taký pohľad Slovákov na hlavné mesto?
Možno preto, že bratislavské lesy sú hlavne na okraji a návštevníci chodia viac do centier, kde možno pociťujú menej zelene. Lenže do hraníc mesta patria aj lesy v Karpatoch, a aj Petržalke sa hovorí betónová džungľa, no určite to neplatí. V Petržalke sú úžasné veľkorysé plochy zelene, aké v teraz budovaných obytných súboroch nenájdete. Pocit betónovej džungle je možno spôsobený aj chýbajúcou vybavenosťou v Petržalke, nie sú tam lavičky, nie je to prostredie, ktoré by vás oslovilo, že poď, sadni si, oddýchni si.

V Petržalke sú obrovské prázdne zelené plochy medzi blokmi domov, človek sa tam cíti akoby stratený, nie je tam žiadny záchytný bod. Myslíte tie?
Presne, a je obrovská výzva, čo s tými zelenými plochami, lebo Petržalka je z hľadiska zelených plôch jedna z tých lepších častí.
Aj Dlhé Diely sú príliš zastavané, ale človek, ktorý býva na kraji sídliska, vyjde z vchodu paneláku a do troch minút je v lese...
Dlhé Diely sú urbanisticky premárnená príležitosť, na tom kopci mala byť úplne iná architektúra. Ale ak by sme sa vrátili k tomu rebríčku, tak ak Holanďania písali, že Bratislava je tretia najzelenšia metropola sveta, mali podľa mňa pravdu.

Vám sa Bratislava z hľadiska zelene páči?
Áno, ale ako profesionálka si uvedomujem rezervy, veľmi citlivo vnímam zle robené veci. Zeleň v meste je o údržbe, parky, záhrady sú zo živých organizmov a o tie sa treba starať. Vždy ma pobavia požiadavky investorov stavajúcich domy, že chcú zeleň, o ktorú sa netreba starať. Aj o umelý trávnik sa musíte starať, aj vyasfaltovanú plochu občas musíte pozametať. V starostlivosti máme obrovský dlh voči zeleni.

Bratislava bola istý čas hlavným mestom Uhorska, bola korunovačným mestom kráľov. To ovplyvnilo, ako dnes Bratislava vyzerá aj z hľadiska zelene, hlavne záhrad, parkov?
Určite áno. Tým, že bola hlavným mestom, prišla do Bratislavy najvyššia šľachta z celého Uhorska, presťahoval sa sem aj ostrihomský biskup. Vtedy začali vznikať veľké palácové záhrady ako Pálfiho záhrada, arcibiskupský palác mal Lippayovu záhradu, čo bola najznámejšia záhrada tej doby, ničím nezaostávala za vtedajšou európskou záhradnou architektúrou.

V Bratislave sa založili úžasné z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 18:57