StoryEditor

Čitatelia kostí nie sú len v amerických seriáloch. Čo všetko sa reálne dá zistiť z ľudských kostí?

07.06.2020, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Historickí antropológovia sa dostávajú aj na miesta, ktoré nie sú pre väčšinu ľudí bežne prístupné. Tajomné krypty, útroby kostolov, kaštiele, dokonca aj jaskyne...

Čím sa líši historická antropológia od kriminalistickej, teda forenznej?
Forenzná antropológia sa zaoberá súčasnými nálezmi a jej úlohou je identifikácia jedincov. Čiže ak sa nájdu kostrové pozostatky nejakého človeka, ktorý zmizol dajme tomu pred piatimi rokmi, tak to patrí do kompetencie súdnych lekárov a forenzných antropológov. Historická antropológia sa zaoberá kostrovými pozostatkami z dávnejšej minulosti.

Kedy sa začína dávna minulosť, resp. história?
Hranica nie je presne stanovená. Napríklad najmladšie nálezy, ktoré som analyzovala, boli kosti vojakov z druhej svetovej vojny. To už je v podstate historická antropológia, takéto pozostatky už pre forenzných, teda súdnych, antropológov nie je sú zaujímavé.

A čo ak sa nájde kostra človeka, ktorého podrezal sused v 40. rokoch minulého storočia a zakopal na záhrade?
To je špecifický prípad, ktorým by sa mal zaoberať forenzný antropológ, ale z trestnoprávneho hľadiska by už bol premlčaný. Ja sa špecializujem na analýzy kostrových pozostatkov, zaoberám sa historickými populáciami. Robím všetko od druhej svetovej vojny ďalej do histórie. Skúmali sme kostrové pozostatky z 19. storočia, veľa kostier zo stredoveku, početné nálezy máme z doby bronzovej, no menej ich je z neolitu – kamennej doby. Vtedy totiž ešte neexistovali veľké pohrebiská, boli to buď skupiny hrobov, alebo ojedinelé nálezy kostier. V neolite neboli pohrebiská v takej podobe, ako boli stredoveké cintoríny, na ktorých mohlo byť pochovaných aj štyristo jedincov.

Čo sa dokáže zachovať z kostry človeka, ktorý žil v neolite?
V podstate to isté, čo zo stredoveku, veľmi to však závisí od podmienok, kde je telo uložené, pretože posmrtné zmeny, ktoré nastávajú, závisia od podmienok prostredia. Kostra z neolitu sa preto môže zachovať takisto veľmi dobre ako kostra z 19. storočia. A rovnako sa môže kostra z 19. storočia rozpadnúť, ak je uložená v nevhodných podmienkach, hoci je oproti neolitu relatívne mladá.

Čo všetko na ňu negatívne vplýva?
Určite vysoká vlhkosť, teplota, typ pôdy a veľa iných faktorov.

Prečo potom rašelina konzervuje?
Pretože je v nej obmedzený prístup kyslíka. Ak by ste však išli do nejakej krypty pod kostol, tam vplyvom vysokej vlhkosti môže dôjsť k rozpusteniu hydroxyapatitu (hlavná neorganická zložka kostí a zubov – pozn. red.) a jeho kryštalizácii na brušit, ktorý kosti doslova roztrhá. Tu naozaj platí tvrdenie – obrátiť sa na prach. Kosti sa totiž rozsypú na prach a ten sa už vôbec nedá analyzovať.

Mohla by vás výborne zachovaná kosť z neolitu na pohľad pomýliť, že je z neskoršieho obdobia?
Laika možno, ale nás nie. Rozdiel medzi „čerstvými“ kosťami a tými z kamennej doby je viditeľný na prvý pohľad. Kosti z historického obdobia sú suchšie, krehkejšie a ľahšie. Ale odlíšiť kosti z neolitu a napríklad zo stredoveku už môže byť problém. Treba si u...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-11 15:24:00 - Feat.: - Title: Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 01:51