StoryEditor

Vitamíny sú imunitný zázrak. Čo však hrozí, keď sa nimi predávkujeme?

22.08.2020, 00:00
O vitamínoch hovoríme často, hlavne v súvislosti so správnou výživou či s prevenciou ochorení.

Už ste dnes mali nejaké vitamíny?
Iste. V podstate od raňajok až po večeru, teda všetky jedlá, ktoré počas dňa konzumujeme, obsahujú rôzne množstvo výživovo dôležitých látok, teda aj vitamínov. Napríklad dnes poobede som si pochutila na marhuliach. Obsahujú malé množstvo vitamínu B6, stopové množstvo vitamínu C, ale sú dobrým zdrojom betakaroténu, teda provitamínu A. Okrem toho sú v nich aj minerálne látky, ktoré s vitamínmi úzko spolupracujú.

Načo nám sú vitamíny?
Základ ich názvu tvorí latinské slovo vitae, v preklade život. Vitamíny sú výživovo dôležité látky, ktorých príjem je nevyhnutný na udržanie života či dobrého zdravotného stavu človeka. Je vhodné pripomenúť, čo vitamíny nie sú. Predovšetkým nie sú liekom a nemôžu byť náhradou za jedlo. Nie sú zdrojom energie, nemôžu nahradiť bielkoviny ani cukry či tuky, minerálne látky a nemôžeme ich pravidelný príjem nahradiť výživovými doplnkami.

Vitamíny poznáme tiež pod názvom biokatalyzátory, a to preto, lebo aktivujú a urýchľujú potrebné chemické reakcie v našom tele. Pre našu existenciu sú teda nevyhnutné, ale ľudský organizmus si ich, až na malé výnimky, nie je schopný sám vyrobiť. Najčastejšie ich prijímame v potrave. Mnohé z vitamínov spolupracujú, čoho pozitívnym výsledkom je ich vzájomný umocňujúci účinok.

Hneď v úvode ste spomínali provitamín betakarotén. Aký je rozdiel medzi vitamínom a provitamínom?
Zjednodušene povedané: provitamín si vie naše telo premeniť na vitamín. Napríklad spomínaný betakarotén v našom tele zmetabolizuje na vitamín A, provitamínom vitamínu D je ergosterol. Provitamíny rovnako ako vitamíny teda obohacujú náš organizmus, aj keď samy nevykazujú fyziologický účinok.

Podľa pôvodu ich delíme na vitamíny živočíšneho a rastlinného pôvodu?
Áno. Zdrojom vitamínov je buď mäso, alebo zelenina či ovocie. Napríklad vitamín A je rozpustný v tuku a nájdeme ho výhradne v potravinách živočíšneho pôvodu. Betakarotén je rastlinného pôvodu, obsahujú ho napríklad mrkva, šalát, špenát, kapusta, brokolica, ale aj rajčiny, zelená paprika či spomínané marhule.

Teraz sme sa dotkli ďalšieho delenia – na vitamíny rozpustné v tukoch a vo vode. Aký je medzi nimi rozdiel?
Vitamíny rozpustné v tukoch sú vitamín A, D, E a vitamín K. A vitamíny rozpustné vo vode sú vitamíny B komplexu (B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – kyselina nikotínová, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, H – biotín, B9 – kyselina listová – folacín, vitamín B12 – kobalamín) a vitamín C. Toto rozdelenie nám hovorí iba o ich rozdielnej rozpustnosti, čo tiež znamená, že vitamíny rozpustné v tukoch naše telo využije iba za prítomnosti potravín obsahujúcich tuky. Výraznou vlastnosťou vitamínov rozpustných vo vode je ich citlivosť na vyššiu teplotu, UV žiarenie, kyslík.

A z metabolickej stránky si s nimi telo poradí rovnako?
To je zložitý proces, ale náš organizmus si s tým určite poradí. Niektoré vitamíny rozpustné vo vode sa nachádzajú v potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu, voľné alebo viazané na bielkoviny či iné zložky. Pokiaľ ide o vitamíny rozpustné v tukoch, pri tých je väzba na tukovú zložku jednoznačná. Rozdiel je v ich obsahu, ale aj v tom, koľko z danej potraviny vieme získať. Napríklad vitamín B6, teda pyridoxín, rozpustný vo vode sa dá získať aj zo zeleniny, z ovocia či obilnín, ale viac tohto vitamínu využijeme z mäsa, hlavne vnútorností, a tiež z ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 05:31