StoryEditor

Spôsobuje ju pandémia, ale aj predvianočný stres. Psychológ popísal, ako dostať úzkosť pod kontrolu

19.12.2020, 23:00
Keď Liga za duševné zdravie urobila pred pár mesiacmi na Slovensku prieskum o úzkosti, ani jeden z opýtaných neuviedol, že by jej nebol vystavený vôbec.

Stalo sa vám, že za vami v posledných mesiacoch prišiel klient s úzkostnými stavmi spôsobenými pandémiou?
Áno, stalo sa to počas prvej vlny. Bolo to spôsobené strachom z nákazy, hoci opakované testy u tohto človeka potvrdili, že bol negatívny. Dokonca mal všetky prejavy koronavírusovej nákazy, čo býva pri úzkostiach bežné – náš organizmus je taký šikovný, že vie dokonale simulovať symptómy. A na dôvažok naša myseľ vie byť taká vynaliezavá, že prehliada aj rukolapné dôkazy, v tomto prípade opakovaný negatívny výsledok PCR testu.

Sú na Slovensku nejaké aktuálne dáta o tom, koľko ľudí trpí úzkosťami?
Liga za duševné zdravie robila tento rok od 6. do 15. marca na vzorke 949 respondentov prieskum zameraný na prežívanie úzkosti. Zhodou okolností sme šiesteho marca ešte žili normálne (v ten deň bol potvrdený prvý prípad nákazy na Slovensku, pozn. red.) a 15. marca už bol vyhlásený núdzový stav, avšak nepredpokladáme, že by boli výsledky tohto prieskumu výrazne ovplyvnené situáciou, keďže sme boli na úplnom začiatku lockdownu. Z prieskumu vtedy vyplynulo, že sedem percent respondentov zažíva silnú úzkosť, deväť percent strednú úzkosť a približne 23 percent miernu úzkosť. Zvyšní sa s úzkosťou stretávajú sporadicky, ale zaujímavé je, že vlastne nikto neuviedol, že by úzkosti nebol vystavený vôbec.

Znamená to, že úzkosť patrí medzi bežné pocity?
Ľudia si niekedy zamieňajú strach s úzkosťou a naopak, ale nie je to to isté. Strach má konkrétny objekt – napríklad ak zajtra máte dôležité stretnutie, je normálne, že sa bojíte. Strach sa evolučne vyvinul, aby nám pomohol prežiť v časoch, keď sme boli denne v ohrození života. Vtedy sa zaktivuje nervový systém, nadobličky vyplavia potrebné hormóny do krvného obehu, telo sa pripraví na zvládnutie hrozby a po jej prekonaní sa všetko vráti do normálu. Úzkosť by sa dala opísať ako strach, ktorý nemá objekt. Je to situácia, keď prežívate podobné pocity ako pri strachu, ale neviete prečo, pretože sa práve nedeje nič také, z čoho by ste mali mať obavy. Navyše tie pocity môžu byť omnoho intenzívn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 09:29