StoryEditor

Ako nás riadia hormóny a prečo ľudí v Strážskom trápi štítna žľaza?

25.04.2021, 00:00
Ich nedostatok alebo nadbytok spravidla nebolí, ale v našom tele riadia alebo ovplyvňujú obrovské množstvo procesov.

Väčšina lekárov mi pri rozhovoroch vraví, že ľudí v ich odborných ambulanciách z roka na rok pribúda. Badáte nárast pacientov aj vy, endokrinológovia?
Momentálne ani nie, pretože jedným z vedľajších efektov pandémie je, že ľudia menej navštevujú odborné ambulancie. Ale za normálnych okolností počet pacientov v endokrinologických ambulanciách narastá.

Znamená to, že problémy s hormonálnou rovnováhou sú čoraz častejšie?
Nemusí to tak byť, môže to byť dôsledok rastúcej osvety a lepšej diagnostiky. Najčastejšie pacienti prídu kvôli vyšetreniu štítnej žľazy. Jej hormóny sa vyšetrujú v rámci bežnej preventívnej prehliadky u všeobecného lekára a aj sonografické vyšetrenia sú častejšie ako v minulosti. Nuž, a jednoduchá matematika nepustí – čím viac vyšetrení, tým viac nálezov. Takže tých pacientov, ktorých k nám pošlú, je pochopiteľne viac. Našťastie, veľakrát ide o nálezy, ktoré sú z klinického hľadiska zanedbateľné.

Problémy so štítnou žľazou trápia až 18 percent Slovákov, teda takmer každého piateho. S akými ďalšími ťažkosťami prichádzajú pacienti za endokrinológom?
V posledných rokoch sú čoraz častejšie problémy s plodnosťou u mužov a žien, ktorí prichádzajú s požiadavkou na vyšetrenie pohlavných hormónov. Je to dôsledok toho, že mladí ľudia odkladajú založenie rodiny na neskôr, a keď to nejde prirodzene, tak zájdu do centra asistovanej reprodukcie, z ktorého ich odošlú k endokrinológovi. Veľkou témou je osteoporóza, ktorá ohrozuje každú druhú ženu po päťdesiatke a každého piateho muža.

Čím to je, že ženy ohrozuje osteoporóza častejšie?
Je to dané tým, že ženské hormóny estrogény, ktorých majú ženy po prechode menej, bránia odbúravaniu vápnika a mužské androgény na rozdiel od nich kosť stimulujú. Snažíme sa preto v tejto oblasti robiť veľkú osvetu. Pomerne časté bývajú tiež návštevy kvôli telesnej hmotnosti. Obezita je vážny zdravotný problém a niekedy môže mať hormonálne príčiny, hoci v skutočnosti býva podmienená endokrinologicky v menej ako jednom percente prípadov. Dámy niekedy prichádzajú kvôli problémom s nadmerných ochlpením, čo tiež môže byť spôsobené hormónmi. Pomerne široká škála pacientov prichádza s ochoreniami nadobličiek, ktoré sa môžu prejavovať vysokým krvným tlakom. Ďalšou veľkou skupinou sú ochorenia hypofýzy, ktorá produkuje rôzne hormóny a ich nadbytok či nedostatok môže spôsobovať komplikácie. Napríklad nadbytok rastového hormónu v období rastu spôsobuje ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 07:04:33 - Feat.: - Title: Firma známeho finančníka zbiera pokuty. Odvolanie mu nevyšlo, štát od neho žiada až 100-tisíc eur 02 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Skončí toxická zemina z východu Slovenska v zahraničí? Taraba rieši, čo s biľagom z minulosti 03 - Modified: 2023-10-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Nie sú to len hormóny. Vedci po prvýkrát ukázali, ako počas menštruácie vyzerajú štrukturálne zmeny v mozgu 04 - Modified: 2023-10-20 06:00:00 - Feat.: - Title: Majte vaše hormóny pod kontrolou! Štyri signály ukážu, že nie je všetko v poriadku 05 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Dospievajú deti skôr ako kedysi, ako veľmi ich ovplyvňuje strava a na čo dať v puberte pozor?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 23:03