StoryEditor

Profesorka a lekárka nefrologickej kliniky: Vypité litre tekutín obličky neochránia

17.04.2022, 00:00
Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Len málokto z nás si svoje obličky všíma, väčšina z nás o nich prakticky nevie. Koľko percent populácie má nejaké problémy s obličkami?

V súčasnosti má nejakú formu ochorenia obličiek 10 až 12 percent populácie. Niektorí pacienti majú zníženú funkciu obličiek vrátane ich schopnosti očisťovať krv, iní majú štrukturálne zmeny na obličkách, ako sú napríklad cysty (malý patologický útvar – dutina s vlastnou výstelkou vyplnená tekutinou, pozn. red.), zmenšenie jednej obličky alebo sa v ich obličkách vyskytujú močové kamene. Najčastejšie sa problémy s obličkami vyskytujú u ľudí s cukrovkou a vysokým krvným tlakom.

Archív HN

​Medzi ľuďmi sa často spomína zlyhanie obličiek. Ako k nemu môže dôjsť?

Ako zlyhanie obličiek označujeme stav, keď obličky nie sú schopné dostatočne očisťovať krv od odpadových produktov vznikajúcich v tele a súčasne zlyháva aj produkcia niektorých hormónov či vitamínov. Organizmus začnú zaplavovať látky, ako je močovina, zvyšuje sa koncentrácia kreatinínu, čo je látka vznikajúca z kreatínu, ktorý je súčasťou svalov. Zvýšený býva aj draslík a fosfor, krv sa stáva kyslejšou. To všetko má negatívny vplyv na fungovanie celého radu orgánov, najmä svalov, a to vrátane srdca, zažívacieho traktu a mozgu. K zlyhaniu obličiek dochádza v situácii, keď filtračná schopnosť obličiek klesne zhruba pod desať percent ich funkčnej schopnosti a nie sú už schopné adekvátne krv očistiť. Medzi najčastejšie príčiny zlyhania patria akútne zápaly obličiek, niektoré imunitné ochorenia obličiek, poruchy prekrvenia obličiek napríklad pri dehydratácii alebo v dôsledku systémových ochorení, ako sú vysoký krvný tlak alebo cukrovka. Veľmi častou príčinou zlyhania obličiek sú aj mechanické prekážky v močových cestách, brániace ich adekvátnemu vyprázdňovaniu, napríklad zväčšená prostata u mužov, močové kamene či gynekologické nádory u žien.

K čomu presne dôjde v organizme, ak obličky prestanú pracovať tak, ako majú?

Zníži sa celková výkonnosť, človek sa cíti unavený, dôjde k zvýšeniu krvného tlaku. To často býva spojené s bolesťami hlavy, ktoré dovtedy jedinec nemal, alebo problémami so zrakom. Začne sa rozvíjať málokrvnosť, vznikajú zmeny na kostiach, na koži, ktorá môže začať svrbieť. Pri úplnom zlyhaní obličiek môže dôjsť k tzv. urémii, čo je život ohrozujúci stav, keď chorý môže zomrieť v dôsledku opuchu mozgu (urémia je vážny stav, keď sa v organizme hromadia splodiny metabolizmu dusíka a močovina, pozn. red.).

Ak obličky pracujú tak, ako majú, veľmi si ich nevšímame. Ako dlho trvá, kým si človek všimne, že v jeho tele nie j...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-11 09:22:28 - Feat.: 0 - Title: Boľavé kĺby nie sú len problémom starších: Čo robiť, keď už nám neslúžia a kde vidí medicína nádej?
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 03 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
12. apríl 2024 11:56