Amar Ibrahim SNÍMKA: Jan Zátorský/mafraSNÍMKA: Jan Zátorský/mafra
StoryEditor

Amar Ibrahim, odborník na prežitie: Pripravte sa na to, že v kríze zostanete úplne sami

14.05.2023, 00:00
  • „Ľudia sa zrazu začali zaujímať aj o to, ako prežiť kritické situácie pri kolapse spoločnosti alebo ako sa správať vo vojnovej zóne,“ hovorí Amar Ibrahim (56), ktorý s priateľmi už pätnásť rokov organizuje kurzy prežitia.
  • Medzi ľuďmi sú čoraz populárnejšie. A už sa zďaleka neučia len to, ako prežiť s minimom prostriedkov v divočine.
  • Vojna na nie veľmi vzdialenej Ukrajine zvýšila záujem aj o kurzy zamerané na to, ako sa pripraviť na život v mestách pri prípadnom kolapse spoločnosti.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

S kolegami sa špecializujete na kurzy prežitia v divočine. V posledných rokoch organizujete aj pravidelné lekcie, ako prežiť v naozaj kritickej situácii, aj v mestách. Ide o takzvaný Urban Survival. Na túto tému dokonca vydávate knihy. Aký je na to dôvod?

Úplne jednoduchý. Všetko je to vec pripravenosti na krízové situácie. Teda aspoň čiastočnej sebestačnosti. Máme na to aj výraz prebratý z angličtiny, prepperstvo. Ľudia žijú väčšinou tak, ako keby sa nemohlo vôbec nič stať. Pritom by v našej pretechnizovanej spoločnosti stačilo, aby nebol pár dní elektrický prúd, od ktorého je skoro všetko závislé, a spoločnosť, ako ju poznáme, by sa mohla zrútiť. So známym geológom a propagátorom prepperstva Václavom Cílkom pripravujeme knihu zameranú práve na prežitie v takýchto situáciách v mestskom prostredí. Ľudia by si mali uvedomiť, že v prípade nejakej naozaj rozsiahlej krízy sa o nich štát nepostará, že sa budú musieť spoľahnúť hlavne sami na seba. Príkladom je počiatočná panika v čase covidovej pandémie, keď ľudia začali vo veľkom vykupovať trvanlivé potraviny z obchodov. Keby sa k niečomu podobnému pridal rozsiahly blackout (výpadok prúdu, pozn. red.), potom by to vôbec nebolo dobré.

image

Škola aj polícia ho odpísali ako kriminálnika a príživníka. Úspešný príbeh Patrika Banga vyvracia stereotypy

Chápem, kam tým mierite. Zameriavate sa aj na organizovanie rôznych kurzov a lekcií prežitia v krízových situáciách. Zaznamenali ste po vypuknutí vojny na Ukrajine zvýšený záujem o kurzy?

Presne tak. Hlavne tie zamerané na prežitie vo vojnovej zóne. A nielen o kurzy. Po vypuknutí vojny, ktorá od nás naozaj nie je ďaleko, z nášho internetového obchodu zrazu začala vo veľkom miznúť evakuačná batožina (balíčky s potrebami na prežitie v divočine a krízových situáciách, pozn. red.), špecializované lekárničky a ďalšie zostavy na prežitie. Avšak toto sa nedialo iba u nás. Napríklad obväzy a škrtidlá boli vypredané v celej Európe. Ja som sa už ľudí aj pýtal, či presne vedia, čo v tom konkrétnom balíčku je, a či to vedia aj použiť. Bolo im to často jedno. Len to chceli mať.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spoveď chatára, ktorý Bratislavu vymenil za Vysoké Tatry: Sú špeciálne, nedajú sa porovnať s ničím 02 - Modified: 2023-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekofilozof: Ničíme Zem a odmietame prevziať zodpovednosť, len hľadáme, ako problém odsunúť 03 - Modified: 2023-05-12 08:28:37 - Feat.: 0 - Title: Genetik: Od ľudoopov nás líši jeden chromozóm a z neandertálcov sme si vzali to, čo nám pomáhalo v prežití
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 05:20