StoryEditor

Ekofilozof: Ničíme Zem a odmietame prevziať zodpovednosť, len hľadáme, ako problém odsunúť

02.05.2023, 00:00
  • Otázky klimatickej zmeny a znižovanie emisií skleníkových plynov už mnohých otravujú, mnohé informácie a globálne súvislosti sú však nielen zaujímavé, ale prekvapujúce. A kladú nám kruté zrkadlo, nakoľko sme my, ktorí žijeme vo vyspelej a bohatšej časti sveta, spoluzodpovední za to, čo sa deje.
  • Riaditeľ Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Sťahel sa zaoberá environmentálnou filozofiou a hovorí, že my sa snažíme len odsunúť všetko ďalej od nás a potom sa tváriť, že nás sa to netýka.
  • Je normálne lietať na dovolenky cez pol zemegule? A kde končí všetok ten vyseparovaný plast z Európy?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Európa sa tvári, že sa snaží riešiť klimatickú zmenu, znižuje emisie skleníkových plynov. Ale neznižuje ju vďaka tomu, že sme len odsunuli výrobu do Číny a ďalších ázijských krajín?

Ja tomu hovorím hry so štatistikou, lebo emisie skleníkových plynov sú celoplanetárne a tie stúpajú. Európa síce znižuje primárne emisie, čiže to, čo merateľne vznikne na území EÚ, lenže do emisií sa nerátajú emisie lodí a lietadiel vypustené mimo Európy. Pritom ich služby využívajú predovšetkým Európania, lebo sú dostatočne bohatí, aby lietali na zahraničné dovolenky a aby mohli kupovať tovary vyrobené na druhom konci sveta. Keď sa potom pozrieme na úroveň spotreby tovarov v Európe, tak vidíme, že rastie. A otázka je, kde sa tie tovary vyrábajú, ak sa nevyrábajú v Európe.

image

Téma, č. 18 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Kde?

V mnohých oblastiach Európy došlo k javu, ktorý sa volá deindustralizácia a hovoríme, že už je tam postindustriálna spoločnosť. Ale to je štatistický klam, lebo ľudia žijúci napríklad v Nemecku neznížili spotrebu priemyselných tovarov, len sa tie tovary už neprodukujú v Nemecku, dokonca ani v Európe. Energeticky a ekologicky náročnú výrobu, ktorá bola drahšia aj na pracovnú silu, presunuli do lacnejšej Indie, Indonézie, Pakistanu, Číny, čiže krajín, ktoré boli ochotnejšie akceptovať zníženú kvalitu životného prostredia za to, že získali investície do priemyslu. Bolo to vnímané aj ako modernizácia krajín v zmysle industrializácie. Lenže dostali sme sa do paradoxnej situácie, že sa vyrába viac, ako predtým, len nie v Európe. Takže k emisiám z výroby treba pripočítať ešte aj emisie z dopravovania tovarov do Európy.

Každý mobil, každá elektronika, plno oblečenia, obuvi máme z Ázie, takže sa to nezarátava do našich emisií. Hovoríme, že my budeme zbytočne znižovať emisie, keď Číňania ich zvyšujú a pritom máme vedľa seba na stole položené mobily z Číny?

To sú presne tie hry so štatistikami. Keď by sme urobili prepočet množstva emisií skleníkových plynov na osobu, tak v Číne majú emisie stále nižšie, ako my v Európe. Ono to do istej miery súvisí s tým, že veľká časť najľudnatejších krajín stále nemá takú životnú úroveň ako my. U nás tretina populácie bežne lieta na dovolenku letecky, v Číne a Indii to ani zďaleka nie je tretina populácie. A úplne zvláštne je Slovensko, lebo množstvo obyvateľov

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-27 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vykurovanie sa dostalo pod väčšiu kontrolu štátu. Prečo a akým spôsobom sa to dotklo samospráv? 02 - Modified: 2023-04-27 07:49:43 - Feat.: 0 - Title: Expert na energie pre HN: Pozícia Nemcov sa pri exporte elektriny môže oslabiť, musia nájsť náhradu za jadro 03 - Modified: 2023-04-26 16:47:06 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia predstavila reformu predpisov v oblasti liekov a rezistencie, nedostávajú sa k pacientom včas 04 - Modified: 2023-04-26 13:24:40 - Feat.: 1 - Title: Zelené ciele nám zdražia život
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. apríl 2024 03:31