StoryEditor

Galek pre HN: Heger je dobrý premiér len do pekného počasia. Na rozdiel od Sulíka si myslím, že ho odvoláme

07.12.2022, 17:34

Podpredseda SaS Karol Galek v rozhovore v HNtelevízii kritizuje, koľko budú opatrenia stáť štátny rozpočet. Dodáva, že SaS mala vlastné riešenie v prípade plynu, no nenašli pochopenie u partnerov.

Plyn a teplo zdražie len o 15 percent, vláda tiež oznámila, že Slováci nepocítia zvyšovanie cien elektrickej energie a platiť budeme rovnako. Opatrenia majú stáť šesť miliárd eur.

Opäť však prišla kritika zo strany SaS, aj keď podpredseda strany Karol Galek v rozhovore v HNtelevízii tvrdí, že jasné ceny energii sú na jednej strane dobrá správa.

Kritizuje však, koľko budú opatrenia stáť štátny rozpočet. Dodáva, že SaS mala vlastné riešenie v prípade plynu, no nenašli pochopenie u partnerov.

„Železnú rezervu plynu, ktorú máme si zoberie SPP, bude ju držať v inom zásobníku a keďže ide o historický plyn, tak je veľmi lacný a bude vrátený o štyri roky. Akonáhle by sme mali takýto plyn k dispozícii, dali by sme ho dodávateľom, tí svojim spotrebiteľom a tak by nepocítili to výrazné zdraženie.“

image

Parlament otvoril predčasné voľby. Majú byť poistkou po páde Hegerovej vlády

Dodáva, že k navýšeniu cien by samozrejme došlo a bolo by na úrovni 33 percent, no plyn má zdražieť o 225 percent. Galek tvrdí, že takéto opatrenie predložili aj na vládu a to už v auguste.

Tvrdí však, že kým to prešlo procesom a vyhovelo sa všetkým partnerom, trh sa zmenil a opatrenie už bolo neúčinné.

„Toto opatrenie bude stáť šesť miliárd eur a zaplatia to len ľudia,“ tvrdí bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Zároveň sa mu nepáči, že vláda nevyzýva k šetreniu a opatrenia nepripravili tak, aby ľudia museli šetriť. Takéto opatrenie, kedy ceny dofinancuje vláda, podľa neho pomôžu najmä bohatým.

Zároveň kritizuje zákon o energetike, ktorý v utorok prešiel Národnou ranou, upozorňuje, že sú v ňom viaceré nástrahy, ktoré môžu spôsobiť problémy. „V tom zákone nie je uvedené, kde je ten strop, pokiaľ môžeme zdaňovať a to môže byť problém pre niektorých výrobcov.“

Riziko vidí aj v tom, že nie je definovaný strop pre elektrinu vytvorenú z jadra. A keďže ho má po novom stanoviť vláda môže to znamenať, že Slovenské elektrárne odstúpia od memoranda na zastropovanie ceny elektriny.

Galek si myslí, že aj keď tento zákon predkladalo ministerstvo hospodárstva, tak ho vytvorili na ministerstve financií a Karel Hirman ho napriek tomu musel presadzovať.

Podpredseda strany a poslanec za SaS sa vyjadril aj k tomu, že ako strana nezahlasujú za rozpočet ani v prípade, keď sa do neho zakomponujú výdavkové limity.

„Prirovnal by som to k vysloveniu dôvery vláde. Ak nedokáže schváliť zákon roka, nedokáže o tom presvedčiť dostatok poslancov v parlamente, tak potom aký význam má, aby táto vláda ďalej pokračovala.“

image

Prelom v daniach. DPH klesne na 10 percent pre reštaurácie aj vleky (+ prehľad výnimiek)

Tvrdí, že rozpočty na rok 2024 a 2025 sú Potemkinova dedina a nemajú nič spoločné s realitou. Rozpočet považuje za kampaň Igora Matoviča.

Myslí si, že vláda chce schváliť rozpočet s pomocou Tomáša Tarabu a poslancov okolo neho. Dodáva, že poslanec Taraba presúva zákony, aby si tak on pre svoje návrhy zabezpečil podporu výmenou za schválenie rozpočtu.

SaS do parlamentu predložili aj návrh na odvolanie premiéra Eduarda Hegera. Galek tvrdí, že v klube sú v tomto jednotní.

„Mám opačný názor ako Richard Sulík, myslím, že v tomto môžem predsedovi oponovať. Pokiaľ za tým nebudú žiadne obchody, ktoré by mohlo urobiť OĽANO alebo Sme rodina, tak za tento návrh musí hlasovať celá opozícia,“ myslí si, že premiéra sa im podarí odvolať. Zároveň tvrdí, že Heger je dobrým premiérom len do pekného počasia.

01 - Modified: 2022-12-05 16:31:10 - Feat.: 1 - Title: Nedôveru vláde vyslovia aj tarabovci. Cigániková čaká nechutnú rozpravu, výsledok bude tesný 02 - Modified: 2022-12-01 16:47:30 - Feat.: 1 - Title: Dzurindov nápad je dobrý. Napriek jeho nízkej dôveryhodnosti má šancu na silný výsledok, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-12-07 14:15:30 - Feat.: 1 - Title: Matovič sa neobáva, že by Slovnaft v prípadnom spore o výšku odvodu uspel 04 - Modified: 2022-12-10 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Radičová pre HN: Ak presvedčíte voličov, že všetky kauzy sú vymyslené a zmanipulované, môžete vyhrať voľby
01 - Modified: 2024-03-04 11:23:43 - Feat.: - Title: Vývoj cien energií sa otočil, za týždeň zdraželi približne o desatinu 02 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 03 - Modified: 2024-02-23 14:33:06 - Feat.: - Title: Energetický účet Slovenska za dva roky vojny na Ukrajine: stratili sme miliardy a zdražel nám aj benzín 04 - Modified: 2024-02-15 13:05:40 - Feat.: - Title: Skokový pokles inflácie: Komu ďakovať za spomalenie zdražovania 05 - Modified: 2024-02-16 17:05:11 - Feat.: - Title: Trhy posielajú hrozbu pre Slovensko. Treba sa pripraviť na zdraženie plynu v ďalšej zime o 30 percent?
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 14:03