StoryEditor

Merkelovej v televízii navliekli čádor. Šírite propagandu, hromžia diváci

07.10.2015, 14:01
Nemecká verejnoprávna televízia ARD prekvapila svojich divákov kontroverznou fotomontážou.

Nedeľná publicistická relácia "Bericht aus Berlin" začala na obrazovke v štúdiu s kancelárkou Angelou Merkelovou v moslimskej šatke. Niektorí diváci grafiku považujú za protiutečeneckú propagandu, píše iDnes.cz.

"Čo sa deje s našimi hodnotami? Ako reagujeme, keď majú utečenci ťažkosti s rovnoprávnosťou, postavením žien, slobodou tlače a myslením? Veľa otázok, na ktoré nie sú odpovede, takže rozdúchavajú obavy," vyhlásil na úvod nedeľňajšieho vysielania moderátor Rainald Becker. Na obrazovke za ním mohli diváci vidieť fotomontáž s budovou Spolkového snemu, ktorého presklenú kupolu zdobil zlatý polmesiac. Grafici "pristavali" aj niekoľko minaretov.

Po niekoľkých sekundách pribudol za chrbtom novinára ešte jeden obrázok. Diváci pozreli do tváre Angely Merkelovej, ktorú autori fotomontáže navliekli do moslimskej šatky. Symbolizoval kancelárkinu ústretovosť voči utečencom zo Sýrie, ktorých pred časom do Nemecka otvorene pozvala. Do krajiny okamžite začali prúdiť davy ľudí - vrátane migrantov, ktorí sa za Sýrčanov len vydávajú.

Propaganda ako od Pegidy, zúri priatelia utečencov

Fotomontáž vyvolala okamžite po odvysielaní relácie búrlivé reakcie medzi divákmi na sociálnych sieťach. Zástancovia prijímania žiadateľov o azyl verejnoprávnu televíziu obviňujú, že sa prikláňa k propagande pravicových extrémistov.

Podobné fotomontáže podľa mnohých skôr než do vysielania serióznych médií patria na transparenty hnutia Pegida (vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu), ktorého stúpenci organizujú každý pondelok pochody proti imigrantom vo východonemeckých Drážďanoch.

Debata sa rýchlo preliala aj na stránky nemeckých médií. Bulvárny denník Bild oslovil profesora Norberta Bolza, ktorý vyučuje mediálne štúdiá na Berlínskej technickej univerzite. Fotomontáž podľa neho nie je nijako urážlivá, rozhorčenie divákov označil za búrku v pohári vody.

Chceli sme polarizovať spoločnosť, vysvetľuje ARD

"Veľmi ma prekvapuje, že v upätom ARD niekto našiel toľko odvahy," podotýka akademik. "Bola by však katastrofa, keby sme sa na verejnoprávne ARD pozerali ako na štátnu televíziu, ktorá by sa k najvyšším predstaviteľom krajiny musela správať so zvláštnou úctou a pätolízačsky prinášať len nekritické správy. Fotomontáž je vlastne karikatúra," dodáva Bolz.

"Kritika našej grafiky zo včerajšieho relácii Bericht aus Berlin nás teší a veľmi ľutujeme, že s naším pohľadom na kancelárku Merkelovú mnohí nesúhlasia alebo ho nepochopili," vyhlásila v pondelok na Facebooku redakcie relácie. Fotomontáž sa podľa redaktorov priamo viazala k slovám moderátora a sama je prejavom slobody myslenia, ktorú Západ vyznáva.

"Cieľom tohto diela bolo samozrejme aj vyvolať pozornosť a polarizovať. Všetky tvrdenia o tom, že šírime islamofóbnu propagandu, rozhodne odmietame," uzavrela ARD svoje stanovisko.

01 - Modified: 2007-10-06 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Horel ďalší autobus, tentokrát 14-ročný Tambus
01 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Porota: Fico robí ramená a Merkelová zámerne vyvoláva chaos 02 - Modified: 2017-01-05 12:22:07 - Feat.: - Title: Niektorým častiam Európy hrozí islamizácia, tvrdí prognostička SAV 03 - Modified: 2016-09-18 07:37:17 - Feat.: - Title: Ďalšia prehra Merkelovej? V Berlíne môže utŕžiť ďalšiu ranu 04 - Modified: 2016-08-09 21:09:08 - Feat.: - Title: Navštevoval islamistické weby, dostal maximálny trest. Francúzi myslia boj s extrémistami vážne 05 - Modified: 2016-06-26 12:02:48 - Feat.: - Title: Bratislava zažila dva protesty. Extrémisti slovne útočili na prezidenta aj europoslankyňu Smeru
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
03. máj 2024 10:48