Hráči Dukly protestujú proti výroku rozhodcuYouTube
StoryEditor

Škandál v českom futbale. Pozrite sa, ako rozhodca ovplyvnil boj o titul

21.04.2016, 15:32

Česi riešia kontroverzný futbalový moment. Vo včerajšom zápase najvyššej futbalovej súťaže mal byť zápas medzi Duklou a Spartou Praha (1:2) ovplyvnený.

Dôvodom podozrení je fakt, že slávny český klub Sparta rozhodol o svojom triumfe 2:1 až v piatej minúte nadstaveného času a to navyše po kontroverznej penlate.

Dnes prišlo rozhodnutie. Šéf komisie rozhodcov priznal, že hlavný arbiter Kocourek „mal prsty v triumfe Sparty." Sparta Praha hrá o titul v českej lige na vedúcu Plzeň stráca päť kôl do konca sezóny osem bodov.

Domáci futbalista Štetina rukou nehral, ​​ako uviedol rozhodca Kocourek. Faulu brankára Rady na kanoniera Davida Lafatu predchádzali tri priestupky sparťanských futbalistov, píše idnes.cz.

To je resumé komisie rozhodcov v súvislosti so záverom stredajšieho ligového zápasu medzi Duklou a Spartou.

"Rozhodca hrubo ovplyvnil zápas v prospech Sparty," vyhlásil šéf komisie rozhodcov v Česku Miroslav Tulinger.

Futbalová Dukla sa oprávnene môže cítiť poškodená, Spartu v dohrávanom zápase 19. kola arbiter naopak nepoškodil. Gól Lukáša Julisa z 84. minúty totiž rozhodcovia neuznali správne.

Ďalšiu situáciu však totálne nezvládli. „Hlavný rozhodca Kocourek, rozhodca na bránkovej čiare Orol a postranný rozhodca Peřina sú stiahnutí z víkendových zápasov. Budúci týždeň máme rokovanie na komisii," povedal Tulinger.

V stredu na Dukle osemdesiat minút všetko nasvedčovalo pohodlnému víťazstvu domácich, ktorí viedli 1:0 a z protiútokov mali ďalšie šance. Sparte sa nedarilo, jej hráči vyzerali unaveným a odovzdaným dojmom.

V samom závere sa však senzačne prebrali a dokázali skóre otočiť. Druhý gól v nadstavenom čase padol po chybnom verdikte rozhodcov.

Ako vyzerali všetky sporné momenty:

84. minúta, neuznaný gól Julisa:
Správne rozhodnutie," hovorí predseda komisie. "V čase kopu je Brabec v postavení mimo hry. Keď lopta doletí do pokutového územia, Brabec zvádza regulárny súboj s Vrzalom, ide do kontaktu. A ak bol predtým v postavení mimo hry a aktívne sa zapojil do hry, ide o ofsajd,“ vysvetlil Tulinger.

"Pre asistenta veľmi ťažká situácia, koncentruje sa na líniu predposledného hráča. V tomto prípade musí prebehnúť komunikácia s hlavným."

90.+2, neodmávaný ofsajd Sparťana Jiráčka.
Zlé rozhodnutie, podotkol šéf rozhodcov. "Jiráček je zjavne v postavení mimo hry. Následne sa zapojí do hry, čiže ofsajd. Ak nebol potrestaný, ide o jasné pochybenia asistenta. Ak bol v zlom postavení, to si rozoberieme."

90.+2, neodpískaný faul Sparťana Jiráčka:
Jiráček drží súpera pravou rukou okolo krku, zloží ho k zemi a hlavičkuje. Faul. Od hlavného rozhodcu chybne vyhodnotený súboj," podotkol Tulinger.

90.+2, údajná ruka futbalistu Dukly Štetinu:
Žiadna ruka, Štetina hrá hruďou, možno ramenom," zdôraznil Tulinger.

90.+3, faul Sparťana Lafata na brankára Radu z Dukly:
"Lafata fauluje, to je jasné. Snaží sa akciu dohrať, kopne ho do ruky, je to faul na brankára, hra pokračuje ďalej. Nemyslím si, že by za to nutne musela byť udelená žltá karta. Nie je tam veľká intenzita, ide o bežný súboj," podotkol Tulinger.

90.+3, úder, postrčenie Rady otvorenou dlaňou do hlavy Lafata:
"Došlo k odplácaniu Rady. Brankár jednou nohou stojí na hracej ploche, potom strčí do čela Lafatu. Ak by došlo len k tejto situácii, správne by bola nariadená penalta, Rada sa previnil, bol na hracej ploche, lopta bola v hre," upozornil Tulinger.

90.+3 červená karta pre Radu:
"Domnievam sa, že to malo byť ohodnotené žltou kartou, nebola tam veľká intenzita, žiadny veľký úder, skôr postrčenie. Išlo o drobné veci. Tiež sme podali podnet na disciplinárnu komisiu, aby hráča nepotrestala," povedal Tulinger. Disciplinárna komisia následne konanie s futbalistom Radou zastavila.

"Keď to zhrniem, bol tam nepotrestaný ofsajd Jiráčka, nepotrestaný faul Jiráčka, nepotrestaný faul Lafatu. A až potom potrestaný úder Radu," vyhlásil Tulinger.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 14:00