StoryEditor

Bratislava mobilizovala proti fašizmu. Centrom mesta pochodovalo dvetisíc ľudí

07.03.2016, 16:32
Organizátori pochodu pod názvom „Antifašistická mobilizácia“ protestovali v centre Bratislavy. Pripojila sa aj Banská Bystrica.

Okolo dvetisíc ľudí sa dnes zišlo na tichom pochode centrom Bratislavy. Protest s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bol reakciou na volebný úspech extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel.

Matky s kočíkmi a preškrtnuté hákové kríže

Akcie so začiatkom na Námestí SNP sa zúčastnili všetky vekové kategórie, prevažne však mladí ľudia. V dave však pochodovali napríklad i matky s kočíkmi. Hlavným odkazom protestu bolo: „Fašizmus nikdy nezvíťazí. Nedovolíme to.“

Mnohí z protestujúcich držali v rukách preškrtnuté hákové kríže a protikotlebovské transparenty. Tichý sprievod prešiel historickým centrom na Hviezdoslavovo námestie, odkiaľ sa vrátil opäť na Námestie SNP, kde ľudia zapálili sviečky na tunajšom pamätníku.

„Je to spontánna ad hoc akcia, ktorá vznikla tento víkend ako bezprostredná reakcia na voľby,“ vysvetlila Eva Riečanská, jedna z organizátorov podujatia. Neformálna iniciatíva organizovala v minulosti viacero akcií s protifašistickým odkazom pod hlavičkou Slovenské národné pokračovanie.

Aj Hitler sa dostal k moci demokratickou cestou

„Sledujeme argumenty, že prečo protestujeme proti výsledku demokratických volieb,“ vysvetlila Riečanská. „Myslím, že ľudia si neuvedomujú, že napríklad Hitler sa v 30. rokoch dostal k moci demokratickou cestou a nakoniec to dopadlo totálnym rozobratím demokracie a obrovskou tragédiou veľkého množstva ľudí. S týmto zásadne nemôžeme súhlasiť,“ doložila.

Protestnú akciu, v súvislosti s ktorou polícia prijala bezpečnostné opatrenia, nenarušil žiaden vážnejší incident. „Samozrejme, že tých ľudí treba vypočuť, treba s nimi diskutovať, lebo majú svoje problémy a pre niečo to urobili,“ uviedol jeden z účastníkov pochodu – vysokoškolský učiteľ Eduard Chmelár na margo dvoch stoviek tisíc ľudí, ktorí dali počas víkendu ĽSNS hlas.

„To sa ale netýka Mariana Kotlebu, pretože človek, ktorý keď donedávna prichádzal do Bratislavy, tak ho odtiaľto odvádzali len v putách, pretože vykrikoval nezmysly, hajloval a promenádoval sa tu v uniforme,“ pripomenul politický analytik.

Protestovala aj Banská Bystrica

Vyše 200 ľudí sa dnes podvečer zišlo aj na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedalo "nie" fašizmu a zapálilo sviečky, z ktorých vytvorili kruh.

Ľudia v rukách držali transparenty s preškrtnutými hákovými krížmi a heslami ako "Banská Bystrica nie je ultrapravica", "Nedovoľme, aby sa zopakovala história" alebo "Zbohom zdravý rozum".

"Použijem bonmot, ktorý som vymyslel ešte v dávnych časoch: Pozor na neschopných, sú schopní všetkého. Vidím reálnu prácu pána Kotlebu v krajskom zastupiteľstve, ja viem, ako to tam vyzerá. Tento bonmot mi pripadá byť veľmi, veľmi trefný a aktuálny," reagoval pre TASR poslanec krajského zastupiteľstva Ľubomír Motyčka, ktorý sa zúčastnil na akcii.

01 - Modified: 2016-03-06 10:51:04 - Feat.: 0 - Title: Kotleba na voľbách poriadne zarobí. Jeho strana získa milióny eur
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 19:53