StoryEditor

Lipšic o piešťanskom CT: Mocní v krajine zamietli túto kauzu pod koberec

15.04.2016, 10:22

Mocní ľudia v tejto krajine zamietli kauzu piešťanského CT pod koberec, vyhlásil na brífingu poslanec Daniel Lipšic. Reagoval na fakt, že generálna prokuratúra zrušila všetky obvinenia v tejto kauze predraženého nákupu.

"Báli sa, že ak by obvineným hrozilo väzenie, mohli by začať rozprávať a prezradiť, kto skutočne za tou kauzou stojí, mohli by povedať, ako to vzniklo, kto bol za tým a kto mal z toho profitovať. A to si dnešná vládna koalícia nemôže dovoliť," vyhlásil Lipšic.

Lipšic: Musia sa vymeniť kľúčoví ľudia

Dodal, že podľa neho sú na Slovensku aj odvážni vyšetrovatelia a ľudia na prokuratúre. „Ale potom si žiaľ mocní tejto krajiny nájdu toho svojho na polícii alebo na prokuratúre, ktorý zablokuje trestné stíhanie," doplnil poslanec.

Lipšic zdôraznil, že preto je podľa neho najdôležitejšie, aby sa vymenili kľúčoví ľudia na polícii a prokuratúre. "Inak sa to nezmení a žiadny program nebude mať dostatočný efekt."

Lekár Alan Suchánek, ktorý odhalil kauzu CT, ako člen zdravotníckeho parlamentného výboru chce iniciovať jeho mimoriadne zvolanie. Verí, že bude mať dostatočnú podporu.

"Budem žiadať, aby bol na výbor predvolaný generálny prokurátor Jaromír Čižnár a vysvetlil, prečo generálna prokuratúra stiahla všetkých deväť obvinení," skonštatoval.

Vyštrevanie môže byť obnovené

Generálna prokuratúra zrušila obvinenia na základe podania podnetu obvinených, ktorí požiadali o preskúmanie zákonnosti uznesenia vyšetrovateľky o vznesení obvinenia, ako i uznesenia prokurátora o zamietnutí sťažností.

Za jedno z hlavných pochybení označila prokuratúra nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody - a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. Suchánek si myslí, že ide o vykonštruovaný dôvod, pretože výška škody je zjavná. Zároveň, ak mal prokurátor nejasnosti, mohol dať doplniť znalecký posudok o nezodpovedané veci.

V kauze piešťanského CT obvinili deviatich ľudí. Medzi nimi bola napríklad už bývalá riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková či niektorí členovia správnej rady nemocnice vrátane Michala Straku známeho ako raper Ego.

Hrozilo im desať až 15 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

Zrušenie obvinení však podľa GP SR nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, príde opätovne k vzneseniu obvinenia. Vo veci sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 21:54