Minister vnútra Robert KaliňákTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Kaliňák ustál nápor opozície. Zostáva ministrom

07.06.2016, 09:34
Odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa skončilo po jedenástich hodinách. Za jeho koniec hlasovalo 58 poslancov, proti odvolaniu bolo 76 poslancov.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, z SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd a Siete.

Pod návrh na Kaliňákovo odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení). Opozícia však na odvolanie ministra nemá dosť hlasov. Koaliční partneri Smeru-SD, strany SNS, Most-Híd a #Sieť od začiatku avizovali, že Kaliňáka vo funkcii podržia.

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD) a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD).

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Podľa Lipšica Kaliňák vyjadreniami, že kauza je vymyslená, dáva vyšetrovateľom signál, aby bola zametená pod koberec. Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubovala nezávislé vyšetrovanie kauzy. Opozícia tiež opätovne vyzvala premiéra Fica, aby sa vysťahoval od Bašternáka.

Naživo: Odvolávanie ministra Kaliňáka v parlamente 21:24 Títo štyria poslanci sa zdržali hlasovania Medzi štyrmi poslancami, ktorí sa zdržali hlasovania, boli Alojz Baránik (SaS), Jaroslav Paška (SNS), Eduard Adamčík (Sieť) a Martin Fedor (Sieť). 21:14 Kaliňák zostáva

Zdroj: HNtelevízia
Je rozhodnuté, Robert Kaliňák ostáva vo funkcii.
Hlasovalo 138 poslancov, 58 bolo za odvolanie, 76 proti a 4 sa zdržali hlasovania. 21:12 Hlasovanie o pár minút O pár minút sa bude hlasovať o vyslovení nedôvery ministra Kaliňáka. 20:50 Lipšic: Viem že v hlasovaní ministra podržíte „Viem, že v hlasovaní nakoniec ministra podržíte, lebo inak by padla koalícia, ale táto schôdza mala význam," odkazuje koalícii na záver Daniel Lipšic. 20:46 Lipšic: Vysvetlil som, ako funguje Bašternák Lipšic zopakoval, že z úradného záznamu vysvetlil, ako funguje Bašternák a ako využíva svoje kontakty, "aj keď ide len o 150 eur." 20:41 Lipšicov odkaz Ficovi Lipšic odkazuje Ficovi, že sa môže venovať predsedníctvu ak "prestane kradnúť a zakrývať daňové podvody." Ale, keď si myslíte, že kvôli predsedníctvu môžete zakrývať daňové podvody, to je absurdné," odkazuje Lipšic. 20:37 Lipšic na záver: Okrem Fica Kaliňáka neobhajoval nikto Ústna rozprava sa skončila. Záverečné slovo má navrhovateľ Lipšic. "Okrem Fica na obhajobu ministra Kaliňáka nevystúpil nikto." Podľa Lipšica sa Kaliňák stáva príťažou pre Smer ako kedysi Pavol Paška. 20:35 Kotleba Krajniakovi: Ako má človek chodiť oblečený do cirkusu Kotleba reaguje na Krajniaka, "neviem, či máte pocit, že vďaka červenej kravaty a saku ste lepší človek, a neviem kde je napísané, ako ma človek chodiť oblečený do cirkusu." 20:32 Krajniak: Odvolaný by mal byť minister financií Kažimír Posledným do ústnej rozpravy je prihlásený poslanec Sme Rodina Milan Krajniak. Jeho zaujala jedna veta so stanoviska vlády. Prepojenia Smeru a jeho predstaviteľov v kauze Bašternák sú vykonštruované a nepravdivé." Na túto vetu hovorí, že pre neho osobne by v tejto kauze mal byť odvolaný minister financií Peter Kažimír. 20:28 Hadajú sa, kto za to môže viac, hovorí Kotleba Za tento biedny stav Slovenska, v ktorom sa dnes nachádzame, môžu všetci, nemajú si čo vyčítať, hovorí Kotleba. Kauza Bašternák je typickým príkladom. Za jednej vlády sa vratky vyplatili, druhá vláda ich neriešila. A teraz sa hádajú, kto za to môže viac." 
20:26 Kotleba: Toto rokovanie nemá zmysel Kotleba v rozprave tvrdí, že toto rokovanie Národnej rady nemá žiadny význam, lebo "všetci vedi, ako toto hlasovanie dopadne." 20:15 Rajtár hovorí o falošnom ministrovi Systematické zlyhávania, čo sa tam dejú, a Kaliňák tvrdí, že s tým nič nemá, tak tam šarapatí nejaký falošný minister vnútra, príde tam a pri tých istách menách spraví to isté, a pravý minister vnútra ani netuší, čo sa tam deje. Nevymažete to," odkazuje Rajtár. 20:11 Traja do ústnej rozpravy Do ústnej rozpravy sa pruhlási traja poslanci. Začína predkladateľ Jozef Rajtár. 20:10 Kollár priznal konflikt zaujmov "Pán Kollár my sa tu bavíme o osem miliónovom podvode," odkazuje Matovič Kollárovi. Šéf Sme Rodina hovorí, že musí platiť prezumpcia neviny. Matovičovi odkázal, že klame. "Ja poznám Bašternáka, ale nie sme kamaráti. Áno priznávam sa, tu som zaujatý, poznám Bašternáka a je tu konflikt záujmov z mojej strany," hovorí Kollár. 20:07 Matovič uznáva priznanie Kollára Proti Ladislavovi Bašternákovi nikdy nepôjdem, lebo je to môj priateľ. Toto na vás beriem, lebo ste to priznali na grémiu,“ reaguje Matovič na Kollára vo faktickej poznámke.
20:03 Nadmerné odpočty DPH tu budú aj o mesiac, hovorí Kollár Nadmerné odpočty DPH tu budú aj o mesiac. Ročne sa nevyberie 75 miliárd starých korún. V našej strane sme za to, aby všetky kauzy sa boli nezávislé vyšetrené,“ povedal Kollár a ukončil svoju krátku rozpravu.
20:00 Kollár: Prihovorím sa za extrémistov a krajnú pravicu "Dovoľte mi, aby som sa prihovoril za nás - za extrémistov a krajnú pravicu, lebo opozíciou môže byť len OĽaNO a SaS," začal svoj príhovor Kollár.  19:58 O slovo sa prihlásil Boris Kollár Líder hnutia Sme rodina neverí, že Kaliňák bude odvolaný. 19:42 Matovič hovorí o odhalení tajomstva 19:40 "Nikto od čias Mečiara nepoškodil meno krajiny tak ako Kaliňák a Fico" Nikto od pádu Vladimíra Mečiara nepoškodil dobré meno Slovenska tak ako Robert Kaliňák a Robert Fico. Nič, čo títo dvaja páni budú robiť počas predsedníctva, nemôže zlepšiť situáciu." 19:37 O Kaliňákovom majetku vieme veľmi málo, hovorí Beblavý „O tom ako nadobudol Kaliňák svoj majetok vieme veľmi málo," hovorí nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ak si pozriete ročné príjmy ktoré vykazuje tak takéto ročné príjmy zodpovedajú správe majetku odhadom milión eur." 19:35 Beblavý: Kaliňák má najhoršie výsledky od čias Mečiara Štvrtým v písomnej rozprave je Miroslav Beblavý. Tvrdí, že "Kaliňák je symbolom korupcie a ako minister má najhoršie výsledky od čias Vladimíra Mečiara." 19:24 Remišová: Kaliňák dlhodobo škodí Slovensku ako škodil Paška "Pán Kaliňák dlhodobo škodí Slovensku ako kedysi škodil Slovensku Pavol Paška. Verím, že podobne ako Pavol Paška, skončí aj minister vnútra. Asi to nebude dnes, ale verím, že sa to podarí," hovorí poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. 19:22 "Zneužili ste vojenské spravodajstvo," tvrdí poslanec Smeru Šuca Poslanec Smeru Šuca tvrdí, že ak Galkovi niečo verí, tak je to jeho skúsenosť s odposluchmi. "Zneužili ste vojenské spravodajstvo, odpočúvali ste novinárov, riaditeľa televízie, vedúceho služobného úradu. Každý slušný minister svoju sekretárku počúva, len vy ste ju odpočúvali," dodal Šuca. 19:17 Kaliňák sa vracia do sály Do rokovacej sály sa vracia minister vnútra Robert Kaliňák. V rozprave vystupuje poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. 19:16 Lipšicov status 19:15 Poslanec SaS Rajtár: Svet kešu v parlamente 18:53 Slepúch alebo slepúšik Lucia Nicholsonová tvrdí, že daňoví odborníci volajú daňovú kobru slepúch, alebo slepúšik. Lebo tie najväčie kauzy, do ktorých sú namočení veľkí ľudia, sú nevyriešené.“
18:49 Vystupuje Nicholsonová O vystúpenie v rozprave požiadala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. 18:47 Poslanec Smeru reaguje na Galka Poslanec Peter Šuca (Smer-SD) ako jediný z koalície vo faktickej poznámke Galkovi odkázal, že predviedol úctyhodný výkon. "Ak z vašich úst počujem slová ako česť, morálka, dobré meno, ak vy niečo hovoríte o hanbe, od vás to beriem. Mali by ste sa hanbiť za vaše pôsobenie na pozícii ministra obrany, mali by ste stáť v rohu a nevystupovať s takýmito hanlivými diskusnými príspevkami," odkázal. 18:46 Galko vytiahol Kaliňákov citát Galko v parlamente použil citát. Chalani, cítim sa trápne také chujoviny hovoriť, ale idem tam, lebo budú z toho veľké prachy, tak musím niečo zniesť." Podľa Galka to mal byť citát Kaliňáka v čase, keď prostredníctvom strany Smer vstúpil do politiky. 18:44 Galko sa vrátil ku kauze Kovošrot Galko sa vrátil aj ku kauze Kovošrot. Hovorí, že sa majetok prehnal cez biele kone. "Áno jasné, že z toho môže vzniknúť, že to nebolo trestným činom, ale bolo to nemorálne," hovorí Galko v rozprave.
18:42 Galkov odkaz poslancom Siete Koaličnej strane Sieť zase Galko odporučil, aby si spomenula na svoje predvolebné sľuby o tom, ako bude štát slúžiť ľuďom. "Ak podržíte Kaliňáka vo funkcii, nemáte viac morálne právo vziať do úst slová ako korupcia, boj proti nej či protischránkový zákon. Lebo činy sú dôležité, nie frázy a vzletné slová," dodal Galko. 18:35 Galko: Bašternák bol zlodejíček áut "Kryjete Bašternáka, ktorý začínal ako zlodejíček autorádií, to je ten človek s kým sa osobne pozná Kaliňák a býva u neho premiér Fico," hovorí Galko v rozprave.
18:19 Kaliňák reaguje na Lipšica „Rozdiel medzi nami, je že keď som si chcel urobiť advokátsku prax, musel si to odpracovať päť rokov, vy ani jeden rok," reaguje Kaliňák na Lipšica. 18:18 Kaliňák hovorí, že Lipšic má pravdu Kaliňák stále neodišiel. Hovorí, že Lipšic má pravdu. "Áno, sme naozaj dva rôzne svety." 18:17 Lipšic vyzval Kaliňáka Lipšic znovu vyzýva Kaliňáka, aby zverejnil úradný záznam o Bašternákovom údajnom prešľape a dopravnom priestupku. 18:01 V pondelok bude koaličná rada Predsedovia politických strán tvoriacich vládnu koalíciu sa dnes dohodli na konaní koaličnej rady v súvislosti s nadchádzajúcou júnovou schôdzou NR SR. Koaličná rada zasadne v pondelok 13. júna a koaliční partneri si na nej skoordinujú svoj postup na rokovaní NR SR. Koaličná rada bude diskutovať aj o optimalizácii úhrad za služby poskytované RTVS. Koaliční partneri rešpektujú tento záväzok vyplývajúci z Programového vyhlásenia vlády SR a za prítomnosti zodpovedného ministra prerokujú rozsah optimalizácie, nadobudnutie účinnosti príslušného zákona a spôsob využitia získaných finančných zdrojov. Miesto a čas konania koaličnej rady budú spresnené v najbližších dňoch. 17:47 Do rozpravy sú ešte písomne prihlásení štyria poslanci Otázkou, ako ďalej postupovať, sa zaoberalo aj poslanecké grémium. Podľa predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) sa však nenašiel konsenzus, preto navrhol v pléne hlasovanie. Do rozpravy sú ešte písomne prihlásení štyria poslanci, potom bude možnosť prihlásiť sa aj ústne. Kaliňák čelí odvolávaniu pre údajné spojenie s daňovou kauzou Bašternák už viac ako šesť hodín. 17:39 Kaliňák odchádza na služobnú cestu Robert Kaliňák po faktických poznámkach odchádza na služobnú cestu. 17:38 Nie si obeť, si páchateľ, odkazuje Matovič Toto sú skutočné problémy občanov, keď minister kryje učebnicový príklad podvodu. Veď ty si o Bašternákovi vôbec nič nehovoril, v podstate ani slovo. Nie si obeť, si páchateľ v tomto prípade," odkázal Matovič vo faktickej poznámke Kaliňákovi. 17:34 Simon reagoval na Kaliňáka V tomto volebnom období vaše vystúpenia nabralo iný rozmer, pri PVV ste boli arogantný, impulzívny a dnes ste sa snažili vystupovať ako kľudný a rozvážny minister vnútra," reaguje poslanec Zsolt Simon. 17:31 Poslanci budú pokračovať Poslanecké grémium nedospelo ku konsenzu v rokovaní. Koaliční poslanci odhlasovali, že sa bude v schôdzi pokračovať až do jej ukončenia aj s hlasovaním, teda až po 19.00 hodine. 
17:01 Na rade je poslanecké grémium Na rade je poslanecké grémium. Schôdza bude pokračovať od 17.20 faktickými poznámkami na Kaliňáka. 16:59 Je to čistokrvná pomsta Igora Matoviča, tvrdí Kaliňák "Cieľ tejto schôdze je vybaviť si osobné účty Igora Matoviča so mnou a pošpiniť súčasnú vládu. Je to čistokrvná pomsta Igora Matoviča. Predstavil ma tu ako satana. K tomu sa ani nedá vyjadriť," vyhlásil Kaliňák, 16:55 Kaliňák kritizoval Rajtára Kaliňák slovne útočí na poslanca SaS Rajtára, že si najprv musí preveriť veci, ak chce niekoho kritizovať. 16:44 Kaliňák: Vtedy vám to nevadilo? Keď sme prebrali daňovú správu, ktorá bola hluchá a slepá a len za rok 2010 a 2011 ste vyplatili vy pán Matovič a Lipšic neoprávnene 711 miliónov. To vám vtedy nevadilo? Možno ste o tom nemohli vedieť, záleží kto sa akej veci venuje," vyhlásil Kaliňák v prejave. 16:37 Obvinenia nahádžete ako šípky do terča, tvrdí Kaliňák „Každý príbeh, ktorý tu hovoríte, je už ako obohratá platňa, nemáte dôkazy, ale obvinenie bez problémov nahádžete ako šípky do terča, hovorí Kaliňák. 16:23 Kaliňák: Matovič ma prosil, aby sme s nimi vstúpili do koalície Kaliňák v parlamente vyhlásil, že ak by bola nahrávka medzi ním a Matovičo, tak by určite zachytila, ako "si ma prosil, aby sme s vami vstúpili do koalície a žiadal si o stretnutie s Ficom," hovorí minister vnútra. 16:16 Idú ma odvolať za to, že dodržujem zákon Nemyslím si naozaj, že vtedajší minister vnútra Lipšic mal vedieť o nadmernom odpočte vtedajšej vlády. Rovnako o tom neviem ani ja. Vy ma tlačíte a chcete odvolať za to, že dodržujem zákon," hovorí Kaliňák.  16:12 „Keď ste konať mali, ste nekonali" „Keď ste konať mali, ste nekonali. Moje vyjadrenie vám nastavilo zrkadlo, že vo veciach obdobných, ste neurobili nič.“ 16:08 V Matovičovom účtovníctve chýbajú dva roky, tvrdí minister „Igor Matovič nebol 5 mesiacov schopný odovzdať účtovníctvo. A on teraz tvrdí, že účtovníctvo odovzdal. Ale tie dva najdôležitejšie roky tam nie sú." 16:06 Kaliňák: Ja nevyšetrujem Gorilu "Ja nevyšetrujem Gorilu. Od prvého stretnutia, kedy sa to začalo vyšetrovať, som sa s tímom nikdy nestretol." Kaliňák hovorí, že je jeho právo na vymyslené argumenty povedať, že je to vymyslené.   16:04 Lipšic išiel ku Kaliňákovi Daniel Lipšic sa teraz vymenil s Matovičom a sadol si na miesto navrhovateľa. To znamená, že sedí teraz tesne pri Kaliňákovi, ktorý reční pri pulte. 16:02 "Nikdy som nespochybnil existenciu káuz" Kaliňák tvrdí, že nikdy opozícia si informácie nikdy nepreverí a nepýta sa a vždy vie všetko najlepšie. "Nikdy som nespochybnil existenciu káuz."
15:59 "Je to prekrútené a aj vymyslene" "Je zjavné, že niektoré veci, ktoré tu dnes odzneli, sú prekrútené a aj vymyslené," hovorí Kaliňák. 15:59 Minister vnútra Robert Kaliňák počas prejavu
Zdroj: HN
15:54 Kaliňák spochybňuje návrh na jeho odvolanie "V prvom odseku sa hovorí, že nezasahujem, v druhom odseku sa hovorí, že zasahujem veľa, z toho sa nedá vybrať," spochybňuje Kaliňák návrh na jeho odvolanie. 15:52 Kaliňák: Je to vybavovanie osobných účtov Svoje odvolávanie považuje minister vnútra za vybavovanie si osobných účtov Lipšica a Matoviča s jeho osobou. 15:50 Ide o politickú hru, tvrdí minister vnútra Keďže ide o prvý prípad, keď sa počas prvých 100 dní vlády odvoláva jej predstaviteľ, považuje to Kaliňák iba za politickú hru. 15:49 Kaliňák sa poďakoval voličom Som rád, že už 4. parlamentné voľby som získal druhú najväčšiu podporu občanov, vyhlásil Kaliňák. 15:46 Slovo prebral minister vnútra Robert Kaliňák 15:41 Poslanci odpratávajú "Matovičove milióny" Andrej Hrnčiar vyhlásil prestávku do 16.00 hod., poslanci odpratávajú "12 miliónov," ktoré použil Matovič ako rekvizitu. 15:36 Podozrenia Viskupiča Viskupič vyjadril podozrenia, že keď hovorí opozícia, tak padá online prenos na oficiálnej stránke NR SR. 15:10 V Kaliňákovi sa skrýva Satan, vyhlásil Matovič "Je to človek, v ktorom sa v skutočnosti skrýva satan a ubližuje ľuďom, keď dovolí rozkrádať to, čo patrí nám všetkým," hovorí Matovič. Podľa šéfa obyčajných takýto človek pácha obrovský zločin.
„Má na sebe krv nevinných ľudí, ktorí spáchali samovraždu, lebo nevedia splácať hypotéky," hovorí Matovič.
15:00 Matovič: Kaliňák priniesol do politiky praktiky sicílskej mafie Matovič tvrdí, že Kaliňák priniesol do slovenskej politiky praktiky sicílskej mafie. "Práve toto vaše správanie je podhubím pre extrémizmus," hovorí šéf OĽaNO. 14:34 Matovičovi ľudia vysypali "12 miliónov" v parlamente Igor Matovič spolu s poslancami OĽaNO-NOVA prišli do parlamentu s červenými igelitkami, v ktorých boli fiktívne peniaze. Matovič povedal svojim ľuďom aby ich vysypali. "Takto vyzerá v hotovosti 12 miliónov, ktoré mal v rukách priniesť Bašternák v hotovosti," vyhlásil Matovič. Podpredseda parlementu poprosil o kľud v sále. "Skončíte v base. Tam, kde máte byť," odkázal Kaliňákovi.
Igor Matovič
Zdroj: HNtelevízia
14:21 Matovič: Vidím v očiach Kaliňáka len obrovské zlo a nenávisť „Vidím v očiach Kaliňáka len obrovské zlo a nenávisť. A je nervózny, ako by mu niekto hrýzol do achillovej päty," tvrdí Matovič. 14:14 „Obyčajní robotníci vedeli v roku 2010 u koho robia na byte" „Obyčajní robotníci vedeli v roku 2010 u koho robia na byte," hovorí Matovič. Podľa jeho slov dostal správu od robotníkov, že vedeli, keď pracujú u Fica na byte alebo u Počiatka. 14:10 Matovič hovorí o podnikaní Kaliňáka Matovič teraz hovorí o tom, ako podľa neho Kaliňák začal podnikať. Spomína kauzu Kovošrot.
Zdroj: HNtelevízia
14:07 Matovič pokračuje v rozprave Do politiky by nemali ísť bohatí ľudia, ale čestní ľudia, hovorí Matovič v rozprave 14:06 Kaliňák vypočul Matoviča Kaliňák vypočul Matovičove slová a prišiel do rokovacej sály. Matovič pokračuje v rozprave. "Dajte mi vedieť, keď sa pán minister vzdiali a ukončujem svoj prejav." 14:04 Matovič: Kým nepríde Kaliňák, budem tu len stáť Matovič tvrdí, kým nepríde Kaliňák nebude pokračovať v rozprave. "Je psou povinnosťou, aby v čase jeho odvolávania tu bol prítomný." 13:55 Bašternák mal dostať pokutu. Nechajte ho, je to náš človek, povedal policajtom ich šéf Ladislav Bašternák má prepojenia na policajných funkcionárov. Tvrdí to opozícia. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) to dnes v pléne dokladoval úradným záznamom z polície z bratislavského Nového Mesta. Celý článok nájdete TU. 13:01 Schôdza bude pokračovať o 14.00 hod. Schôdza je teraz prerušená. Pokračovať sa bude po obedňajšej prestávke o 14.00 hod. 12:56 Matovič má prejav parlamente Do rozpravy sa zapojil šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič. 12:54 Viskupič: V tejto kauze bolo potrebné do toho niekoho namočiť V tejto kauze bolo potrebné do toho niekoho namočiť. A bohužial je namočený do toho premiér, ktorý namiesto toho, aby odišiel z bytu, tak kryje túto kauzu,“ povedal Viskupič vo faktickej poznámke.
12:46 Blaha číta definíciu slova stihomam Ľuboš Blaha zase prilieva olej do ohňa. V parlamente číta definíciu slova stihomam. "Všetci sú zločinci, všetci sú zlí, len jediný archanjel Daniel je najlepší," reaguje poslanec Smeru. 12:40 Komu váš človek telefonoval? pýtal sa Grendel Poslanec OĽaNO-NOVA Gábor Grendel vyzval ministra, aby povedal, komu Bašternák, "váš človek," telefonoval. 12:37 Kaliňák by mal pri pulte podať demisiu, hovorí Galko To čo tu teraz odhalil Daniel Lipšic by malo ukončiť túto schôdzu. "Mal by sem pán Kaliňák prísť a pri pulte podať demisiu," hovorí Galko vo faktickej poznámke. 12:35 Lipšic vyzval na odvolanie ministra „Minister vnútra by mal dostať šancu obhajovať pána Bašternáka aj verejne a preto by mal byť Kaliňák odvolaný," uzavrel Lipšic svoju rozpravu. 12:29 "Zatiaľ tu vystupuje len 5 naspídovaných Smerákov," tvrdí Lipšic Lipšic vyzval poslancov Siete, Mostu a SNS vystúpili v rozprave ku kauze Bašternák. "Zatiaľ tu vystupuje len 5 naspídovaných Smerákov," hovorí Lipšic. 12:26 "Vtedy by komu volal Bašternák?" pýtal sa Lipšic Lipšic v parlamente čítal z úradných záznamov prípad, v ktorom mal Bašternák si vybaviť, aby nedostal pokutu 150 eur od dopravných policajtov. Po prečítaní prípadu Lipšic zvyšoval hlas. "Ak si pán Bašternák vybavoval 150 eurovú pokutu, čo by urobil, keby išlo o vratku 2 milióny eur a 12 rokov basy? Vtedy by komu volal?" tvrdí Lipšic.
Zdroj: HNtelevízia
12:08 O slovo sa prihlásil Lipšic Do rozpravy sa prihlásil Daniel Lipšic. "Dovoľte mi kauzu Bašternák posunúť trochu ďalej." 12:07 Má bývať Fico v drevenici? Poslanec SNS Hrnko sa pýta, či má Fico bývať v drevenici. Reagoval na slová Rajtára, ktorý hovorí, že premiér býva v luxusnom byte a vozí sa na drahom aute. V sále nastal rozruch, opoziční poslanci ho vysmiali. 12:04 Blaha: Kočner je symbolom SaS Ľuboš Blaha sa vo faktickej rozprave slovne obul do strany SaS. Rajtárovi vytkol, že sa Sulík stretával s Kočnerom, z čoho vznikla kauza Sasanka. "Ten Kočner, ktorý sa stretával so Sulíkom. Tak títo dvaja tu spriadali konšpirácie, ako viete že ich kontakt nestál nič? Ako to viete? Nemáte dôkazy, ani my, tak sa poďme takto obviňovať. Marián Kočner, to je symbol SaS. To je najväčší predstaviteľ SaS spoločne so Sulíkom," hovorí Ľuboš Blaha. 11:57 Mohlo ísť o Kaliňakov osobný prospech? pýta sa Rajtár Kaliňák je politicky zodpovedný za skutočnosť, že podozrenia v kauze Bašternák sa nevyšetrili. Minister vyhlásil, že kauza nadmerného čerpania DPH je vymyslená. Prečo minister vnútra investuje politický kapitál do obhajovania takýchto osôb. Mohlo tam byť aj finančné plnenie v jeho prospech?," uzavrel svoj prejav v rozprave Jozef Rajtár. 11:53 Rajtár ukázal aj na ďalšiu firmu B.A. Haus Rajtár ukázal aj na ďalšiu firmu B.A. Haus Táto spoločnosť vznikla za prvej Ficovej vlády. Figuruje v nej Peter Bašternák, čo je brat Ladislava Bašternáka a už spomínaný Peter Zemko. Je to jedna partička, ktorá vznikla s cieľom robiť machinácie," hovorí poslanec SaS. Dodal, že firma má negatívne vlastné imanie. 11:50 Reakcia sulíkovcov na prejav premiéra Fica v parlamente 11:48 „Je to možné len s požehnaním na najvyšších miestach“ Podľa Rajtára takéto podvody sú jednoduché. „Kúpim to akože za premrštenú cenu a uplatním si DPH. Je to možné len s požehnaním na najvyšších miestach.“   11:44 Stanovisko Most-Híd ku kauze Bašternák 11:42 Rajtár poukazuje na podnikanie Kočnera a Bašternáka Rajtár pripomenul podnikanie Kočnera a Bašternáka, ktorý za osem rokov vykázali miliónové straty. "Bašternák odviedol za osem rokov na daniach 73-tisíc eur a dostával nadmerné odpočty v miliónoch. Kočner zaplatil 24-tisíc eur daň zo zisku," hovorí poslanec SaS. 11:38 Rajtár: Kočner sa vyhrážal ľuďom v súvislosti s kauzou Glance House Hovoríme tu o treťotriednych vagabundoch, ktorí sú krytí premiérom Ficom, vyhlásil Rajtár o kauze Glance House. Podľa Rajtára sa podnikateľ Marian Kočner vyhrážal viacerým ľuďom v súvislosti s touto kauzou. 11:33 Matovičovci prišli s červenými igelitkami Viaceri poslanci OĽaNO-NOVA na čele s Igorom Matovičom prišli do parlamentu s červenými igelitkami, informuje RTVS. Majú v nich makety peňazí (konkrétne sumu 12 miliónov). Práve za toľko mal nakúpiť byty podnikateľ Ladislav Bašternák. 11:30 Je to škôlkarsky podvod, hovorí poslanec SaS Rajtár hovorí o kauze Bašternák. Podľa neho je to škôlkarsky podvod. „Je to rozsiahla machinácia a podvod. Venujeme sa tejto kauze preto, aby nezapadla ako veľa ďalších smeráckych káuz a neskončila pod kobercom," hovorí Rajtár. 11:28 Rajtár hovorí kauze Chovanec Jozef Rajtár teraz v pléne hovorí o kauze Chovanec, ktorá sa tiež spája s nadmerným odpočtom DPH.
Poslanec SaS Jozef Rajtár a podpredseda SaS Ľubomír Galko.
Zdroj: HNtelevízia
11:18 Začína sa rozprava Po vystúpení Roberta Fica a búrlivej diskusii sa začína rozprava. Ako prvý vystúpi poslanec SaS a navrhovateľ Jozef Rajtár. 11:12 Fico klasicky prišiel vyliať vedro špiny a zbabelo zdrhol, píše Matovič 11:02 Čížov odkaz opozícii „Je najvyšší čas, aby opozícia pochopila, že našou najväčšou úlohou je spravovať krajinu," hovorí poslanec Smeru Miroslav Číž.
10:56 Simon: Fico je ako dobrý kazateľ Podľa Zsolta Simona je premiér ako dobrý kazateľ. „Kázali ste to, čo ovečky chceli, ale nie je to pravda," hovorí nezaradený poslanec.  10:55 Nicholsonová: Smer sa bude musieť Kaliňáka zbaviť Kaliňák je jedným z najzraniteľnejších miest lebo jeho kauzy sú príliš okaté. Nemyslím si, že pre Kaliňáka je hrozbou opozícia, ale je jedným z tých, od ktorých sa Smer bude musieť v krátkom čase očistiť," reaguje podpredsedníčka parlamentu (SaS) Lucia Nicholsonová. 10:50 Blaha: Neškodíte Kaliňákovi, ale Slovensku Slovné útoky na premiéra zastavil vo faktickej poznámke poslanec Smeru Ľuboš Blaha vo faktickej poznámke. "Vy tu riešite parlamentný opozičný folklór. Neškodíte Kaliňákovi, ale Slovensku, pľujete na vlasť," odkázal Blaha. Celá opozícia sa mu vysmiala. 10:47 "Sme oáza pre zlodejov" "Sme oáza kľudu pre zlodejov, ktorým pripravujeme pokoj," reaguje poslanec SaS Peter Osuský. 10:46 "Hanba je, že bývate v byte podvodníka," hovorí Viskupič "Hanba je, že bývate v byte daňového podvodníka. Hanba je, že to všetko kryje Kaliňák," reaguje poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.  10:44 Lipšic reagoval na premiéra Daniel Lipšic vo faktickej poznámke: "Premiér má sto dní na program ale nie na krytie ľudí, ktorí kradnú." 10:43 „Prestaňte byť frustrovaní, pracujte a vyhrajte konečne voľby." „Prestaňte byť frustrovaní, pracujte a vyhrajte konečne voľby. A ja budem prvý, kto vám zablahoželá," hovorí Fico.  Rešpektujte výsledky a nerobte nezmyselné divadlá. Ľudia si zaslúžia viac ako tieto politické hry, pokračoval Fico.

10:40 Fico pritvrdil na opozíciu Finančná správa zostala hluchá a slepá a nepodarilo sa im naštartovať nový systém za vlády Radičovej," pritvrdil Fico v parlamente.  „My sme nemali základné informácie aké sú daňové príjmy lebo nič nefungovalo," odkázal premiér.  „Pýtam sa vás, kto z vás vtedy navrhoval odvolať ministra financií. Kto chcel vyvodzovať, že sa milióny vyplácali naslepo?" 10:31 Fico chváli Kaliňáka, Smeráci mu tlieskajú Fico vymenúva všetky veci, ktoré sa podarili za Kaliňáka na poste ministra vnútra. Poslanci Smeru mu tlieskajú. 10:30 Fico zaželal Kaliňákovi pevné nervy Ficov prejav už sleduje aj minister vnútra Robert Kaliňák. Premiér mu zaželal všetko najlepšie k meninám. "Želám ti pevné nervy, budeš ich dnes potrebovať," obracia sa Fico na Kaliňáka. 10:28 Fico sa obáva, že schôdza klesne na úplné dno „Bol by som rád, aby schôdza neklesla na úplné dno. Ale obávam sa, že klesne a že to bude ďaleko za hranicami akejkoľvek politickej kultúry," hovorí premiér v prejave. 10:26 Nenávisť má škaredú tvár, hovorí premiér Premiér v parlamente tvrdí, že nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. „Je mi ľúto, že sa prejavuje toľko nenávisti voči vládnemu kabinetu." 10:23 Fico: návrh považuje vláda za neopodstatnený Fico tvrdí, že návrh považuje vláda za neopodstatnený, lebo opozícia nepredniesla žiadne dôkazy voči ministrovi vnútra.
Zdroj: HNtelevízia
10:17 Premiér dáva stanovisko Premiér Robert Fico vystupuje v parlamente so stanoviskom vlády. 10:16 Opozícia vyzýva Fica, aby sa vysťahoval Podľa poslanca OĽaNO-NOVA Daniela Lipšica Kaliňák vyjadreniami, že kauza je vymyslená, dáva vyšetrovateľom signál, aby bola zametená pod koberec. Opozícia tiež opätovne vyzýva premiéra Fica, aby sa vysťahoval od Bašternáka. 10:14 Fico prišiel do rokovacej sály Do sály však dorazil premiér Robert Fico, sedí na svojom mieste za rečníckym pultom. 10:12 Kaliňák zatiaľ chýba Minister Kaliňák zatiaľ do rokovacej sály nedorazil. 10:08 „Kaliňák je politicky zodpovedný" „Kaliňák je politicky zodpovedný, že podozrenia v kauze Bašternák sa náležite nevyšetrili," hovorí poslanec SaS Jozef Rajtár pri odôvodnení podania návrhu na odvolanie. 

09:49 Kaliňák prehovoril o kauze Bašternák Minister vnútra Robert Kaliňák exkluzívne pre HNtelevíziu reagoval na obvinenia zo strany opozície v prípade kauzy Bašternák.
09:48 V parlamente sa dnes začal pokus opozície o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dôvodom je kauza Bašternák. Podľa opozície má minister vnútra zasahovať do priebehu vyšetrovania.
Minister vnútra Robert Kaliňák
Zdroj: TASR/Š. Puškáš

01 - Modified: 2024-04-26 14:04:39 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 18:55