StoryEditor

Matovič hovorí o Dankovom spiknutí: Vyzývam Fica, aby prekazil tichú dohodu

04.11.2016, 09:36
Podľa šéfa obyčajných Igora Matoviča nebudú v budúcom roku zmrazené platy poslancov, hovorí o spiknutí Andreja Danka.

Šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes vyzval premiéra Roberta Fica, aby prekazil spiknutie šéfa parlamentu Andreja Danka. Ide o zákon o zmrazovaní platov poslancov, ktoré vládna koalícia doteraz nepredložila.

V rukách to má teraz premiér, ktorý ho môže navrhnúť v skrátenom konaní.

Tichá dohoda

Poslanci teraz zarábaju 3 576 eur mesačne, po novom by mali dostávať 4 503 eur, čo by bol nárast o 26 percent.

"Mám informácie, že Andrej Danko zorganizoval tichú dohodu medzi koalíciou a opozíciou, aby neštúrali do zákona o zmrazovaní platov," vyhlásil Matovič.

Šéf obyčajných dnes predkladá tento návrh, ktorý minulý rok predložil vládny Smer.

"Taký istý návrh dám, aby bol v legislatívnom procese, ale vzhľadom na to, že musia prebehnúť dve schôdze a medzičasom ma asi z parlamentu vyrazia, tak zrejme tento môj návrh zákona schválený nebude," povedal Matovič.

Matovič: Väčšina poslancov je nečinná

On sám je proti tomu, aby sa platy poslancov nateraz zvyšovali, keďže podľa jeho slov narastá zadlženie štátu a kým v roku 2006 bolo na úrovni 15,2 miliardy eur, ku koncu minulého roka to podľa neho boli už 41,3 miliardy eur.

Väčšina poslancov si podľa neho vyššie mzdy nezaslúži, a to pre svoju nečinnosť.

"Niektorí osem mesiacov de facto neprehovorili v parlamente, nepredložili návrh zákona či žiadne riešenie, čím chcú ľuďom pomôcť a za tých osem mesiacov v priemere každý jeden z nich mesačne dostal tritisíc eur v podstate za nič," podotkol líder OĽaNO-NOVA.

Principiálna vec

Na vyjadrenia Matoviča reagoval aj úrad vlády.

Pre predsedu vlády je zmrazovanie platov ústavných činiteľov principiálna vec. Strana SMER – SD to presadila v roku 2008 a odvtedy sa zmrazujú pravidelne a stane sa tak aj v roku 2017. Poslanec Matovič o tom dobre vie a ako vždy len hrá divadlo pre verejnosť," píše sa v reakcii.

K obvineniam Matoviča sa vyjadrila aj Bugárova strana Most-Híd. "Koaličné strany sa navzájom dohodli, že predmetnú záležitosť nebude riešiť vláda, ale priamo poslanci troch koaličných strán. Pán poslanec Matovič veľmi dobre vie, že existuje viacero legislatívnych nástrojov na to, aby k zvyšovaniu platov poslancov nedošlo aj bez predloženia takéhoto návrhu vládou. Vládna koalícia sa touto témou bude zaoberať na najbližšej parlamentnej schôdzi, avšak nechce z tejto témy vytĺkať politický kapitál tak, ako to robí poslanec Matovič."

01 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 03 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický 04 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 05 - Modified: 2023-11-09 09:36:38 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Začína sa diať to, čo nemusí skončiť dobre. Desivo nás to valcuje
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 21:40