StoryEditor

Stalo sa v piatok. Ako svet bojoval proti Líbyi (video)

17.03.2011, 23:16
Sledovali ste online | Pozrite sa, ako sa vyvíjala situácia v Líbyi v piatok počas celého dňa.

23:00 Americká veľvyslankyňa pri OSN Susan Riceová pre televíznu stanicu CNN uviedla, že Kaddáfí porušuje postupom na Benghází rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Ak v tom bude pokračovať, bude čeliť "rýchlym a istým dôsledkom vrátane vojenského zásahu".

22:30 Redaktor britského Daily Telegraph Rob Crilly píše priamo z Benghází, že povstalci sa chystajú na boje západne od mesta. "Videl som niekoľko áut, ktoré doviezli vojakov na rohy ulíc. Niektorí mali granáty, iní kalašnikov."

22:15 Hovorca vlády: Naše jednotky pred Benghází a nemáme v úmysle do mesta vstúpiť.

22:00 Hovorca líbyjskej vlády na tlačovej konferencii uviedol, že prímerie je skutočné a platí. Vyzval, aby do Líbye čo najskôr prišli pozorovatelia z Malty, Číny Turecka a Nemecka.

21:50 Al-Džazíra hlási, že Kaddáfího jednotky postupujú aj k mestu Tobrúk blízko hraníc s Egyptom.

21:40 Agentúra AFP hlási, že v Benghází zaznela silná explózia a paľba z protilietadlových diel.

21:35 Celá výzva Británie, Francúzska a USA: "Kaddáfí musí ukončiť postup svojich jednotiek k Benghází, stiahnuť ich z Adžedábíje, Misráty a Zavíji a obnoviť dodávky vody, elektriny a plynu do všetkých oblastí. Humanitárnej pomoci musí byť umožnený prístup do všetkých oblastí. O týchto podmienkach nie je možné vyjednávať, pokiaľ ich Kaddafi nedodrží a nebude rešpektovať rezolúciu, medzinárodné sily vyvodia dôsledky a dodržiavanie rezolúcie bude vynútené vojenskou akciou. "

21:00 Al-Džazíra ďalej informuje, že prebieha boj Kaddáfího jednotiek s rebelmi v mestách Al-Mangroun a Slouq, ktoré sú od centra opozície Benghází vzdialené asi 50 kilometrov.

20:50 Televízia Al-Džazíra hlási, že Kaddáfího jednotky rýchlo postupujú smerom k Benghází.

20:45 Británia, Francúzsko a Spojené štáty požadujú, aby Kaddáfího jednotky nielen ukončili boje, ale aby sa naviac stiahli z miest na východe krajiny, ktoré v posledných dňoch dobyli. Francúzsko tiež žiada, aby do týchto miest boli obnovené dodávky plynu, elektriny a vody.

Do ulíc Tripolisu v dnes vyšli stovky ľudí, aby vyjadrili podporu svojmu vodcu Muammara Kaddáfímu.

20:00 Americký prezident Barack Obama dnes vyslal posledné varovanie Muammarovi Kaddáfímu. Ak podľa neho líbyjský diktátor okamžite neukončí všetky vojenské akcie a represie voči povstalcom, zasiahnu proti nemu USA, Francúzsko, Británia a arabské štáty vojensky. Obama zároveň zdôraznil, že Spojené štáty neplánujú v Líbyi použiť pozemné sily ani inak prekročiť rámec stanovený Radou bezpečnosti Organizácie Spojených národov.

19:05 Podľa agentúry Reuters možno v nadchádzajúcich hodinách očakávať letecké operácie vedené na radary a systémy protileteckej obrany v Líbyi. Operácia sa podľa agentúry môže tiež zamerať na dopravné, komunikačné a spravodajské ciele. Bratislava a Praha vo svojich oficiálnych vyjadreniach privítali rezolúciu OSN, ale podieľať sa na operácii v Líbyi nehodlajú.

18:55 Al-Džazíra prináša správy o ôsmich tankoch v centre Misráty. Server LibyaFeb17.com informuje, že Kaddáfího jednotky vstúpili do mesta a začali okolo seba náhodne strieľať.

18:40 Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé dnes oznámil, že všetko je pripravené na začatie vojenských útokov v Líbyi a že prímerie vyhlásené Muammarom Kaddáfím bude musieť zahŕňať celú krajinu.

18:35 Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle je pripravená v prístave Toulon na svoje nasadenie do medzinárodnej vojenskej operácie v Líbyi, pokiaľ k nej OSN dá povel.

Vlajková loď francúzskeho námorníctva s jadrovým pohonom môže niesť až štyridsiatku lietadiel a vrtuľníkov.

18:25 Africká únia posiela do Líbye päťčlennú skupinu svojich predstaviteľov, vrátane ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, aby rokovala s Muammarom Kaddáfim. Misia organizácie bola odsúhlasená ešte pred prijatím rezolúcie OSN.

18:00 Líbyjská vláda dnes vyhlásila v krajine prímerie a okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií. Opozícia ale krok Tripolise považuje za trik. Hovorca vlády Músa Ibrahim povedal, že boje všade v Líbyi boli ukončené, a to i v Misuráte, o ktorý sa bojovalo aj dnes. "Líbya už plní prímerie. Nebojujeme v Misuráte ani nikde inde," povedal. Tripolis vraj požiadal Maltu a Turecko, aby pomohli dohliadať na dodržiavanie pokoja. "Nevieme, na koho sa obrátiť v Bezpečnostnej rade OSN, aby sme s ním rokovali o technických aspektoch prímeria. Pokúšame sa to vyriešiť," povedal Ibrahim.

17:30 "Nebudeme reagovať a ani sa nenecháme ovplyvniť slovami, musíme vidieť akciu na zemi a tam to zatiaľ nie je všetko jasné," povedala americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová reportérom po stretnutí s írskym vicepremiérom Eamonom Gilmorom.

16:55 Francúzsko udržiava tlak na Muammara Kaddáfího a bude presadzovať plány na spoločnú vojenskú intervenciu aj napriek vyhláseniu prímeria zo strany Kaddáfího. Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia Bernard Valero povedal, že Kaddáfího vláda stále ohrozuje civilistov. "Musíme byť veľmi opatrní. Kaddáfí teraz začína mať strach, ale z dôvodu hrozby sa nezmenil," povedal agentúre Reuters Valero.

16:45 Na káhirske námestie Tahrir dnes znova prišli tisíce ľudí. Protestovali proti navrhovaným zmenám ústavy, o ktorých budú rozhodovať v sobotňajšom referende. Podľa kritikov však návrhy nejdú moc hlboko a nespĺňajú požiadavky revolúcie.

16:40 Aj keď Kaddáfí vyhlásil prímerie, jemu verné sily dnes ostreľovali povstalecké mesto Misuráta tankami a delostreleckou paľbou. Zabili najmenej 25 ľudí. Agentúre Reuters to dnes cez satelitný telefón oznámili obyvatelia mesta.

"V meste je 20 tankov, všetkých zabíjajú, pretože ho chcú do večera znovu dobyť," povedal Líbyjčan Muhammad. Zvuky streľby bolo počuť aj v pozadí telefonátu.

16:35 Aj po prijatí rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení bezletovej zóny v Líbyi je náš minister obrany Ľubomír Galko presvedčený, že vojenský zásah je až posledným, krajným riešením situácie.

16:30 Severoatlantická aliancia dosiahla konsenzus členov pri pláne opatrení voči Líbyi. Nemecko sa naďalej nechce priamo zapojiť do vojenskej operácie. Podľa nemenovaného zdroja však Berlín ponúkol posilnenie svojho letectva v Afganistane, aby USA mohli presunúť lietadlá bližšie k Líbyi.

16:20 Veliteľ povstalcov Chalífa Haftár považuje prímerie za Kaddáfího trik. "Celý svet vie, že je to klamár. Rovnako ako jeho synovia a ďalší príbuzní," povedal.

Líbyjskí povstalci ukazujú znak víťazstva na vozidle s ťažkými zbraňami na frontovej línii 

16:15 Pochybnosti o tom, či je líbyjské prímerie myslené vážne, má aj španielský premiér José Luis Zapatero. "Svetové společenstvo sa nenechá klamať a rešpekt k rezolúcii OSN si overí všetkými možnými prostriedkami."

16:00 Chris McGreal, washingtonský spravodajca Guardianu tweetuje, že povstalcov vyhlásenie líbyjskej vlády o zastavení bojov príliš nezaujímajú. "Líbyjskí rebeli odmietajú Kaddáfího výzvu na zastavenie bojov, pretože podľa nich ide len o zúfalý čin, ako odvrátiť letecké útoky. Hovoria, že vzbudí ďalšiu vlnu protestov po celej krajine."

15:30 Líbyjská vláda vyhlásila prímerie a zastavila boje. Ako ale uvádzajú spravodajcovia priamo z niekoľkých povstaleckých miest, ozbrojené konflikty stále pokračujú.

15:10 Štyria novinári denníka New York Times, ktorí boli na začiatku týždňa zajatí Kaddáfího jednotkami, budú vraj prepustení počas piatku. Informoval o tom denník na svojom serveri.

14:55 Kaddáfí bude súdený za svoje skutky, nie za slová, ktoré prídu po vládnom vyhlásení o okamžitom zastavení paľby, povedal britský premiér David Cameron pre BBC.

14:45 Severoatlantická aliancia je pripravená byť súčasťou medzinárodnej kampane na podporu demokracie v Líbyi. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v reakcii na prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. "NATO v týchto chvíľach dokončuje plánovanie, aby mohla konať v záujme podpory rezolúcie ako súčasť medzinárodnej aliancie. Spojenci NATO stoja pri Líbyjčanoch v ich snahe o slobodu, demokraciu a dodržiavanie ľudských práv," píše sa v oficiálnom komuniké Rasmussena, ktorý zatiaľ nekomentoval súhlas Líbye s prímerím, zahrnutým v rezolúcii BR OSN.

14:30 Francúzsko zostáva obozretné po dnešnom vyhlásení prímeria vládou líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího s tým, že hrozba v krajine ešte nepominula. "Mali by sme byť veľmi obozretní. On (Kaddáfí) sa teraz začína báť, ale v teréne sa hrozba nezmenila," povedal hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Bernard Valero.

13:45 Líbya dnes rozhodla o pozastavení všetkých vojenských operácií v záujme ochrany civilistov v súlade s rozhodnutím OSN o zavedení bezletovej zóny. Informoval o tom líbyjský minister zahraničných vecí Músá Kúsa. "Rozhodli sme sa pre okamžité prímerie. Líbya  veľký záujem na ochrane civilistov," povedal Kúsa a dodal, že krajina  tiež ochráni všetkých cudzincov a zahraničné aktíva v Líbyi. Šéf líbyjskej diplomacie však zároveň rezolúciu o bezletovej zóne označil za porušenie suverenity Líbye.

12:25 Britský premiér David Cameron oznámil, že britské lietadlá sa v najbližších hodinách presunú na základne v Stredomorí. Nasadené budú stíhačky Tornado a Typhoon, ktoré majú pomôcť vynútiť rezolúciu prijatú v noci OSN. Parlamentu premiér povedal, že prípravy k nasadeniu lietadiel už začali. Okrem stíhačiek budú nasadené aj zásobovacie a špionážne lietadlá. Francúzsky prezident Sarkozy na zajtra zvolal do Paríža rokovanie o Líbyii. Zúčastnia sa ho aj zástupcovia arabských krajín.

Typhoon

Tornado

10:30 Líbya uzavrela svoj vzdušný priestor pre leteckú dopravu. Informovala o tom dnes Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej dopravy (Eurocontrol). Ide o očakávaný krok po zavedení bezletovej zóny nad Líbyou na základe rezolúcie OSN.

10:10 Eurocontrol uviedol, že získal informácie od Malty, podľa ktorých letecký kontrolný úrad v líbyjskom hlavnom meste Tripolis vydal oznámenie, že až "do odvolania" neprijíma do líbyjského vzdušného priestoru žiadne lietadlá.

 


Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok hlasovala za zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou a za poskytnutie pomoci líbyjským vzbúrencom, ktorí bojujú za zvrhnutie vodcu Muammara Kaddáfího.

Očakáva sa, že toto rozhodnutie povedie v nasledujúcich hodinách k vzdušným náletom zo strany Británie, Francúzska a Spojených štátov.

Vojenské údery v Líbyi po schválení príslušnej rezolúcie OSN sa uskutočnia "za niekoľko hodín" a Francúzsko sa ich "samozrejme"zúčastní. Povedal to dnes ráno hovorca francúzskej vlády François Baroin.

Účasť po hlasovaní Bezpečnostnej rady v noci na dnes už sľúbili ďalšie krajiny. "Nejedná sa o okupáciu líbyjského územia, ale o vojenské opatrenia na ochranu líbyjského ľudu, na umožnenie, aby dosiahol svoje túžby po slobode, a teda k pádu režimu (Muammara) Kaddáfího," povedal hovorca v miestnom rozhlase krátko potom, čo BR OSN schválila na návrh Francúzska a ďalších zemí nasadenie vzdušnej vojenskej sily proti Kaddáfího silám.

Baroin v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL nespresnil presný čas úderov, ani ich ciele a formu. Účasť na očakávaných leteckých úderoch s mandátom OSN už prisľúbili napríklad Nórsko a Austrália, počíta sa s účasťou Británie a Spojených štátov. Niektoré štáty pritom prispejú lietadlami a ďalšou vojenskou technikou, iné ako Taliansko len základňami a ďalšou logistikou. O situácii dnes rokujú v Bruseli predstavitelia NATO.

Kaddáfí vo štvrtok večer v rozhlasovom prejave oznámil, že v noci na dnešok začne útok na baštu vzbúrencov Benghází. Podľa očitých svedkov bol však nakoniec v meste a okolí pokoj. Ak líbyjský vodca zrealizuje svoju hrozbu zaútočenia na civilistov v povstaleckej bašte Benghází, bude to vojnový zločin. Povedal to dnes hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Luis Moreno-Ocampo.

Istý vysoký predstaviteľ líbyjského ministerstva zahraničia podľa agentúry AFP po schválení rezolúcie OSN povedal, že Tripolis je pripravený za určitých podmienok pristúpiť na prímerie. Tieto podmienky nespresnil.

Pre príslušnú rezolúciu, ktorá otvára cestu k leteckým úderom na Líbyu, sa vyslovilo desať z 15 členov rady, päť členov vrátane Číny a Ruska sa hlasovania zdržalo.

Americký prezident Barack Obama sa v následnom telefonickom rozhovore s francúzskym náprotivkom Nicolasom Sarkozym a britským premiérom Davidom Cameronom zhodli na tom, že Líbya musí vyhovieť rezolúcii OSN a že násilie proti líbyjským civilistom musí skončiť. Podľa Reuters sa tiež dohodli na úzkej koordinácii ďalších akcií a na spoluprácu s arabskými a ďalšími zahraničnými partnermi k naplneniu schváleného bezpečnostného opatrenia.

Čína a Rusko, ktorí ako stáli členovia Bezpečnostnej rady majú právo veta, sa k rezolúcii ešte pred hlasovaním stavali s výhradami. Rezolúciu vyzývajúcu na zabezpečenie zákazu všetkých letov nad Líbyou v záujme ochrany civilného obyvateľstva naopak dôrazne presadzovali Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko.

Prijatie rezolúcie podľa DPA znamená, že nad Líbyou je s okamžitou platnosťou vyhlásená bezletová zóna. Tripolis vo štvrtok však západné krajiny varoval, že v prípade zahraničného zásahu vykonajú líbyjské sily odvetné útoky na civilné i vojenské ciele v Stredomorí.

Taliansko už podľa Reuters oznámilo, že je pripravené na zabezpečenie bezletovej zóny nad Líbyou poskytnúť svoje letecké základne. Využitá by podľa Reuters mohla byť sicílska základňa Sigonella, ktorá poskytuje logistickú podporu námorníctvu USA. Je totiž k Líbyi jedným z najbližšie postavených vojenských letísk Severoatlantickej aliancie.



Nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle už podľa Reuters vylúčil účasť bundeswehru na vojenskej akcii proti Líbyi. Berlín podľa ministra postoj voči tejto africkej krajine nemení, naďalej chce, aby Kaddáfí boje proti vlastným ľuďom ukončil.

Nemecký vyslanec pri OSN Peter Wittig vyjadril obavy, že vojenská akcia by mohla viesť pravdepodobne k rozsiahlym stratám na ľudských životoch. Berlín sa pri schvaľovaní rezolúcie zdržal hlasovania, pretože v operácii vidí "vážne nebezpečenstvo a riziká".

Zdržanlivý postoj Nemecka pred niekoľkými dňami ocenil Kaddáfí, ktorý vyhlásil, že si v budúcnosti na rozdiel od ostatných západných spoločností dokáže predstaviť spoluprácu s nemeckými firmami.



Zatiaľ nie je jasné, ako a kedy bude prípadná vojenská operácia vykonaná. Celkom iste sa ale nepočíta s pozemnou inváziou. Schválená rezolúcia umožňuje letecké údery a všetky ostatné "potrebné opatrenia" na ochranu civilistov s výnimkou nasadenia okupačných síl", uviedla DPA.

Podľa diplomatických zdrojov z Francúzska, ktoré podporuje ráznu akciu dôstojníkov proti Kaddáfímu, možno s vojenskou operáciou počítať už dnes. Zúčastniť by sa jej údajne mali Francúzsko, Británia a možno USA a najmenej jeden arabský štát. Reuters ale s odvolaním sa na nemenovaného vojenského predstaviteľa USA napísal, že po hlasovaní nemožno očakávať žiadnu okamžitú reakciu.

Britský premiér Cameron na dnešné ráno zvolal rokovania kabinetu a o líbyjskej situácii chce informovať aj parlament.


Zväčšiť mapu

John Drake z britskej konzultantskej spoločnosti AKE sa nedomnieva, že by medzinárodné jednotky dokázali ihneď prevziať kontrolu nad celým líbyjským vzdušným priestorom. Podľa neho by mohla byť bezletová zóna stanovená nad Bengházím a Tripolisom.

Kaddáfí vo štvrtkovom rozhovore pre portugalskú televíziu a rozhlas odmietol akékoľvek sankcie OSN. "Bezpečnostná rada OSN nemá žiadny mandát. Ich rezolúcie neuznávame," vyhlásil.

Povstalci z východolibyjského mesta Benghází, ktoré je ich baštou, začali rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN okamžite oslavovať streľbou do vzduchu, uviedol Reuters.

Kaddáfí vo štvrtok večer v rozhlasovom prejave oznámil, že útok na Benghází začne ešte v noci na piatok. Prisľúbil beztrestnosť tým, ktorí sa vzdajú, ale pohrozil, že s ostatnými nebude mať zľutovanie.

01 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel o odškodnení obetí terorizmu 02 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Požiadavky z Malty 03 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko 04 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko z Európskej únie 05 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minúty ticha 06 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa očakáva v EÚ 07 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť za azylovú procedúru 08 - Modified: 2004-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nezamestnanosti vedie Poľsko
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 14:25