StoryEditor

Peugeot v rukách ženy. Aj parkovanie je hračka

02.06.2015, 09:10
Viac ako tri mesiace, takmer osemtisíc kilometrov a ženský pohľad na nový Peugeot 508 SW.

Skúste žene vysvetliť, čo je to ofsajd vo futbale. Alebo ešte ťažšia úloha. Pokúste sa jej objasniť, čo je facelift verzus úplne nový model auta. Kým pri prvej misii vám postačí kečup a horčica, pri druhej odporúčam fotografiu viacerých druhov vozidiel rôznych značiek. Pred a po „zákroku“. Prosím vás, len si nevyberte novinku od Peugeotu, ich 508-čku.

Nepochodíte. Prečo? Narazíte totiž na dve otázky. Prvá: či ste si istý, že ide o Peugeot. Lebo to auto spredu vyzerá ako nemecký premiant. A budete čeliť tiež otázke, či ide skutočne – na základe vášho výkladu – len o facelift.

Keďže predovšetkým predná časť automobilu sa zmenila dosť výrazne... Vítam vás pri čítaní ženského testu Peugeotu 508 SW, ktorý máme v redakcii na dlhodobý test. Na úvod zopár faktov. 

Fernando Alonso v sukni

Ten najdôležitejší: „Pežotku“ sme dostali v bielej perleti (čo je momentálne trendová farba), ako aj v top výbave. Takže k dispozícii máte napríklad palubný počítač, ktorý je naozaj skvelým pomocníkom pri parkovaní. Hovorí sa, že ženy šoférovať vedia, nevedia parkovať. Ak sa do tejto (čoraz zmenšujúcej sa) skupinky radíte, mali by ste vedieť, že parkovanie vám s týmto Francúzom pôjde poľahky. 

A tak, hoci je auto robustné, šanca, že „trošku“ šuchnete, sa zásadne zmenšuje. Skvelý pomocník je aj výklopný head-up displej (ten získate už i v štandardnej výbave). A to je dobre.

Lebo Peugeot 508 SW ide sám. To znamená, že na diaľnici sa môžete zmeniť na Fernanda Alonsa v sukni, rýchlosť však máte plne pod kontrolou. Auto máme s automatickou šesťstupňovou prevodovkou, ktorú môžete, ak chcete, prepnúť do manuálu.

Žena tretieho tisícročia

Nutkanie využiť to však nebudete mať nikdy. Vozidlo, okrem zopár výnimiek, radí hladko. Nestotožnila som sa však so skokovitým radením. Kým som zistila, ako na to, chvíľku to trvalo. Nemci majú v tomto prípade radenie jednoduchšie a rovnako aj ich multimediálny palubný prístroj. Štvorkolesového tátoša najskôr odborným okom posudzoval kolega Drahomír Piok, následne si ho na mušku zobral František Kvarda, zástupca šéfredaktorky HN. Ten ho testoval z manažérskeho hľadiska. Navigácii udelil smutný smajlík pre jej grafiku a logiku ovládania, ktorá je mimo roku 2015. 

Dosiaľ súhlasím. No kým František bol s mapami spokojný, ja až tak nie. Do navigácie som si zadala českú obec Zlechev, ktorú mi nevedela nájsť. Dámy a páni v Peugeote, nabudúce sa s tým ešte trochu vyhrajte. Lebo pre ženu tretieho tisícročia je bezchybná navigácia potrebná. 

Ako šoférky sme dobré, pri orientácii v priestore sme však zdatnejšie menej. Peugeot 508 SW je štýlový nielen zvonku, ale i zvnútra. Mimochodom, nikdy som si nemyslela, že kombík niekedy ohodnotím ako štýlový. Ale je to tak. A je i pohodlný. Bez problémov šoférujete v 10-centimetrových opätkoch a nanášate si lesk na pery.

Žartujem, samozrejme. Apropo, lesk na pery. Peugeot má dostatočný priestor v kufri na vaše nákupy, rovnako sa pohodlne sedí vpredu i vzadu. Problémom pre mňa je stredový deliaci panel, kde nie je dostatok priestoru na odloženie telefónu. Lesk na pery sa tam zmestí. 

Snímky: Radovan Pavlák

01 - Modified: 2007-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Afrika? Krajina pre každého
01 - Modified: 2024-03-21 13:12:39 - Feat.: - Title: Peugeot odhalil nové sedemmiestne SUV. Konečne dostalo i pohon všetkých kolies 02 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Všestranný Peugeot poteší dobrodruhov i rodiny. Z pohonov si vyberie každý 03 - Modified: 2023-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Pod Tatrami sa objavil Peugeot za dva milióny eur. Prezrádza budúcnosť značky s levom 04 - Modified: 2023-11-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Štyri automobilové značky sa spojili, aby odovzdali dôležitú správu o slobode pri príležitosti 17. novembra 05 - Modified: 2023-09-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Nová zbraň trnavského Stellantisu už brázdi cesty. Parížu pomôže v boji proti konkurencii v Európe aj Číne
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 16:08