StoryEditor

Zmena plánov. Vieme, ktorý model bude prvým elektromobilom Škody

08.03.2018, 15:15
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Elektromobilita je pre giganta, akým je koncern Volkswagen, jednou z hlavných tém súčasnosti.

Tento trend drží aj Škoda, titul prvého úplne elektrického modelu však pripadne nečakane najmenšiemu (a predsa len trochu okrajovému) modelu značky, trpasličiemu Citigu. Na autosalóne v Ženeve to pre iDNES.cz prezradil Luboš Vlček, šéf českého zastupiteľstva Škody.

Budúci rok teda dorazí hybridný Superb, to je isté. Prvá Škoda s elektrifikovanou pohonnou jednotkou získa hybridné sústrojenstvo benzínového motora spolupracujúceho s elektromotormi.

V roku 2020 by mala prísť podľa doterajších vyhlásení zástupcov značky prvná elektrická škoda. Mal to byť veľký crossover, ktorého vzhľad naznačila vlaňajšia štúdia Vision E.

​Že sa však plány zmenili a model Citigo tento crossover predbehne, potvrdil tiež Christian Strube pre britský magazín Autocar. Verziu na baterky má už dvojča najmenšej škodovky Seat Mii (verzia e-Mii) a Volkswagen Up (prevedenie e-UP).

Malá mestská Škoda má ponúknuť až 300 kilometrový dojazd na jedno nabitie. Je to zaujímavý zvrat. Citigo nie je kľúčovým modelom značky a je jediným európskym modelom Škody, ktorý sa nevyrába v Česku.

Model sa začiatkom vlaňajšieho roka po piatich rokoch dočkal faceliftu. Akú dlhú kariéru má ešte pred sebou, nie je jasné. Tieto najmenšie modely koncernu Volkswagen sú podľa neoficiálnych informácií veľmi drahé na výrobu. vzhľadom k tomu, že boli úplne novo vyvinuté a zarábajú automobilkám len veľmi málo, budú musieť zostať vo výrobe pravdepodobne ešte dlho (možno príde ešte niekoľko väčších faceliftov), ​​aby pokryli náklady na vývoj.

Na druhej strane tieto malé modely potrebujú mať značky koncernu VW v ponuke a predávať ich, pretože vďaka maloobjemovým motorom s nízkou normovanou spotrebou znižujú flotilový priemer automobiliek požadovaný európskymi predpismi.

Aj to je pravdepodobne dôvod, prečo elektrické Citigo smeruje do ponuky tak "rýchlo", čím skôr začne znižovať svojimi nulovými emisami flotilové emisie Škody, tým lepšie.

V roku 2020 potom príde ďalší elektromobil, ktorý označil Strube za "hlavný". Bude to čisto elektrický model postavený na špeciálnej platforme MEB, ktorú vyvinul koncern Volkswagen pre autá do zásuvky.

Do roku 2025 Škoda ponúkať podľa portálu Autocar 10 elektrifikovaných modelov, z ktorých šesť bude výhradne elektrických, ďalšie štyri majú byť hybridné.

Niektoré z nich môžu získať jedinečný systém pohonu všetkých kolies, pri ktorom predné kolesá roztáča benzínový motor upravený na spaľovanie zemného plynu CNG a na zadnej náprave je nezávisle pracujúci elektromotor.

Toto riešenie, ktoré vyvíjali konštruktéri v Mladej Boleslavi, sa teraz predstavíilo aj na autosalóne v Ženeve v koncepte Vision X.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 09:05