BMW 750LiArchív HN
StoryEditor

V Česku budú môcť už o pár rokov testovať autá bez vodiča

25.10.2017, 16:30
Autor:
ČTKČTK
Český polygón pre testovanie a certifikáciu vozidiel bez vodiča by mal do roku 2022 stáť pri západočeskom meste Stříbro.

Pripravuje ho česká investičná skupina Accolade. Náklady dosiahnu niekoľko miliárd korún, v prepočte niekoľko desiatok miliónov eur. Do Českej republiky pritiahne polygón špičku automobilových vývojárov nielen z Európy, povedal ČTK hovorca skupiny Jiří Sochor.

„Česká republika dnes v porovnaní so svetom trochu zaostáva s prípravou na prechod na automobily s autonómnym riadením. Na západ od nás funguje niekoľko viac či menej pokročilých testovacích polygónov, opačným smerom sa prvý už stavia,“ uviedol výkonný riaditeľ Accolade Milan Kratina.

Podľa neho by to vo veľmi blízkej budúcnosti mohlo spôsobiť odchod talentov, odplavenie peňazí na výskum a vývoj a v ďalšom dôsledku aj nižšie investície do výroby v prospech krajín, ktoré ponúkajú lepšie zázemie.

„Tomu chce Accolade zabrániť,“ prehlásil Kratina. Na novom polygóne bude možné testovať všetky dopravné situácie, vrátane európskych. „Polygóny, na ktorých sa dnes testuje, vedia simulovať hlavne geometricky prísne mestá pravých uhlov typu New York. Takto overené systémy sú potom v pražskom Starom Meste, v uličkách Lisabonu či v centre Ríma úplne stratené. Ale práve také prostredie budeme vedieť v Stříbre simulovať,“ popísal.

Okruh bude okrem mestských uličiek vytvárať aj prostredie diaľnic, ciest prvej triedy, okresných komunikácii a jazdy v tuneloch.

Skupina osloví české či nemecké vysoké školy a predpokladá spoluprácu so súkromnými vývojovými centrami. Kratina dodal, že by chcel podporu od mesta a kraja, pretože vznik polygónu považuje za veľký impulz pre rozvoj Stříbra, kraja a tiež celej republiky.

Bude pripravený na testovanie technológii, ktoré budú na cestách dostupné v blízkej aj vzdialenejšej budúcnosti. Bude overovať napríklad neustálu komunikáciu vozidiel medzi sebou aj v mestskom prostredí, tiež s prvkami miestnej infraštruktúry.

Accolade investuje hlavne do výstavby nájomných budov v industriálnych parkoch hlavne v Česku a Poľsku, kde už realizovala 20 veľkých projektov. Priemyselné budovy si od nej prenajíma KION, vyrábajúci skladovú techniku, Tchibo či DHL. V Poľsku sú medzi klientmi Accolade napríklad Eurocash, Pierce, Svendsen Sport, Oponeo či logistická firma DB Schenker. Klienti skupiny po celom svete zamestnávajú približne milión ľudí.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 09:31