StoryEditor

Ďalší "slovenský" Aeromobil môže byť realitou. Spoločnosť predstavila nový koncept

22.03.2018, 14:25
Spoločnosť AeroMobil včera oznámila rozšírenie svojho plánovaného produktového portfólia a odhalila koncept AeroMobil 5.0 VTOL.

Spolu s modelom AeroMobil 4.0 STOL (krátky vzlet a pristátie), ktorý je vo fáze vývoja, pokračuje spoločnosť AeroMobil so sídlom na Slovensku s ďalšími inováciami v osobnej mobilite a leteckej doprave. Pasažieri tohto dopravného prostriedku budú môcť tiež jednoducho prepínať medzi letovým a jazdným režimom vďaka princípu transformácie.

„Stratégia výroby viacerých modelov vozidla znamená, že budeme vedieť naplno zabezpečiť cestovanie v mestách s AeroMobilom 5.0 VTOL a medzi mestami aj s AeroMobilom 4.0 STOL. Naša stratégia teda rieši hlavné obmedzenia alternatívnych koncepcií VTOL, ktoré sú viac viazané na vyhradené pristávacie plochy, než na využitie existujúcej cestnej infraštruktúry,“ hovorí Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ AeroMobilu.

Nový AeroMobil 5.0 VTOL bude v budúcnosti obsahovať dva elektricky poháňané rotory, ktoré majú zaostarať bezpečný vertikálny vzlet. Pohonný systém je doplnený horizontálnym pohonom, ktorý zabezpečuje aj ďalšia tlačná vrtuľa.

​Cestovať v ňom budú môcť podľa informácii spoločnosti štyria pasažieri, ktorým poskytne podobný komfort a zážitok ako ponúknu elektrické vozidlá novej generácie. Každý cestujúci bude mať pritom k dispozícii údaje o lete, či pokročilé komunikačné prostriedky a médiá. Tým sa má zaistiť, aby pasažieri ostali v spojení vo vzduchu, aj na ceste.

Medzinárodný tím inžinierov v spoločnosti AeroMobil plánuje vyvinúť dvojicu konceptov tak, aby naplnili rôzne potreby pre privátne využívanie tohto vozidla, ale tiež potreby budúcich operátorov lietajúcich taxi.

Aeromobil 4.0 STOL je vo fázi vývoja, no onedlho má priniesť možnosť efektívneho cestovania v rámci mesta do vzdialenosti až 700 kilometrov.

„Vďaka AeroMobilu 4.0 STOL a konceptu AeroMobil 5.0 VTOL vnímame lietajúce autá ako všestranné vozidlá, ktoré sú schopné jazdiť aj lietať. Plánujeme dodávať vozidlá s dosahom potrebným pre mestské a medzimestské vzdialenosti, schopné prepravy za akéhokoľvek počasia," informuje technický riaditeľ AeroMobilu Douglas MacAndrew.

Výroba lietajúceho taxi AeroMobil 5.0 VTOL bude nasledovať až po uvedení AeroMobil 4.0 STOL na trh a bude vychádzať z poznatkov získaných pri vývoji tohto modelu. K dispozícii má byť zákazníkom po celom svete v limitovanej sérii už od roku 2020.

Ako pre HNauto priblížil hlavný hovorca spoločnosti Štefan Vadocz, vozidlo je vo fáze konceptu, čo znemaná, že bola urobená analýza uskutočniteľnosti, aerodynamické výpočty, prepočty výkonov a primárny odhad technológií, ktoré budú potrebné na realizáciu. "Koncept vozidla, ktorý sme predstavili, považujeme za reálny a budeme ho ďalej analyzovať," dopĺňa.

Na otázku, kedy by sme sa mohli dočkať sériového modelu, respektíve spustenia predaja, Vadocz odpovedal: "Predpokladáme, že v prípade spustenia programu vývoja tohto vozidla toto obdobie môže trvať sedem až 10 rokov, čo je v súlade so štandardmi v leteckom a automobilovom priemysle."

"Všetky vozidlá už navrhujeme v rámci existujúcich legislatívnych rámcov pre Európu a USA. AeroMobil 4.0 STOL je vyvíjaný a bude certifikovaný v rámci normy definovanej Európskou agentúrou pre bezpečnosť v letectve (EASA) CS23 Revízia 5. Podobný postup bude aplikovaný aj pre kategóriu osobných lietajúcich dronov, pričom bude možné aplikovať aj normu CS27 pre menšie vrtuľniky," uzatvára Vadocz.

01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 11:40