StoryEditor

Takto má vyzerať český elektromobil od Škody. Koncept predstaví už v Ženeve

12.02.2019, 13:27
Štúdia mladoboleslavskej značky s označením Škoda Vision iV sa ukáže na marcovom medzinárodnom autosalóne v Ženeve.

Český automobilový výrobca predstaví svoj ďalší krok k elektrickej mobilite už na marcovom autosalóne v Ženeve (5. - 17. marca). Premiéru tu totiž zažije štúdia elektromobilu s označením Škoda Vision iV, ktorá bude odkazovať na vôbec prvý vlastný elektromobil značky.

Teraz na svojom webe odhalila prvé dizajnové náčrty chystanej novinky a chce tak umocniť očakávania verejnosti na prvé vozidlo využívajúce platformu Modular Electric Drive Kit (MEB).

​Štvordverový crossover s karosériou kupé ponúka fascinujúce športové a emocionálne línie. Využívať bude nový dizajnový smer Simply Surprising a ako tvrdí Oliver Stefani, šéfdizajnér automobilky Škoda, dizajnové prvky konceptu Vision iV budú typické pre budúce elektromobily značky Škoda.

Koncept Škoda Vision iV kombinuje atletické telo, mohutné 22-palcové aerodynamicky optimalizované kolesá a výrazne rozvetvené blatníky s výrazným kupé strihom strechy.

Charakteristický tornádo dizajn spájajúci prednú a zadnú časť vyzdvihuje čisté povrchy dverí bez rukovätí. Kamery, ktorých kryty sú vizuálne pripomínajúce žraločie plutvy, nahradia tradičné vonkajšie spätné zrkadlá.

Predná strana charakterizuje reinterpretáciu typicky širokej krytej mriežky hladiča Škoda s jemnými vertikálnymi rebrinami a kryštalickými štruktúrami. Horizontálny svetelný pás v hornej časti mriežky a výrazne veľké otvory na prívod vzduchu v prednom nárazníku zdôrazňujú športový vzhľad.

Dynamická zadná časť obsahuje aerodynamické okraje spojené s kryštálovými zadnými LED svetlometmi. Redefinujú typický tvar Škoda C a zdôrazňujú šírku vozidla v kombinácii so svetelným pásom nad zadným difúzorom.

Ďalším pútavým prvkom na zadnej strane je logo ŠKODA; jednotlivé písmená svietia červenou farbou. Prvým modelom, využívajúcim nápis ŠKODA namiesto loga značky, je nová Škoda Scala.

​V roku 2019 sa Škoda vrhá do éry elektromobilov, 124 rokov po založení spoločnosti ju začne česká automobilka modelom Superb PHEV s plug-in hybridným pohonom a plne elektrickou verziou modelu Citigo.

V roku 2020 budú nasledovať prvé výrobné vozidlá na platforme MEB. V najbližších štyroch rokoch chce Škoda investovať približne dve miliardy eur do alternatívnych pohonných systémov a nových mobilných služieb a do konca roka 2022 predstaví viac ako desať elektrifikovaných modelov na trh.

Na ženevskom autosalóne sa na koncept Škoda Vision iV určite pozrieme bližšie, nenechajte si preto ujsť naše prvé dojmy.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 01:57