StoryEditor

Mini vylepšilo svoj jedinečný model. Nadčasový dizajn však zostal zachovaný

13.05.2019, 15:40
"Rodinná" štýlovka prichádza so zdokonaleným dizajnom, rozšíreným výberom inovatívnych prvkov výbavy a najnovšími technológiami z oblasti ovládania a konektivity.

Automobilku MINI si mnohí spájajú výhradne s malými mestskými vozidlami. No v súčasnosti to už nie je úplne tak a vo svojom portfóliu má značka aj podstatne väčšie modely. Medzi ne sa nepochybne radí aj MINI Clubman, ktorý na seba strhol pozornosť najmä kvôli svojim netradične riešeným dverám kufra. Delené zadné dvere, ktoré tvoria dve do boku sa otvárajúce krídla, z neho robia jediný automobil segmentu kompaktných vozidiel so šiestimi dverami.

Po dlhšom čase však nastal čas aj na modernizáciu súčasnej generácie, pričom exteriér nového Clubmana je elegantnejší, individualistický a exkluzívny. Vďaka skutočnosti, že batožinový priestor možno podľa potreby zväčšiť z 360 litrov až na maximálnych 1 250 litrov, sa novinka vyznačuje mimoriadne praktickými vlastnosťami, pričom si zachováva stále pomerne kompaktné rozmery.

Len minimálne dizajnové zmeny

Facelift prináša mnohé novinky, no výrazných dizajnových zmien sa fanúšikovia nedočkajú. V prednej časti padne pozornosť najmä na mohutnú klenutú kapotu, tradičné kruhové svetlomety, ktorých rámčeky sú štandardne chrómované (na požiadanie lesklo čierne) a o šesťuholníkovú masku chladiča.

Najvýraznejším dizajnovým prvkom nového modelu MINI Clubman je novo navrhnutá maska chladiča, ktorá teraz siaha v podstate cez celý nárazník. Špecifickým prvkom v prednej časti modelov MINI Cooper S Clubman a MINI Cooper SD Clubman je mriežka so šesťuholníkovým vzorom namiesto horizontálnych lamiel s jednou chrómovou vzperou v nasávacom otvore rovnako ako chrómované logo S uprostred.

Štandardné halogénové svetlomety majú teraz zväčšený reflektor a nápadný čierny prvok vnútri svetlometu. Denné svetlá sú integrované do obrysových svetiel v spodnej časti predného nárazníka. Nový dizajn majú tiež na požiadanie dodávané LED svetlomety.

Súčasťou na požiadanie dodávanej výbavy sú adaptívne LED svetlomety s matricovou technológiou, ktoré ponúkajú funkciu zákrutových svetlometov a automaticky upravujú svoj jas podľa aktuálnej situácie. Napríklad v mestskej premávke a pri obmedzenej viditeľnosti v dôsledku zlého počasia osvetľuje krajnicu väčšia intenzita stretávacieho svetla zákrutových svetlometov. Zadné svetlá sú štandardne LED a voliteľne môžu mať dizajn britskej vlajky.

Štýlové vylepšenia

V závislosti od modelovej verzie dostane MINI Clubman disky kolies z ľahkej zliatiny s priemerom 16 alebo 17 palcov. V rámci voliteľnej výbavy sú disky vo veľkostiach 18 a 19 palcov. Novinkou v ponuke diskov kolies z ľahkej zliatiny sú 18-palcové disky kolies v dvojfarebných verziách Multiray Spoke a MINI Yours British Spoke, spoločne s dvojfarebnými 19-palcovými diskami kolies z ľahkej zliatiny John Cooper Works Circuit Spoke.

Ďalšou úplne novou položkou na zozname voliteľnej výbavy je o 10 milimetrov znížený športový podvozok. K dispozícii je aj adaptívny podvozok, ktorý ponúka možnosť voliť medzi dvoma nastaveniami tlmičov prostredníctvom tlačidla voliča jazdných režimov MINI Driving Modes. V závislosti od jazdnej situácie možno aktivovať športové alebo komfortné nastavenie tlmičov.

MINI

​Okrem nového čierneho metalického laku MINI Yours Enigmatic Black a dvojfarebných kolies je pre vylepšený Clubman k dispozícii celý rad atraktívnych dizajnových prvkov interiéru. Spadá sem športový volant MINI Yours a čierne čalúnenie sedadiel MINI Yours Leather Lounge Carbon Black a tri prevedenia podsvietenia kabíny.

Motorizácie a technológie

Dobré jazdné vlastnosti modelov zaručuje ponuka moderných motorov a vyspelé technológie podvozku novinky. V ponuke sa nachádzajú tri benzínové a tri naftové motory. Ich výkon siaha od 75 kW (102 koní) do 141 kW (192 koní). Okrem manuálnej šesťstupňovej prevodovky bude v ponuke aj osemstupňový automat. Na požiadanie si zákazníci v kombinácii s najvýkonnejším benzínovým a naftovým motorom môžu vybrať aj systém pohonu všetkých kolies All4, pričom modelový rad neskôr doplní aj nová verzia mimoriadne športového modelu MINI John Cooper Works Clubman.

Vylepšený Clubman dostal zabudovanú SIM kartu schopnú prijímať dáta štandardom 4G, čo znamená, že k dispozícii je inteligentné núdzové volanie s automatickou detekciou polohy vozidla a závažnosti nehody rovnako ako služby MINI TeleServices. V spojení s výbavou Connected Navigation a Connected Navigation Plus je tu aj služba dopravných informácií v reálnom čase Real Time Traffic Information, služba osobného asistenta Concierge Service, internetová platforma MINI Online a príprava pre Apple CarPlay. Mobilné telefónne pripojenie tiež znamená, že navigačné mapy sa aktualizujú automaticky.

Majiteľ môže tiež využívať funkciu Remote Service, ktorá umožňuje na smartfóne zobraziť nielen polohu vozidla, stav paliva a ďalšie informácie o stave vozidla, ale aj aktivovať svetlomety, klaksón, ventiláciu a zamykanie/odomykanie dverí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 08:32