StoryEditor

Najpredávanejší americký model „zozelenel“. V Európe ho však nečakajte

03.07.2020, 14:12
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Toto je nový Ford F-150 2021, ktorý vlani predajne prekonala len Toyota Corolla. Aj preto pre Američanov predstavuje takmer národný poklad.

Občas nezaškodí nazrieť aj na automobilový svet mimo Európy. Kým totiž na starom kontinente bojujeme s každým gramom vyprodukovaného CO2 a masívne dotovaný nástup elektromobility likviduje jeden tradičný model za druhým, v USA sa na problematiku ochrany životného prostredia pozerajú trochu inou optikou.

Je nesprávne tvrdiť, že im na nej nezáleží, naopak, mnoho environmentálnych pravidiel majú dokonca prísnejších než v Európe, no situáciu okolo honby na spaľovacie motory vnímajú predsa len iným pohľadom.

​Dôkazom je aj najnovšia 14. generácia ich dlhodobo najpredávanejšieho auta Ford F-150, pričom nad ním z celosvetového hľadiska predajov stojí už len Toyota Corolla.

Rodinná záležitosť

Aby sme boli presnejší, známy pick-up s označením F-150 je len jedným členom rozšírenej rodiny Ford F-Series. Popularita týchto zástupcov je za veľkou mlákou taká veľká, že už niekoľko rokov za sebou patrí medzi najobľúbenejších automobilových spoločníkov. Nie v segmente pracovných nákladných áut, ale absolútne.

Aj preto si dal Ford pri vývoji 14. generácie modelu F-150 veľmi záležať. Podľa tvrdení fabriky postavil najmodernejší pick-up na svete, ktorý použitými technológiami prekonáva nielen konkurentov z vlastného segmentu, ale aj mnohé súčasné sedany a SUV na americkom trhu. Ford úplne prepracoval kabínu auta.

Požiadavkou zákazníkov bol priestor na uloženie notebooku, stredový tunel sa preto dokáže premeniť na široký stredový stolík a volič prevodovky je možné v prípade potreby sklopiť do roviny. Centrálny dotykový displej má 12-palcovú uhlopriečku a rovnako veľký je aj prístrojový panel. Vôbec všetko je tu na pomery európskych pick-upov akési veľké.

Ford

​Samozrejmosťou je Apple CarPlay aj Android Auto. Novinkou je potom možnosť bezdrôtových aktualizácií palubných systémov, pričom v treťom štvrťroku 2021 Ford umožní aktualizáciu autonómnej jazdy, keď si F-150 bude sám riadiť rýchlosť, brzdenie aj riadenie pomocou kamier, radarov a mapových podkladov z viac ako 150-tisíc kilometrov zmapovaných ciest v USA a Kanade.

Ekológia po „americky“

Environmentálny tlak na automobilový priemysel, samozrejme, cítiť aj v Amerike, vo Forde preto zapracovali na efektivite novinky. Postavili ju tak, aby bola najefektívnejším zástupcom tohto modelového radu v celej jeho histórii.

Za mohutnou maskou chladiča (bude dostupná až v 11 dizajnových verziách) pribudli aktívne žalúzie odrážajúce vzduch prúdiaci do motorového priestoru a aerodynamicky tiež upravili boky karosérie.

Okolo nich totiž teraz prúdi výrazne viac vzduchu a je potrebné zabrániť jeho turbulenciám za autom. Karoséria využíva panely z upravenej hliníkovej zliatiny, pričom konštruktéri hovoria aj o výraznejšom zakrytovaní podvozka a z toho vyplývajúcej lepšej aerodynamike auta. Benzínového motora 5.0 V8 sa ani nová verzia nehodlá vzdať, doplnia ho však menšie šesťvalce 2.7 V6, 3.3 V6 EcoBoost a trojlitrový turbodiesel.

Ford

​Úplnou novinkou je však hybridná verzia 3.5 V6 PowerBoost ukrývajúca kombináciu benzínového šesťvalca, 10-stupňového automatu a elektromotora s výkonom 35 kW. Ten pomáha spaľovaciemu motoru alebo pri brzdení ukladá energiu do 1,5 kWh akumulátora.

Na palube pribudol ďalší generátor (2,4 kW alebo príplatkový 7,2 kW) poháňaný spaľovacím motorom, ktorý dokáže v prípade potreby poháňať elektrické náradie napájané zo zásuviek na korbe auta. Nový Ford F-150 2021 sa u amerických predajcov objaví na jeseň 2020, v Európe ho, samozrejme, nečakajte.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 18:58