StoryEditor

Ford predstavil praktickú novinku. V autách rieši častý problém mnohých vodičov

18.01.2021, 10:40
Automobilka prišla s novými snímačmi, vďaka ktorým dokáže efektívne predchádzať zahmlievaniu skiel vo svojich autách.

Určite to veľa šoférov pozná. V zimných mesiacoch sadnete v zasnežených či mokrých topánkach do auta a okamžite sa vám okná začnú zahmlievať. Tento jav môže samozrejme nastať aj inokedy, no vlhká jeseň či zima je na vytváranie tohto problému ideálna. 

Riešenie je pomerne jednoduché, pomôcť vám môže klimatizácia. Jej funkciu by sme totiž nemali využívať iba počas horúcich letných dní, ale taktiež v zimnej sezóne. Benefitom je, že klimatizácia je schopná vzduch vysúšať a tak zahmlené okná za chvíľu "vyčistiť". 

Utieranie zahmleného skla handrou sa príliš neodporúča - na okne môžu zostať šmuhy a vodič potom môže mať výhľad stále zhoršený. 

Automobilka Ford teraz prichádza s praktickou novinkou, ktorá celému tomuto scenáru dokáže efektívne predchádzať a tým vám zároveň ušetriť niekoľko minút, kým čakáte na rozjasnenie videnia skrz čelné alebo bočné okná.

Značka predstavila zabudovanú meteorologickú stanicu priamo v prednom okne vozidiel. Meteorologická stanica na čelnom skle dokáže podľa slov výrobcu v tlačovej správe zaznamenať vlhkosť vo vzduchu kabíny ako aj zmeny teploty samotného skla. 

Na základe toho v prípade potreby automaticky aktivuje klimatizáciu a zvolí požadované nastavenie prúdenia vzduchu, aby sa zabránilo zaroseniu čelného skla. Nerieši už teda priamo vzniknutý problém, ale pomáha mu predchádzať.

Stanica je umiestnená v blízkosti spätného zrkadla, má rozmery 5 x 3 cm a skladá sa z viacerých snímačov. Najnovšia verzia, ktorou sú už vybavené športovo-úžitkové vozidlá Ford Kuga a Explorer, zároveň prispieva k znižovaniu spotreby paliva aj emisií CO2 vďaka obmedzeniu používania kompresora klimatizácie.

Ford

​Automobilka túto funkciu spája aj vo svojom videu s cvičením, keďže jav sa môže dostaviť aj po fyzickej aktivite (behanie, bicyklovanie, cvičenie v posilňovni) a následnom nastúpení do auta.

Určite neodporúčame jazdiť  bez toho, aby ste cez okná vozidla dostatočne dobre videli dianie v premávke. Nielen že ohrozujete seba, ale taktiež ľudí a objekty vo svojom okolí - ľahko sa môže stať, že čokoľvek v blízkosti auta prehliadnete.

„Čakať, kým sa vám po cvičení vyčistí zahmlené čelné sklo, je trochu nepríjemné – ale jazdiť bez toho, aby ste jasne videli na cestu pred sebou, môže byť nebezpečné. Táto technológia predvída problém a rieši ho bez toho, aby o tom vodič vôbec vedel,“ hovorí Ingo Krolewski, vedúci Odboru regulácie teploty a vlastností klimatizačných systémov spoločnosti Ford of Europe.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:44