StoryEditor

Škoda predstavila svoje úplne nové SUV. Bude to naozaj cenovo dostupná voľba?

01.10.2024, 20:16
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto odštartovala svoju novú éru predstavením dlhoočakávaného modelu Elroq.
  • Ide o prvého zástupcu z portfólia výrobcu, ktorý využíva prvky nového dizajnového jazyka Modern Solid.
  • Po oficiálnom debute v Prahe poznáme už i odporúčané ceny pre európsky trh a tiež dátum uvedenia novinky.

Pod žiarou reflektorov sa dnes svetu v Prahe oficiálne predstavila najväčšia tohtoročná novinka značky Škoda Auto, ktorá zároveň odštartovala pre výrobcu novú dizajnovú éru. Podrobné odhalenie očakávaného modelu Elroq totiž znamená nielen premiérové využívanie prvkov nového dizajnového jazyka Modern Solid, ale tiež vstup značky do segmentu kompaktných elektrických SUV.

Kompaktné vonkajšie rozmery novinky, priestranný interiér, precízne ovládanie a zároveň malý polomer otáčania robia z novej Škody Elroq dokonalého spoločníka pre outdoorové dobrodružstvá a každodenný život v meste. Elroq v ponuke automobilky doplní doterajšie plne elektrické modely Enyaq a Enyaq Coupé, pričom veľkosťou sa bude radiť ku konvenčnému modelu Karoq. V hľadáčiku bude mať elektrických konkurentov v podobe modelov Kia EV3, Volvo EX30 alebo Renault Scénic.

Nový zástupca v segmente kompaktných batériových SUV je 4 488 milimetrov dlhý, 1 884 milimetrov široký a 1 625 milimetrov vysoký. Jeho rázvor dosahuje veľkorysých 2 765 milimetrov a pohotovostná hmotnosť je na úrovni 1 949 kilogramov. Popri veľkorysom vnútornom priestore pre pasažierov ponúka i najväčší kufor vo svojej triede (470 litrov alebo 1 580 litrov pri sklopených zadných sedadlách) a veľa šikovných Simply Clever možností.

Prvýkrát prvky Modern Solid

Úplne nové SUV Škoda Elroq predstavuje míľnik histórie českej značky. Kompaktný elektrický zástupca je prvým sériovým vozidlom Škoda, ktoré prijalo nový dizajnový jazyk Modern Solid. Známe škodovácke linky sú zachované, len prinášajú pohľad z úplne novej perspektívy. Novou „značkou“ je maska Tech-Deck Face, ktorá nahrádza doterajšie riešenie prednej časti – za lesklým čiernym prvkom inžinieri ukryli senzory, ako aj radar a prednú kameru.

O niečo vyššie je Elroq vybavený novým nápisom Škoda na výrazne tvarovanej kapote, vďaka čomu je tiež prvým sériovým modelom značky, ktorý už nemá vpredu umiestnené klasické logo. Nápis, ako aj označenie značky a modelu na zadnej časti sú lakované vo farbe Unique Dark Chrome. To platí aj pre vložku do robustného predného nárazníka a logá Škoda na zliatinových diskoch. 

V prípade jazyka Modern Solid majú svetlomety tenké línie a minimalistický, účelný dizajn. Používajú výhradne technológiu LED a zatiaľ čo úzke horné segmenty svetiel slúžia ako denné svietenie či pozičné svetlá a smerovky, väčšie spodné moduly poskytujú dôležité funkcie stretávacích a diaľkových svetiel.

Medzi nové výnimočné prvky patrí svetelný pás, ktorý vizuálne spája svetlomety a je exkluzívny pre úvodné verzie First Edition. Technológia Matrix svetlometov a adaptívne režimy osvetlenia  sú dostupné v dvoch verziách: štandardná verzia má nepretržité denné svetlo a modul indikátora v hornej časti a spoločnú jednotku s LED modelmi pre stretávacie a diaľkové svetlá v spodnej časti.

V najvyšších LED Matrix svetlometoch tvoria štyri samostatné pravouhlé LED moduly pás denného svietenia v hornej svetelnej jednotke. V spodnom module sú použité dva nápadné LED bloky, ktoré sa vyznačujú maticovou technológiou s 36 samostatnými svetelnými segmentmi, ktoré selektívne chránia oprotiidúcich vodičov pri zapnutí diaľkových svetiel pred oslnením. LED Matrix Beam svetlomety navyše ponúkajú päť adaptívnych svetelných režimov: City mode, Country mode, Highway mode, All-weather light mode a Tourist mode (pre krajiny, kde sa jazdí na druhej strane cesty).

Zadné svetlá tiež zodpovedajú dizajnovému jazyku Modern Solid s jemnými líniami a minimalistickým 2D vzhľadom. Dokonca aj štandardný variant plne využíva LED technológiu. Najvyššia verzia ponúka i dynamické smerovky, podsvietené kryštalické prvky, animáciu pri otvorení dverí batožinového priestoru a tiež výber z dvoch animácií Coming/Leaving Home, ktoré ladia s prednými svetlometmi.

Bočný profil modelu sa vyznačuje dynamickým oblúkom začínajúcim na aerodynamicky optimalizovanom A-stĺpiku, ktorý nadväzuje na mierne sa zvažujúcu líniu strechy, plynulo prechádzajúcu do strešného spojlera s lamelami nad dverami batožinového priestoru. Vynikajúca aerodynamika s koeficientom odporu vzduchu len 0,26 je výsledkom i špeciálne tvarovaných vonkajších spätných zrkadiel.

Aktívna „chladiaca roleta“ za predným nárazníkom sa automaticky otvorí, keď je potrebné chladiť akumulátorový systém. Keď sú požiadavky na chladenie nízke, zatvára sa a znižuje odpor vzduchu. Nechýba ani množstvo ďalších aerodynamických dizajnových prvkov, ktoré zlepšujú prúdenie/obtekanie vzduchu. K dispozícii sú 19- až 21-palcové zliatinové disky kolies, tiež aerodynamicky optimalizované, pričom nápadné podbehy kolies sú zvýraznené čiernym lemom. Vyberať možno z deviatich lakov, farba Timiano zelená je pritom exkluzívna iba pre Elroq.

Moderné technológie na palube

Okrem bežného vyhotovenia a úvodnej First Edition verzie sa odhalil aj športovo dizajnovo ladený Elroq Sportline, ktorý sa v prípade exteriéru vyznačuje tmavo lakovanými detailmi (nárazníky bez sivého doplnku a čierneho označenia), zníženým podvozkom (o 15 milimetrov vpredu a 10 milimetrov vzadu) a v interiéri nájdeme napríklad výraznejšie tvarované sedadlá so zabudovanou opierkou hlavy a s čalúnením koža/brúsená koža. Zároveň ponúka bohatú vyššiu výbavu.

Ani pri bežnom Elroqu sa však netreba pripraviť na fádnu kabínu, model dokáže v interiéri pekne hrať farbami, a to nielen vďaka dostupnému nastaviteľnému ambientnému podsvieteniu. Vstupná úroveň Studio Design Selection ponúka puristický, jednoduchý interiér a čierne látkové poťahy sedadiel. V Loft Design Selection dodáva kontrastné prešívanie v Moss Green odtieni interiéru svieže akcenty, pričom dominuje antracitová sivá farba.

Poťahy sedadiel sú vyr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Bol výsadou luxusných áut, dnes vo veľkom vytláča manuál. Automat oslavuje 85 rokov 02 - Modified: 2024-10-01 10:48:38 - Feat.: - Title: Inovácie Kia: Predaj áut s autonómnym riadením 03 - Modified: 2024-09-30 09:31:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre vodičov a hrozba pokút. Od októbra tieto pneumatiky strácajú „platnosť“ 04 - Modified: 2024-09-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Menej praktickosti, ale viac radosti. Skúsili sme BMW, ktoré vo vás vzbudí závislosť 05 - Modified: 2024-09-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Premiéra je na spadnutie. Škoda odhaľuje posledné detaily pred debutom nového SUV
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
01. október 2024 20:56