StoryEditor

Saharský piesok opäť na Slovensku. Na toto si dajte pozor, keď budete umývať auto

07.03.2019, 14:48
Vrásky vodičom nemusí spôsobiť len zašpinené auto, ale tiež čisté s poriadnymi škrabancami.

Veľa vodičov si pred samotnou jazdou našlo tento týždeň v stredu či štvrtok autá poriadne zašpinené. Tí, ktorí si pred niekoľkými dňami vozidlá umývali, zrejme neboli nadšení. 

Výrazné znečistenie, napríklad práve spomínaných vozidiel, totiž spôsobil prach zo Sahary. Ten sa dostal na územie Slovenska a vďaka vetru či na niektorých miestach i dažďu zanechal na hladkých povrchoch výrazné stopy s obsahom piesku.

"Pred studeným frontom sa nad našu oblasť súčasne dostane aj saharský prach, pretože teplý prenosový pás pred studeným frontom bude siahať do našej oblasti až zo severozápadnej Afriky," informuje na facebooku Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Karosérie áut zapadnuté prachom vyzerali, akoby sa s nimi nejazdilo už niekoľko rokov. Po prvotnej zlosti však vodičov čakali aj ďalšie problémy. Na tie narazili najmä pri snahe umyť svoje znečistené autá.

Autá totiž dokáže prach výrazne poškodiť a platí to aj pri iných väčších znečisteniach na karosérii vozidiel. Je potrebné riadiť sa teda zásadou, že ešte pred použitím špongie či kief auto vždy opláchnite dostatočným prúdom vody.

​Odstránite tak čiastočky, ktorými by ste si následne celý lak auta poškriabali. Odporúčame teda využiť najmä samoobslužné umývacie boxy, kde si viete ľahko použitím veľkého prúdu vody auto očistiť od tej najhrubšej špiny.

​Potom vám už nič nebráni využiť všetky programy samoobslužných boxov, prípadne v núdzi zvoliť možnosť automatickej umývacej linky - napríklad na čerpacích staniciach. Zhrnutie všetkých zásad sme vám nedávno priniesli v prehľadnej galérii.

​Ak si na očistenie sami netrúfate, zverte auto do rúk odborníkom. Môžete sa tak vyhnúť nepeknému poškriabaniu laku na aute a platí to najmä pre autá tmavých farieb. Tam totiž ryhy vidieť najviac.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 16:42