StoryEditor

Najväčšia chyba pri predaji auta? Poradíme vám, na čo si dať pozor​

16.03.2019, 11:02
Predajcovia musia ponúknuť auto v skutočne dobrom stave a taktiež s prehľadnou servisnou históriou, aby za neho dostali požadovanú cenu alebo aby ho vôbec predali.

Potenciálni kupci ojazdených áut majú čím ďalej, tým väčšie povedomie, znalosti a stále viac vyžadujú, aby získali aj jazdené auto v čo najlepšom možnom stave, odborne servisované a s podrobnou históriou jeho doterajších opráv. Tento trend zaznamenávajú aj samotní automechanici.

„Stále častejšie sa v našich servisoch stretávame s vodičmi, ktorí k nám chodia s tým, aby sme im pomohli a poradili, ako správne nachystať auto na predaj,“ hovorí Jindřich Krejčí, riaditeľ projektu ProfiAuto v Českej republike a na Slovensku. „Na druhej strane, ak majitelia svoje vozidlá zanedbávali a pravidelne neservisovali, tak im jednorazová oprava a kontrola pred predajom z ich vozidla „predajný hit“ neurobí,“ dopĺňa Krejčí.

Pozrite si tiež niekoľko tipov, na čo sa zamerať pri následnej kúpe jazdeného vozidla:

​​Najväčšia chyba

Majitelia áut robia najčastejšiu chybu v tom, že sa v dostatočnej miere nevenujú servisovaniu svojho vozidla, pretože nie následné opravy, ale práve pravidelný servis a starostlivosť o ich auto z neho urobí atraktívnu ponuku pre kupujúcich. Pri predaji robia majitelia tiež chybu v tom, že nemajú kompletnú servisnú históriu vozidla, čo môže pre potenciálneho zákazníka znamenať, že by mohlo byť niečo v neporiadku.

Jednoducho povedané, že sa majiteľ o auto príkladne nestaral. Takisto na aute neriešia poruchy, ktoré sú veľmi viditeľné a je možné ich lacno a rýchlo opraviť. Tiež si často nedajú majitelia áut pred ich predajom prácu s prípravou predajného inzerátu, hlavne s fotografiami vozidla, ktoré sú často tmavé a rozmazané. Zabúdajú pritom, že práve fotografie sú jedným z hlavných pútačov pri prezentácii ich predávaného vozidla.

Základom každého predaja je i čistota vozidla. Špinavé auto môže indikovať ďalšie problémy, otázku, či sa majiteľ o auto dostatočne staral a poskytoval mu potrebnú servisnú starostlivosť. Veď ak je vozidlo zanedbávaná v kabíne, nič iné nemožno čakať ani pri jeho technickom stave. Je tak potrebné umyť karosériu a dôkladne vyčistiť interiér vrátane batožinového priestoru, vymeniť prasknuté plastové prvky, dôkladne povysávať všetky "zákutia" a odstrániť škvrny. Dobré je tiež skontrolovať všetky úložné priestory a kapsy.

Najdôležitejšie je ... všetko

Samotný motor musí dobre štartovať ako za tepla, tak i za studena, rovnako ako nemôže vydávať žiadne nežiaduce zvuky. Čerstvý lak môže vzbudzovať otázky ohľadne rýchlej opravy po nejakej nehode či škodovej udalosti. A napríklad také tesnenie vo dverách je prvá vec, ktorú zákazník uvidí po vstupe do vozidla pred skúšobnou jazdou. Plastové alebo hliníkové kryty na podvozku musia byť kompletné a tiež správne držať.

Napríklad výmena ešte neopotrebovaných prevádzkových dielov však nie je nutná. To platí i pre pneumatiky. Ani výmena prevádzkových kvapalín, filtra alebo rozvodov zrejme nebude investíciou, ktorá by predajnú cenu auta v konečnom dôsledku zvýšila. „Je samozrejme veľmi dôležité, aby bol zákazník o všetkom informovaný, v akom stave je auto, čo je potrebné v blízkej dobe vymeniť a podobne,“ hovorí Lukáš Czauderna, poradca pre rozvoj autoservisov ProfiAuto.

Ako predávať?

Je lepší priamy predaj od majiteľa k majiteľovi alebo je výhodnejšie zaviezť auto do autobazáru, kde sa o všetko postarajú? Oba varianty majú svoje výhody i nevýhody.

Ak chce majiteľ predať svoje auto priamo koncovému zákazníkovi, môže získať lepšiu cenu, ale musí sa pripraviť na to, že celý proces zaberie podstatne viac času a niekedy tiež financií (realizovanie obhliadok a podobne). Predaj cez autobazár je rýchlejší, ale tiež je to služba, ktorú bude musieť predávajúci zaplatiť, takže za svoje auto dostane často oveľa menej.

V každom prípade, ak vozidlo nie je v sto percentom stave, je potrebné zohľadniť to aj na konečnej požadovanej sume. Záujemcovi o automobil žiadne technické, či iné problémy nezamlčte a trvajte tiež na uzavretí kúpno-predajnej zmluvy. Prihliadajte tiež na najazdené kilometre, celkový servis, stav vozidla a jeho vek. Odporúčame si stanoviť cenu o malú časť vyššiu, aby ste mali väčšie priestor pre zjednávanie.

01 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
13. apríl 2024 20:46