Youtube.com/Einsatzfahrten und so (ilustračná snímka)
StoryEditor

Tejto "vychytávke" v aute sa radšej vyhnite. Hrozí vám pokuta i zadržanie vodičáku

04.07.2020, 06:20
Našli ste skvelý spôsob, ako sa za pomoci majáku vyhnúť zápcham a uvoľniť si cestu pri rýchlej jazde na diaľnici? Riskujete poriadne problémy.

Asi nikoho nepoteší, keď počas cestovania narazí na zdržanie či kolónu. Najmä v prípade, že sa niekde skutočne ponáhľa. Bežnému vodičovi nezostáva nič iné, než nájsť inú trasu alebo jednoducho zdržanie strpieť. Nájdu sa však aj tí, ktorí si myslia, že pre nich zákon neplatí a skúšajú "systém" oklamať.

Napríklad aj vynútením si prednostnej jazdy v preplnených úsekoch za pomoci nelegálneho využitia zvláštnych výstražných znamení (majákov). Podobným prípadom sa nedávno zaoberala hliadka bratislavskej dopravnej polície počas jazdy na diaľnici D1 v smere do Trnavy.

Každé vozidlo, označené majákom má totiž podla zákona prednosť na križovatkách, čerpacích staniciach, nemusí dodržiavať viacero dopravných predpisov a povinnosťou ostatných účastníkov cestnej premávky je vyhnúť sa takémuto vozidlu, zabezpečiť plynulý a bezpečný prejazd a pokiaľ je potrebné, tak aj zastaviť vozidlo.

Polícia spozorovala na D1 vozidlo Škoda Superb, ktoré malo za čelným sklom umiestnené tri stroboskopické majáky. Policajti sa rozhodli vodiča predpísaným spôsobom zastaviť a podrobiť kontrole - aj dokladov, potrebných pre používanie majákov.

Keďže počas nej sa vodič nevedel preukázať platným povolením na používanie zvláštnych výstražných znamení na vozidle, bol mu zadržaný vodičský preukaz a následne bude riešený v správnom konaní.

"Za takýto priestupok hrozí vodičovi pokuta až do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov," informuje na svojej facebookovej stránke Polícia Slovenskej republiky so zameraním na Bratislavský kraj.

Okrem toho bolo vodičovi z dôvodu neplatnej emisnej a technickej kontroly vozidla zadržané osvedčenie o evidencii vozidla a tabuľky s evidenčným číslom.

Na používanie takýchto špeciálnych výstražných znamení je potrebné mať povolenie, ktoré musí schváliť Ministerstvo vnútra a to len v prípade, ak je to potrebné na ochranu zdravia, života alebo majetku a taktiež určí rozsah a podmienky kedy "maják" možno použiť. Taktiež musí mať vodič minimálne 21 rokov a dvojročnú prax vo vedení motorového vozidla danej skupiny.

Využívajú sa rôzne farby, ktoré sa delia medzi záchranné zložky a ďalších oprávnených užívateľov. Modrý maják používajú zdravotníci, hasiči a ostatné autá, ktoré majú pre využívanie povolenie. Červený, respektíve červeno-modrý maják smie používať iba polícia a oranžový maják používajú motorové vozidlá či prípojné vozidlá, ktoré vykonávajú práce na pozemných komunikáciách.

​Oranžová farba majáku je však určená aj pre pracovné vozidlá a vozidlá, ktoré presahujú najväčšie prípustné rozmery a hmotnosť podľa ustanovení na cestnú premávku a mohli by tak ohroziť jej bezpečnosť a plynulosť.

Ak teda nechcete riskovať mastnú pokutu a zástup ďalších možných problémov, neoprávnenému využívaniu modrého, červeného alebo červeno-modrého majáku sa vyvarujte. Oranžovú farbu špeciálnych výstražných znamení možno u "bežných vodičov" využívať, no taktiež len s platným povolením.

01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-09 06:37:21 - Feat.: - Title: Z bratislavského mosta Lanfranconi skočil muž, zraneniam na mieste podľahol 03 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 12:02:34 - Feat.: - Title: Polícia začala v prípade tragickej nehody v Spišskom Podhradí trestné stíhanie
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
10. apríl 2024 13:06