Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
15.07.2018, 00:00

Slovenské biele zlato. Prečo je práve májová bryndza najlepšia?

V mlieku zvierat chovaných na zelenej paši je množstvo prírodných látok rastlinného pôvodu nazývaných fytochemikálie.

Aj napriek tomu, že si mnohí z nás počas návštevy Čiech radi dajú ich chutné vepřo knedlo zelo, na naše národné jedlo môžeme byť právom hrdí. Halušky zo zemiakového cesta zmiešané s ovčím syrom – bryndzou, sú slovenskou klasikou nad zlato. Bryndza je biely prírodný zrejúci syr vyrobený tradičným spôsobom: drvením a mletím vyzretého ovčieho syra alebo zmesi ovčieho a kravského syra, pritom obsah ovčieho mlieka musí dosiahnuť minimálne 50 percent.  Tento mletý syr sa mieša so soľou alebo špeciálnym soľným roztokom. Má veľmi vysoký obsah vápnika. Patri k tradičným slovenským syrárskym výrobkom a tiež medzi chránené výrobky EÚ.  K haluškám sa výborne hodí pohár žinčice a oravská slanina.
Zdroj: Flickr/Alpha

Typické slovenské jedlo – bryndzové halušky – by malo podľa mnohých chutiť najlepšie práve v máji. Dôvodom je bryndza, známa aj ako biele zlato. Prečo je práve tá májová vraj najlepšia?

​Hovorí sa, že buď ju milujete, alebo neznášate. Bryndza sa vyrába z ovčieho hrudkového syra a výrobný postup je tým, čo ju robí takou špecifickou a jedinečnou. Na salaši alebo farme sa mlieko najprv zrazí syridlom, syrovina sa niekoľkokrát drobí pod srvátkou, potom sa necháva ustáť a stláča sa do hrudky. Hrudka sa vloží do plachtičky alebo šatky a zavesí sa, aby sa odkvapkala srvátka. Takto získaný hrudkový syr sa nechá zrieť asi týždeň. Práve zrenie je dôležité, lebo počas neho sa v budúcej bryndzi rozmnožuje prirodzená mikroflóra. Po vyzretí sa hrudky zbavia kôry a vylisujú, a potom sa na drevenom mlyne drobia a solia, až kým bryndza nezíska požadovanú kvalitu.

Práve májová bryndza je podľa odborníkov skutočný probiotický zázrak. Prečo? Je známe, že v tomto období ovce spásajú čerstvú jarnú trávu, ktorá je bohatá na živiny, a už v žiadnom období roka ich v nej toľko nie je, takže ich mlieko je naozaj kvalitné. Zloženie mlieka sa počas roka mení, a práve v máji vďaka čerstvej jarnej tráve obsahuje množstvo probiotických mliečnych baktérií a zdraviu prospešných látok, ktoré v neskoršom období ubúdajú. Prečo by ste si však túto probiotickú bombu nemali nechať ujsť kedykoľvek počas roka? Nuž, pretože bryndza je skutočný skvost medzi potravinami, tá pravá sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka bez akéhokoľvek tepelného spracovania, a preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave. Bryndza obsahuje 100- až 1 000-krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty či acidofilné mlieka. Pravú májovú bryndzu odporúčajú i odborníci, pretože obsahuje veľké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek. Obsahuje tiež veľa bielkovín, vitamínov a minerálov.

Aké má ešte priaznivé účinky?

V mlieku zvierat chovaných na zelenej paši je množstvo prírodných látok rastlinného pôvodu nazývaných fytochemikálie – fenoly, flavonoidy, terpenoidy, steroly, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, ktoré sú pre zdravie dôležité a prospešné. Bryndza napríklad pomáha pri vstrebávaní vápnika, pH bryndze je nižšie ako v pôvodnom mlieku a vápnik sa v nej nachádza v ionizovanom stave, čo zvyšuje jeho využitie organizmom. Zvýšený prísun vápnika a vitamínu D, okrem iného, ochraňuje pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Vysoký obsah mliečnych baktérií v bryndzi má veľký význam i z hľadiska vytvárania imunitného systému, a tiež ako prevencia alergických ochorení. Bryndza obsahuje bioaktívne peptidy, niektoré z nich znižujú krvný tlak, iné ochraňujú pred osteoporózou a zubným kazom, a má tiež protizápalové účinky.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.