Aj napriek tomu, že si mnohí z nás počas návštevy Čiech radi dajú ich chutné vepřo knedlo zelo, na naše národné jedlo môžeme byť právom hrdí. Halušky zo zemiakového cesta zmiešané s ovčím syrom – bryndzou, sú slovenskou klasikou nad zlato. Bryndza je biely prírodný zrejúci syr vyrobený tradičným spôsobom: drvením a mletím vyzretého ovčieho syra alebo zmesi ovčieho a kravského syra, pritom obsah ovčieho mlieka musí dosiahnuť minimálne 50 percent. Tento mletý syr sa mieša so soľou alebo špeciálnym soľným roztokom. Má veľmi vysoký obsah vápnika. Patri k tradičným slovenským syrárskym výrobkom a tiež medzi chránené výrobky EÚ. K haluškám sa výborne hodí pohár žinčice a oravská slanina.Flickr/Alpha
StoryEditor

Slovenské biele zlato. Prečo je práve májová bryndza najlepšia?

15.07.2018, 00:00
V mlieku zvierat chovaných na zelenej paši je množstvo prírodných látok rastlinného pôvodu nazývaných fytochemikálie.

Typické slovenské jedlo – bryndzové halušky – by malo podľa mnohých chutiť najlepšie práve v máji. Dôvodom je bryndza, známa aj ako biele zlato. Prečo je práve tá májová vraj najlepšia?

​Hovorí sa, že buď ju milujete, alebo neznášate. Bryndza sa vyrába z ovčieho hrudkového syra a výrobný postup je tým, čo ju robí takou špecifickou a jedinečnou. Na salaši alebo farme sa mlieko najprv zrazí syridlom, syrovina sa niekoľkokrát drobí pod srvátkou, potom sa necháva ustáť a stláča sa do hrudky. Hrudka sa vloží do plachtičky alebo šatky a zavesí sa, aby sa odkvapkala srvátka. Takto získaný hrudkový syr sa nechá zrieť asi týždeň. Práve zrenie je dôležité, lebo počas neho sa v budúcej bryndzi rozmnožuje prirodzená mikroflóra. Po vyzretí sa hrudky zbavia kôry a vylisujú, a potom sa na drevenom mlyne drobia a solia, až kým bryndza nezíska požadovanú kvalitu.

Práve májová bryndza je podľa odborníkov skutočný probiotický zázrak. Prečo? Je známe, že v tomto období ovce spásajú čerstvú jarnú trávu, ktorá je bohatá na živiny, a už v žiadnom období roka ich v nej toľko nie je, takže ich mlieko je naozaj kvalitné. Zloženie mlieka ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Úskalia bryndze: Otázniky, obavy aj fakty okolo nášho národného syra 02 - Modified: 2023-03-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Bryndzové halušky či pirohy. Naše národné jedlá sa dostali do prestížneho zahraničného rebríčka 03 - Modified: 2022-05-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Majstrovstvá v hokeji sú v plnom prúde, upečte si k napínavému sledovaniu bryndzové tyčinky 04 - Modified: 2021-08-26 20:22:16 - Feat.: - Title: Slovenská bryndza zo zahraničného mlieka. Aj taký je scenár nášho ovčiarstva 05 - Modified: 2021-05-05 19:32:29 - Feat.: - Title: Májová bryndza klope na dvere. Bačovia sa spoliehajú na predaj z dvora
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:34