Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
31.10.2018, 00:00

Jedna z najzdravších potravín, ktorá je bežná a už pred tisíckami rokov ju jedli Indiáni

Jej úžasné vlastnosti ocenili už pred tisíckami rokov Indiáni a v obľube ju máme dodnes. A hoci mnohí na tekvicový prívarok nedajú dopustiť, jedna z najzdravších potravín je vynikajúca aj na mnoho iných spôsobov.

Jedna z najzdravších potravín, ktorá je bežná a už pred tisíckami rokov ju jedli Indiáni
Zdroj: Jana Malaga

Varená, pečená či grilovaná, na sladko i na slano. Získala si nás pre výbornú chuť a vďaka zdraviu prospešným látkam, ako sú vitamíny B, C, E, betakarotén, ďalej draslík, železo, magnézium i vláknina. Podobne ako melón, z väčšej časti ju tvorí voda – až 90 percent. Či už ste si ju vypestovali doma a s radosťou pozorujete, ako rastie (niektorí šťastlivci majú doma aj 30-kilogramové kúsky), alebo ste si ju zadovážili na trhu, dostať sa k nej najskôr musíte s pomocou kvalitného noža, niektoré kusy dajú zabrať.

Zdroj: CSRRRR

​Pri príprave semienka vydlabeme, no už Indiáni (4500 rokov pred n. l.) vedeli, že ich netreba vyhadzovať. Tekvicové jadierka sú z celého plodu najhodnotnejšie, znižujú cholesterol, obsahujú 20 % bielkovín, 15 % sacharidov, 40 % tukov, 4 % vlákniny, ale napríklad aj vitamín B17, ktorý má protinádorový účinok.

Obľúbený je aj tekvicový olej, ktorý zvyšuje obranyschopnosť imunitného systému, čo v týchto čoraz chladnejších dňoch určite oceníte. Ako sme však už spomínali, tekvica je vynikajúca v kuchyni. V ázijskej sa začala objavovať v 15. storočí, v európskej až o sto rokov neskôr. V súčasnosti poznáme až okolo 800 druhov, z nich najčastejšie v našich receptoch využívame maslovú tekvicu, cuketu, patizón či hokkaido. Nechajte sa inšpirovať foodblogerkou Janou, ktorá pre nás pripravila pár chutných jedál.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.