Deň bez dymu SNÍMKA: Hn KonferencieSNÍMKA: Hn Konferencie
StoryEditor

Cigarety zabíjajú. To vieme, ale ako s nimi skoncovať?

02.08.2022, 10:22

Fajčenie. Každým rokom sa predražuje a jeho zdravotné riziká sú všeobecne známe. Napriek tomu je stále jednou z našich najrozšírenejších závislostí. Hľadali sme odpovede na otázky, prečo je boj s fajčením taký náročný a čo majú fajčiari robiť, ak sa im nedarí cigariet zbaviť.

Z prieskumu Závislosti inak, ktorý uskutočnila sieť regionálnych novín MY na vzorke 14 661 respondentov, vyplynulo, že až takmer 65 % fajčiarov by chcelo so svojim zlozvykom prestať. Realita je však zložitejšia. Odborníci na odvykanie prirovnávajú intenzitu tejto závislosti dokonca k závislosti od heroínu. Ľudia, ktorí podľahnú fajčeniu, tak často pokračujú v tomto zlozvyku aj keď si uvedomujú, že im to už spôsobuje vážne ťažkosti. Skúsenosti s takýmito prípadmi má aj praktický lekár pre dospelých a 1. viceprezident Asociácie súkromných lekárov SR MUDr. Marián Šóth: „Jediné, čo zaberá, je konfrontácia s rakovinou pľúc, pažeráka alebo infarkt myokardu. Tieto stavy sú už ale vo veľkej miere nezvratné.“, uviedol pre noviny MY Regióny. Ako dodáva, nájdu sa ale aj takí, ktorých ani táto konfrontácia neodradí, pretože fyzická závislosť je jednoducho silnejšia.

„Tí so skutočne silnou vôľou to zvládnu sami, ale, bohužiaľ, je ich veľmi málo. Väčšina potrebuje pomoc,“ hovorí MY Regióny prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., klinický psychológ, psychoterapeut a prednosta Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity a VFN v Prahe.

Na náplasti sa nespoliehajte

Jednou z možností, po ktorej zvyknú fajčiari siahať, sú rôzne voľnopredajné pomôcky, ako žuvačky a náplasti či spreje. Tie sa zdajú byť náhradou za cigarety, pretože dopravujú do tela nikotín, ktorý je zodpovedný za závislosť. Dokážu však fajčiarov priviesť k abstinencii? „Samy osebe nie. Bohužiaľ, ako klinická prax, tak aj opakované štúdie ukazujú, že samotné podávanie substitučnej látky pomôže veľmi malému percentu pacientov,“ konštatuje pre MY Regióny prof. Miovský s tým, že, ak má byť náhradná terapia úspešná, musí byť doplnená aj odbornou lekárskou pomocou.

Zásadná je kombinácia

Za osvedčenú a najúčinnejšiu formu pomoci odborníci označujú kombináciu individuálnej psychoterapie s farmakologickou náhradou vo forme lieku, prípadne aj náplastí.

„Zásadná je kombinácia podávania substitučnej látky spolu s motivačnou podporou, psychoterapiou, vzdelávaním a ďalšími podpornými prvkami. Práve táto kombinácia je dôležitá a vykazuje najlepšie výsledky pre pacienta,“ vysvetľuje Miovský.

Úskalím tejto formy liečby však môže byť ochota samotných fajčiarov podstupovať ju. Hoci jej úspešnosť je vysoká, prvou nutnou podmienkou je motivácia fajčiara a tiež schopnosť priznať si, že závislosť je choroba, ktorá si vyžaduje liečbu. Ak k takémuto rozhodnutiu fajčiara donútia až naozaj ťažké zdravotné problémy, môže už byť neskoro. Lekárskej pomoci sa pritom podľa expertov netreba báť. „Našťastie, sme úplne normálny odbor, ktorého liečebné metódy a postupy prechádzajú štandardným overovaním prostredníctvom testov a štúdií. Rovnako, ako sa testujú lieky, testujú sa aj liečebné metódy a postupy. Z tých, ktoré dosahujú najlepšie výsledky a sú bezpečné, dokonca vznikajú takzvané klinické odporučené postupy,“ hovorí ďalej profesor Miovský.

Ako dodáva, čo nakoniec zaberie je pritom silne individuálne a postupy sa prispôsobujú aj situácii daného pacienta – existujú špecifické metódy napríklad na liečbu závislých matiek, mladistvých alebo seniorov.

 

Alternatívy? Krok dopredu

Jednou z možností pre fajčiarov, ktorí sa nedokážu alebo dokonca nechcú svojho rituálu zbaviť, môžu byť aj nové alternatívy cigariet, ako sú elektronické cigarety alebo zahrievaný tabak.

Tieto náhrady cigariet totiž odbúrali proces horenia a následné vdychovanie cigaretového dymu, ktoré sa považuje za hlavnú príčinu vzniku zdravotných problémov. Výhodou takejto „terapie“ z pohľadu fajčiara môže byť aj vyššia motivácia, pretože zo dňa na deň neopúšťa svoje návyky. „Rozhodne je to posun dopredu, dôležitý krok a snaha niečo robiť. Nie je to síce úplná výhra, ale niečo, kde pacient získava cenný čas a začne niečo konkrétne robiť. Akákoľvek forma tabaku, ktorá nehorí, je vždy lepšia ako tá, ktorá horí,“ konštatuje Miovský.

Ako dodáva, v tomto prípade človek zostáva závislý a často dokonca dochádza k zvýšenému prijímaniu nikotínu. „Ani elektronické cigarety či zahrievaný tabak nie sú úplne bez rizík a škodlivín. Platí však to, že aj tento posun sa počíta a je to občas dlhší a zložitejší proces,“ hovorí  pre MY Regióny Miovský.

Akákoľvek forma tabaku, ktorá nehorí, je vždy lepšia ako tá, ktorá horí.

01 - Modified: 2022-09-09 06:13:05 - Feat.: - Title: Ecocapsule s toaletou, kuchynkou aj posteľou: Je to plnohodnotný dom, ktorý zabezpečí všetky potreby 02 - Modified: 2022-09-05 14:47:02 - Feat.: - Title: Zero cukru – Zero emisií CO2. Coca-Cola smeruje k znižovaniu emisií aj prostredníctvom áut 03 - Modified: 2022-09-05 12:35:54 - Feat.: - Title: Deň bez dymu na námestí pri Eurovei! 04 - Modified: 2022-10-05 10:21:35 - Feat.: - Title: Príde deň, keď si ľudia nespomenú, že sme predávali cigarety 05 - Modified: 2022-08-26 13:41:36 - Feat.: - Title: Pri našich partneroch stojíme v dobrých aj v zlých časoch, ČSOB Leasing oslavuje 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = den-bez-dymu, menuAlias = den-bez-dymu, menuRouteLevel0 = den-bez-dymu, homepage = false
20. apríl 2024 00:19